Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας στο Ναύπλιο

Με αφορμή την πρόσκληση του Δήμου Ναυπλιέων, για την συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στο 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακὠν Χορών, οργανώθηκε ένα 5νθήμερο  οδοιπορικό στην Νότιο Ελλάδα.

Πρώτος σταθμός η Αράχωβα, μετά η Πάτρα και τελικός προορισμός το Ναύπλιο.

"Στον δρόμο μας προς την Αράχωβα επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών το οποίο παρουσιάζει την ιστορία του φημισμένου δελφικού ιερού και του πιο ξακουστού μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας,
αφιερώματα των πιστών στο ιερό, τα οποία αντανακλούν τη θρησκευτικο-πολιτική και καλλιτεχνική δραστηριότητά του σε όλη την ιστορική του πορεία.

Κατά την διαμονή μας στην Πάτρα επισκεφθήκαμε τα Καλάβρυτα, ανεβαίνοντας με τον οδοντωτό. Επισκεφθήκαμε στον Τόπο της Θυσίας, όπου στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οδηγήθηκαν από τους Γερμανούς όλοι οι άνδρες από 14 ετών και πάνω, και εκτελέστηκαν και την Αγία Λαύρα, η οποία πιθανώς μεταφέρθηκε στην σημερινή της θέση το 1689, όπου υπέστη καταστροφές, από τον Iμπραήμ το 1826 και τους Γερμανούς το 1943.

Στα Καλάβρυτα συναντηθήκαμε με την γραμματέα του Πολιτιστικού συλλόγου Καλαβρύτων και στην Πάτρα με ανθρώπους του Πολιτιστικού συλλόγου Σουλίου " η Πρόοδος".

Τις δύο τελευταίες ημἐρες συμμετείχαμε στο στο 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπλιέων, που για μία ακόμη φορά το τμήμα παραστἀσεων εντυπωσίασε με την καλλιτεχνική του αρτιότητα και το πάθος του.

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης ο χορευτικός σύλλογος ΦΑΕΘΩΝ Κέρκυρας, η Σχολή χορού Παναγιώτης Κατσίκης ,Πάτρας και Μουσικοχορευτικός Όμιλος «Ερωτόκριτος» του Κώστα Κυριακάκη, εργαστήρι ελληνικού χορού Ναυπλίου, ο Χορευτικός Όμιλος Κιβερίου και η χορευτική ομάδα σωματείου φίλων Π.Λ.Ι.
Τελευταία ημέρα αυτού του οδοιπορικού η Κυριακή 13/08/2017. Επίσκεψη, ξενάγηση και χορός "ΣΕΡΑ" στο Υποβρύχιο Πόντος.Το «Πόντος» καθελκύστηκε τον Μάρτιο του 1979 στο Κίελο της τότε Δυτικής Γερμανίας, και το 1980 εντάχθηκε στο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού. Το όνομά του δόθηκε προς τιμήν της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων η οποία συνεισέφερε στην αγορά του.

Επιστροφή στην πόλη μας αργά το βράδυ, έχοντας ως υπέρβαρο στις αποσκευές μας, τις πολύ ωραίες αναμνήσεις αυτού του οδοιπορικού" αναφέρει η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας.