Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου στο Δαμάσι Θεσσαλίας

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου πραγματοποίησε εκδρομή στο Δαμάσι του Δήμου Τυρνάβου Θεσσαλίας το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 και συμμετείχε στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο τοπικός μορφωτικός σύλλογος για την επέτειο της απελευθέρωσης του χωριού από τον ελληνικό στρατό στις 5 Οκτωβρίου 1912, χωρίς αντίσταση των οθωμανικών δυνάμεων.

Το χορευτικό συγκρότημα του ΠΟΞ ενθουσίασε τους θεατές με χορούς και τραγούδια του Αν. Βερμίου (Ξηρολιβάδου, Σελίου Κουμαριάς), Γρεβενών και της Ηπείρου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα από το Δαμάσι, τη Καρδίτσα και τους Νέους Πόρους Πιερίας, τα οποία απέδωσαν χορούς από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία.

Oι εκδρομείς έτυχαν μιας καταπληκτικής φιλοξενίας, έχοντας την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακές πίτες, γλυκίσματα (λαγγίτες, χαλβά κλπ), ούζο και κρασί της περιοχής.

Το χορευτικό ρεπερτόριο του χορευτικού του ΠΟΞ ήταν το παρακάτω: Κοντούλα Βλάχα (Στρωτός Γρεβενών), Ζαχαρούλα Βερμίου, Καπέσοβο Ηπείρου, Καραπατάκι-Τσάμικο Βερμίου και ‘Πάρε τα Γκιούμια’ (συγκαθιστός) με γυρίσματα. Μουσική κάλυψη παρείχε η παραδοσιακή κομπανία του Φώτη Τσιοτίκα από την Εράτυρα Κοζάνης.