Χορευτική πανδαισία στην Βέροια στο τέλος Απρίλη (video)

kepa xoro

Το Σωματείο Χορού & Ρυθμικής, με μέλη καθηγητές χορού από όλη την Ελλάδα και το οποίο φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια από την ίδρυσή του, διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Βεροίας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας τον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Έντεχνου Χορού «Ευ Δημιουργείν 2015». Η διοργάνωση θα διεξαχθεί στις 24-25 και 26 Απριλίου 2015 στο Χώρο Τεχνών. Πρόκειται για μια διοργάνωση, η οποία ύστερα από την άψογη συνεργασία των φορέων έχει γίνει θεσμός στην πόλη της Βέροιας και έχει πανελλήνια εμβέλεια, καθώς συμμετέχουν μαθητές σχολών χορού από όλη την Ελλάδα. Φέτος οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 300.

Μιλώντας για τον διαγωνισμό στην συνέντευξη τύπου που έδωσε η ΚΕΠΑ, η αντιπρόεδρος του Σωματείου Κατερίνα Τσιάρα είπε ότι ο διαγωνισμός αφορά στα είδη του κλασσικού, νεοκλασσικού, σύγχρονου, καρακτέρ, τζαζ και χιπ χοπ χορού και θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις – ημιτελικό (χωρίς την παρουσία κοινού) και τελικό (με την παρουσία κοινού). Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από την Gaia Lemmi (Ιταλία), Savvina Marasi (Ολλανδία) και Ευτυχία Felice Χουζουνίδου (Σουηδία).
Με κύριο στόχο τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του διαγωνισμού τα βραβεία δίνονται βάσει της βαθμολογίας που συγκεντρώνει ο κάθε διαγωνιζόμενος και όχι «συγκριτικά» - και κατ' επέκταση «ανταγωνιστικά» - ενώ μετά το πέρας του, όλοι οι διαγωνιζόμενοι λαμβάνουν τις φόρμες αξιολόγησης των κριτών, όπου μπορούν να δουν την αναλυτική βαθμολογία τους στην τεχνική, σκηνική παρουσία – εκφραστικότητα και μουσικότητα με επιπλέον σχόλια.

Το Σωματείο Χορού & Ρυθμικής έχει εξασφαλίσει για φέτος 4 υποτροφίες, που θα απονείμει η κριτική επιτροπή και οι οποίες αφορούν δωρεάν μαθήματα κλασσικού και σύγχρονου χορού στις ακαδημίες χορού Area Danza στο Λιβόρνο και Henny Jurriens Foundation στο Άμστερνταμ, καθώς επίσης και δύο δωρεάν συμμετοχές στο Διεθνή Διαγωνισμό «Livorno in Danza» στην Ιταλία.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού η διοργάνωση προσπαθεί να μεταφέρει και μηνύματα ευαισθητοποίησης, όσον αφορά τον παιδικό καρκίνο, δίνοντας όπως κάθε χρόνο το στίγμα της «Φλόγας», του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες, όπου προς ενίσχυση των σκοπών του θα διατεθούν εξ ολοκλήρου τα έσοδα από τους δύο τελικούς.

Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Γιώργος Σοφιανίδης σημείωσε: "Κάθε χρόνο το Σωματείο κάνει αυτόν τον διαγωνισμό, σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ. Είναι μια μεγάλη διαφήμιση για την πόλη. 300 θα είναι οι συμμετοχές και η πόλη μας θα ακουστεί σε όλη την Ελλάδα. Ένα τριήμερο, 24-26 Απριλίου, η πόλη θα έχει κίνηση και θα πάρει ανάσες η αγορά. Για τα παιδιά της ΚΕΠΑ είναι σημαντικό να συμμετάσχουν σε έναν τέτοιο διαγωνισμό αφού θα αποκομίσουν εμπειρίες. Επίσης οι πολίτες της Βέροιας θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Στους τελικούς θα υπάρχουν έσοδα και θα δοθούν στον σύλλογο "Φλόγα".

Η υπεύθυνη δασκάλα χορού της ΚΕΠΑ Μαυρέτα Λενικάκη υπογράμμισε: "Χορός δεν είναι μόνο φοράμε το κορμάκι και χορεύουμε. Είναι πολλά πράγματα, είναι ένα μάθημα ζωής". Η υπεύθυνη προγραμματισμού της ΚΕΠΑ Νανά Καραγιαννίδου επεσήμανε: "Ο Απρίλης μήνας χορού. Ας ξεκλέψουμε όλοι χρόνο και να παρακολουθήσουμε αυτές τις εκδηλώσεις".

Ο διευθυντής της ΚΕΠΑ 

Ο διευθυντής της ΚΕΠΑ Γιάννης Καμπούρης με γραπτή δήλωσή του σημειώνει για τον διαγωνισμό: "Για Τρίτη χρονιά η Βέροια φιλοξενεί τον πανελλήνιο διαγωνισμό χορού «ευ δημιουργείν»

• Αλλά τι σημαίνει για την πόλη μας αυτή η διοργάνωση ;
• Γιατί για τρίτη χρονιά φιλοξενείται στη Βέροια ;
• Γιατί πιστεύουμε ότι και του χρόνου θα είναι κοντά μας ;

Τι σημαίνει για την πόλη μας. Για ένα τριήμερο η καρδιά του χορού στην Ελλάδα θα χτυπά εδώ. Πάνω από 300 παιδιά μαζί με τους γονείς τους, τους συνοδούς του, από όλη την Ελλάδα θα βρεθούν στη Βέροια για να συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό πανελλήνιου κύρους. Η πόλη θα γεμίσει από ζωή.

Γιατί για τρίτη χρονιά. Γιατί η Βέροια απέδειξε ότι μπορεί να σηκώσει ένα τόσο μεγάλο βάρος. Και δεν είναι μόνο οι χώροι που αποδεικνύονται πολύτιμοι σε μια τέτοια προσπάθεια. Είναι γιατί οι χώροι αυτοί είναι ζωντανοί, είναι χώροι που η παρουσία και η λειτουργία τους ξεπερνούν τα όρια της πόλης.
Είναι γιατί η πόλη δεν κλείστηκε στο καβούκι της, αλλά τόλμησε να κοιτάξει πιο μακριά και αν δεν κοιτάξεις πιο μακριά θα γυρνάς πάντα στα ίδια μέρη. Είναι η απάντηση σε όσους αρέσκονται να αυτοϊκανοποιούνται κοιτάζοντας τον καθρέπτη. Υπάρχει και άλλος κόσμος εκεί έξω, να έχουμε το θάρρος να τον κοιτάξουμε κατάματα, να τον συναντήσουμε να διεκδικήσουμε τη θέση μας που μας ανήκει μέσα σε αυτόν. Τίποτα δεν θα μας χαριστεί αν δεν το διεκδικήσουμε.

Γιατί πιστεύουμε ότι θα είμαστε όλοι μαζί και πάλι εδώ σε ένα χρόνο. Είναι γιατί καθημερινά αποδεικνύουμε ότι αξίζουμε και ανταποδίδουμε την εμπιστοσύνη όλων αυτών που μας τιμούν με την παρουσία τους.
Δαπάνησαν χρόνο και χρήμα σε μια δύσκολη για όλους εποχή, για να βρεθούν εδώ και αυτά η πόλη πρέπει να τους τα επιστρέψει πολλαπλά. Από την πλευρά και όσο μας αναλογεί το προσπαθούμε αλλά η ευθύνη εδώ είναι συλλογική, είναι ευθύνη της πόλης.

Οι εποχές είναι δύσκολες και οι αποφάσεις ακόμα δυσκολότερες.
Μπορούμε, μας επιτρέπεται να ολιγωρούμε, να περιμένουμε, να ελπίζουμε απλά ;
Όχι βέβαια. Τα παιδιά δε μας φταίνε σε τίποτα. Πρέπει να τους ανοίξουμε όσες πόρτες τους είναι κλειστές. Και εμείς σήμερα εδώ ανοίγουμε μια ακόμα πόρτα όχι μόνο στο σήμερα, αλλά και στο αύριο. Ο χορός ανοίγει μια άλλη πόρτα, μια δύσκολη πόρτα, την πόρτα της ψυχής. Θέλει κουράγιο να ανέβεις στη σκηνή και να χορέψεις. Αλλά αν το καταφέρεις, τότε θα δεις αλλιώς τον κόσμο. Θα δεις ότι μπορείς να διεκδικήσεις τη θέση σου σε αυτόν. Αυτό θέλουμε, τα παιδιά που θα ανάβουν στη σκηνή και να διεκδικήσουν τη θέση τους στον κόσμο.

Δεν καταναλώσουμε απλά πολιτισμό, αν κάνουμε μόνο αυτό είμαστε χαμένοι. Πρέπει να παράγουμε πολιτισμό και αυτό το τριήμερο παράγει πολιτισμό. Η απόδειξη είναι τα παιδιά που θα συμμετάσχουν, είναι τα παιδιά που βρίσκονται εδώ για να δείξουν τι μπορούν να κάνουν, που επιλέγουν να αφιερώσουν τον πολύτιμο χρόνο τους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους του πανελλήνιου σωματείου χορού και ρυθμικής για την εμπιστοσύνη τους.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη σχολή χορού της ΚΕΠΑ για τη συμμετοχή της στην προσπάθεια οργάνωσης του τριήμερου".

kepa xoro1

Η συνέντευξη τύπου άνοιξε με χορευτική επίδειξη μικρών χορευτριών της ΚΕΠΑ (το βίντεο από την παρουσίασή τους).