Logo

Μουσικοχορευτικό υπερθέαμα για τα 100χρονα του Δήμου Βέροιας από τον «Κύκλο Ερατεινό» (φωτογραφίες, βίντεο)

Ένα μοναδικό χορευτικό υπερθέαμα από το Χορευτικό Εργαστήριο Ημαθίας «Κύκλος Ερατεινός» παρακολούθησε το κοινό που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Χώρου Τεχνών, το Σάββατο 5 Μαΐου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Χοροδιδάσκαλος του συλλόγου, ο Αντώνης Κελεπούρης, ο οποίος είπε ότι η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Δήμου Βέροιας.

«Η σηµερινή µας εκδήλωση, προσπαθεί να δώσει µια απάντηση στο ερώτηµα: γιατί και πότε χορεύει ο άνθρωπος και ποιοι είναι αυτοί που µπορούν να χορέψουν. Στους παραδοσιακούς µας χορούς χωράνε κάθε είδους χορευτές. Καλοί-κακοί, µέτριοι- εξαιρετικοί, έµπειροι-αρχάριοι, µικροί-µεγάλοι, παιδάκια-γέροντες, υγιείς-άρρωστοι, χωρίς κα µία εξαίρεση. Όλοι έχουν τη θέση τους, τη σειρά τους, όπως ακριβώς συµβαίνει και στη ζωή µας. Γιατί ο χορός ήταν, ανέκαθεν, συνυφασµένος µε την ίδια τη ζωή των ανθρώπων. Στις καθηµερινές τους συνήθειες, στις λύπες, στις χαρές, στις γιορτές, στα πανηγύρια, στους γάµους, στα γλέντια, στα χοροστάσια. Ιδίως παλιότερα, ήταν ένα µέσο κοινωνικοποίησης και σύσφιξης των σχέσεων, αφού πιασµένοι χέρι µε χέρι χόρευαν και τραγουδούσαν, µια µορφή επικοινωνίας δηλαδή και µια µοναδική ευκαιρία διασκέδασης. Ο χορός ήταν και είναι ένας τρόπος ζωής. Χορεύουν από κέφι, από χαρά, από λύπη, από έρωτα. Χορεύουν µέσα από την καρδιά τους, από κάποια κρυφή ανάγκη να βγάλουν προς τα έξω αυτά που οι ίδιοι νοιώθουν, χορεύουν για να εξωτερικεύσουν όλα τα συναισθήµατα που τους διακατέχουν, χορεύουν για να ζήσουν. Ναι για να ζήσουν χορεύουν, γιατί δεν νοείται ζωή χωρίς χορό, γιατί ο χορός είναι η ίδια η ζωή!!!», ανέφερε το κείμενο του προγράμματος της εκδήλωσης.

Έπειτα η ‘ανοιξιάτικη’ σκηνή, διακοσμημένη με λογής λογιών λουλούδια, γέμισε με νιάτα, ομορφιά, τραγούδια και χορό. Οι χορευτές ντυμένοι με διάφορες παραδοσιακές φορεσιές της πατρίδας μας, δήλωσαν με την εμφάνισή τους, πως σε όλες τις εκδηλώσεις τις ζωής μας, χορεύουμε όλους τους χορούς, ανεξάρτητα της καταγωγής μας. «Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι πως πρέπει να έχουμε μία ενιαία συνείδηση, πως είμαστε Έλληνες με καταγωγή Θρακιώτικη, Ποντιακή, Βλάχικη, Κρητική κ.α… Ο χορός και το τραγούδι είναι δεμένα με τη ζωή μας. Είναι η ίδια η ζωή μας. Δεν χορεύουν τα όμορφα ρούχα. Χορεύει η ψυχή», όπως είπε ο κος Κελεπούρης.

Τα τμήματα του συλλόγου παρουσίασαν ένα δίωρο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα συμμετείχε η Σχολή Χορού Σοφία Αντωνιάδου, ο Σύλλογος Κρητικών Ημαθίας και η Σχολή Χορού της Σοφίας Παπαποστόλου The art of bellydance.

Στο θεατρικό δρώμενο συμμετείχαν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί του Ομίλου Φίλων Θεάτρου & Τεχνών Βέροιας Σπύρος Καραγιάννης και Στράτος Χατζόπουλος.

Τα μέλη του συλλόγου Τσιμπρή Κική, Αδαμίδου Κική, Αδαμίδου Βαγγελιώ και Τογκούρη Κατερίνα κατασκεύασαν χειροποίητα παιχνίδια τρίλιζα, τα οποία μοιράστηκαν σε όλους τους συντελεστές στο τέλος του προγράμματος.

Μουσικοί:

Ασαρτζής Τριαντάφυλλος: κλαρίνο

Ασαρτζής Χρήστος: κορνέτα – ακορντεόν

Ασαρτζής Αθανάσιος: κορνέτα

Ασαρτζής Δηµήτριος: κρουστά

Καµηλάκη Αρετή: βιολί – τραγούδι

Ουζουνίδης Χρυσοβαλάντης: λαούτο

Μπούρας Γιάννης: γκάιντα

Γκατζούρας Στάθης: κιθάρα-ούτι-τραγούδι

Θεοδωρίδης Παναγιώτης: µπουζούκι-τραγούδι

Σωτηρίου Κατερίνα: πλήκτρα- τραγούδι

Σαββίδης Κώστας: ακορντεόν

Σαββίδης Γιώργος: µπουζούκι

Παπαρουσόπουλος Γιώργος: κρουστά

Κατσιγιαννόπουλος Παναγιώτης: τραγούδι

Κελεπούρης Αντώνης: τραγούδι

Επιµέλεια & Οργάνωση Εκδήλωσης: Κελεπούρης Αντώνης

{jlex}flickr:72157690712950660{/jlex}

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb