Logo

Άνοιξε η αυλαία του 4ου Παιδικού Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Το 4ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που διοργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου 21 Απριλίου, με παρέλαση στο κέντρο της πόλης.

Τα παιδιά των πολιτιστικών συλλόγων με τους συνοδούς τους που συμμετείχαν στην πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εληάς και με τη συνοδεία μουσικών παρέλασαν έως τον Χώρο Τεχνών όπου ξεκίνησε το χορευτικό πρόγραμμα.

{jlex}flickr:72157668044970578{/jlex}

Σήμερα παρουσίασαν ένα πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα 10 σύλλογοι, με εξαίρεση την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας, όπου δεν συμμετείχε λόγου πένθους.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Μαρία Λαδά, όπου έδινε πληροφορίες για την ιστορία του κάθε συλλόγου, για τους χορούς και τα παραδοσιακά έθιμα που επρόκειτο να παρουσιαστούν καθώς και για τις παραδοσιακές φορεσιές του ήταν ντυμένοι οι νεαροί χορευτές.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Βέροια, Μάλαμα Έλλη, λέγοντας «Αυτό που κάνει κάθε λαό να ξεχωρίζει από τους άλλους, είναι κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, είτε στην έκφραση της λογικής και της σκέψης του με τη γλώσσα, είτε στην επιστημοσύνη του, είτε στην έκφραση των συναισθημάτων με τη γλώσσα, τις τέχνες, τη μουσική, τους χορούς και τα τραγούδια του. Κάθε αλλαγή στα χαρακτηριστικά αυτά, τον φέρνει πιο κοντά στους άλλους, τον απομακρύνει όμως από τις ρίζες  του με κίνδυνο να αφομοιωθεί,  να συγχωνευτεί και να μην ξεχωρίζει. Άρα να μην έχει λόγο αυτόνομης ύπαρξης. Φυσικό είναι κάθε λαός να δέχεται επιδράσεις από τους γείτονές του σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του. Αρκεί να μην επιτρέπει να αλλοιωθεί το είναι του, που σημαίνει να διατηρεί την εθνική του ταυτότητα και συνείδηση. Τα παιδιά λοιπόν χρειάζονται να γνωρίζουν ποιες είναι οι ρίζες τους. Να ξέρουν από που κρατάει η σκούφια τους. Να μπορούν να ανατρέξουν στο παρελθόν του τόπου τους γιατί πάντα υπάρχει ένα νήμα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν χωρίς το οποίο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον. Με δυο λόγια, κάθε λαός χρειάζεται να στηρίζεται σε μια πολιτιστική συνέχεια αν θέλει να βαδίζει σε σταθερό έδαφος. Άρα είναι επιβεβλημένη και αναγκαία η επιστροφή στις ρίζες μας. Πιστεύουμε ότι οι μικροί μας χορευτές βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία για να δεχτούν και να αγαπήσουν τις αξίες μας αυτές ώστε να μην τις ξεχάσουν ποτέ. Όπως ακριβώς και την ιστορία μας στο να διεκδικούν αδικαιολόγητα γειτονικοί και δήθεν φιλικοί μας λαοί… Σας καλωσορίζω ο 4ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, σε μία ιδιαίτερη γιορτή πολιτισμού, αφιερωμένη στα παιδιά, στους μικρούς που παίρνουν τη σκυτάλη για να συνεχίσουν την παράδοση, που τραγουδούν και χορεύουν με την ψυχή τους και που προφανώς είναι προϊόν άξιων γονιών, εμπνευσμένων δασκάλων και σωστά προσανατολισμένων συλλόγων. Σήμερα η Βέροια γέμισε με χρώματα, μουσικές, φορεσιές και λάβαρα. 600 παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών, με τους συνοδούς τους, από την Ελλάδα, φιλοξενούνται στην πόλη μας και γίνονται πρεσβευτές του τόπου μας… Η επιτυχία και η επίτευξη της εκδήλωσης είναι δεδομένη, λόγω της μοναδικότητάς της, της άρτιας οργάνωσης, της πολύπλευρης και πανελλήνιας εμβέλειας και της κατάθεσης ψυχής που γίνεται σε κάθε εκδήλωσή μας».

Την εκδήλωση άνοιξαν τα Χάλκινα Γουμένισσας και το Παιδικό Χορευτικό του Λυκείου του Λυκείου των Ελληνίδων, όπου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις στον Χώρο Τεχνών, υπήρχαν δράσεις για τους μικρούς χορευτές στην αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, μουσικό πρόγραμμα με χάλκινα και ποντιακή λύρα, ανάδειξη ταλέντων στην μουσική και τον χορό κ.α. Δημιουργική απασχόληση: PANIGIRIS

Επιπλέον στο φουαγιέ του Χώρου Τεχνών λειτούργησε παζάρι με χειροποίητα είδη που ετοίμασε με πολύ μεράκι το Τμήμα Οικοτεχνίας του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας.

Στο μουσικό πρόγραμμα ήταν το μουσικό σχήμα «Εμπειροτέχνες», όπου αποτελείτε από τους: Δεληγιάννη Γιώργο - βιολί, Γιώργο Σάκη - λαούτο, τρομπέτα, τραγούδι,  Καραγεωργίου Γιώργο - κρουστά, τραγούδι,  Ζάρκο Νίκο - κλαρίνο.

Το φεστιβάλ θα συνεχιστεί την Κυριακή 22 Απριλίου στον ίδιο χώρο με τη συμμετοχή 11 συλλόγων.

Το πρόγραμμα είχε ως εξής:

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας (Τμήμα 1)

ΘΡΑΚΗ: Ξεσυρτός, Μπαϊντούσκα – Συρτό Συγκαθιστό  – Γαϊτάνι – Κουλουριαστό

Λαογραφικός Όμιλος Βλάχων και Φίλων «Λαϊλιάς» Ν. Σερρών

ΒΛΑΧΟΦΩΝΑ: Δερβένεγας – Λένα & Κάτω στην άσπρη πέτρα – Βλαχούλα – Ζαχαρούλα & Χάϊδω – Νεραντζιά

Πολιτιστική Πρωτοβουλία «ΑΡΙΛΛΑ» Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ: Περατζάδα ή Μαρς της νύφης – Γαστουριώτικος – Φουρλάνα – Μπαλλέτες

Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης

ΒΟΪΟ ΚΟΖΑΝΗΣ: Συρτός Μακεδονίας – Ράικος – Λυτός – Ζάραμο – Χασαπιά

Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος – Καραγκούνα

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑΣ: Σβαρνιάρα – Τσάμικο (γυναικείο) – Στα τρία – Συρτό – Μπεράτι

Χορευτικό Χαλάστρας Κ.Π. Οργανισμού Δήμου Δέλτα

ΤΟΠΙΚΗ ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ: Έθιμο Λαζαρίνες - Κυρ Θανάση Ζαγοριανούδα Τραγούδι – Τζιαρούδα – Καρατζόβα – Οσμάν Πασά – Χασαπιά

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας (Τμήμα 2)

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Έθιμο Χελιδώνας - Συρτός – Τσουράπια – Πατρούνα – Μακεδονία Ξακουστή

Λύκειο Ελληνίδων Σερρών

ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΑ: Ζνιαράτκος Ομάδα Υποδοχής – Διπλός χορός – Νυφιάτικος – Ο Γιάννης ο μπερατιανός

Λύκειο Ελληνίδων Πατρών

ΕΜΠΟΝΑ ΡΟΔΟΥ / ΤΡΙΝΚΕΡΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Περιόλι (τραγούδι από τα παιδιά) – Ροδίτικος Πηδηχτός – Σούστα Ρόδου – Καμάρα Σκιάθου – Μανώλαρος – Η θάλασσα η γαλανή

Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας

ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ ΕΒΡΟΥ: Τρεις λυγερές τρεις όμορφες – Ταπεινός – Ξεσυρτός – Ζωναράδικος – Συρτός

Σύλλογος Βλάχων Βέροιας

ΤΟΠΙΚΑ ΒΛΑΧΩΝ: Μπεράτι – Κωνταντάκης – Ζαχαρούλα – Τσίντο – Τασία

Βλάχικα ποιήματα και τραγούδια από το Παιδικό Τμήμα του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, υπό την καθοδήγηση του Τάκη Δημητρίου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ!
{jlex}flickr:72157695898041455{/jlex}
Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb