Logo

Σεμινάριο με χορούς της Ηπείρου στον Χορευτικό Όμιλο Βέροιας

Έγινε τη Δευτέρα (19-3-2018) & ώρα 6-10 μ. μ. στην αίθουσα του Χορευτικού Ομίλου Βέροιας, Τραπεζούντος 31 στο Προμηθέα συνάντηση των μελών και φίλων του ΧΟΒ με τον βιωματικό καταγραφέα χορών της Ηπείρου και χοροδιδάσκαλο κ. Βαγγέλη Γούσια. Οι σε μεγάλο αριθμό παρευρισκόμενοι είχαν την ευχάριστη ευκαιρία να γίνουν μάρτυρες μιας άριστης εισήγησης σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο όσον αφορά τους χορούς της Ηπείρου.

Ο Βαγγέλης Γούσιας με τη βοήθεια της οικογένειάς του [γυναίκα του (Μαρία) και τις δυο κόρες του (Γλυκερία και Χριστίνα)] απέδωσαν τους ηπειρώτικους χορούς με τον πλέον άψογο και αυθεντικό τρόπο, αναδεικνύοντας την απλότητα, τη δωρικότητα και την αρχοντιά, στοιχεία του ελληνικού διαχρονικού λαϊκού πολιτισμού, που βρίσκονται ακόμα σε αυτό το εκλεκτό κομμάτι της πατρίδας μας, την Ήπειρο.

Η διδασκαλία προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον, εντυπωσίασε τους χορευτές του ΧΟΒ και αναπτύχθηκε στη βάση των βηματισμών (στα τρία, στα δυο κλπ), των ρυθμών (δίσημων, τρίσημων, τετράσημων, πεντάσημων, επτάσημων οκτάσημων κλπ) και των χορευτικών σχηματισμών (θέση χορευτών στο κύκλο).

Ένα άλλο στοιχείο που διαφάνηκε είναι το γεγονός ότι η Ήπειρος πολιτισμικά και στη περίπτωσή μας χορευτικά δεν είναι ενιαία, όπως πιθανόν να νομίζουνε πολλοί. Έτσι αποδόθηκαν χοροί με το ξεχωριστό, το διαφορετικό και το αρμόζον ύφος από τις εξής περιοχές: Ζαγόρι, Μαστοροχώρια, Γιάννενα, Συράκο - Καλαρίτες, Πωγώνι, Μέτσοβο, Βωβούσα κλπ).

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb