Γαλλικός κινηματογράφος για παιδιά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

 

Στο πλαίσιο της 9ης Εβδομάδας Γαλλικού Κινηματογράφου, η Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας «ταξιδεύουν» τον γαλλικό κινηματογράφο σε όλη την Ελλάδα και πραγματοποιούν προβολές ταινιών σε όλες τις πόλεις.

Η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Ημαθίας, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, το Σχολικό Σύμβουλο Γαλλικών (ΠΕ05) κ. Λεωνίδα Παρτσανάκη και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας (δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων), οργανώνουν την προβολή παιδικών γαλλικών ταινιών στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (Έλλης 8, Βέροια).

Οι προβολές των ταινιών θα πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα 16 έως την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, τις πρωινές ώρες, με ελεύθερη είσοδο. Οι επιλεγμένες ταινίες είναι στη γαλλική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους και απευθύνονται σε όλους τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου.

Σχετικά με τις ταινίες:

LESQUATRESAISONSDELÉON – ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΛΕΟΝ

FRANCE / ΓΑΛΛΙΑ, 2007-2012

Σκηνοθεσία / Réalisation :AntoineLanciauxetPascalLenôtre

Έγχρωμο / Couleur, 4 x 26’

Συλλογή από 4 ταινίες μικρού μήκους 26 λεπτών η καθεμία: Ο Χειμώνας του Λεόν, η Άνοιξη της Μελί, Το Καλοκαίρι του Μπονιφάς, το Φθινόπωρο του Πουν

Η κάθε ταινία μπορεί να προβληθεί μεμονωμένα.

Από το χειμώνα μέχρι το φθινόπωρο, παράξενα πράγματα συμβαίνουν στο μικρό βασίλειο της Εσκαμπέτ. Μια επιδημία εξαπλώνεται, ιστορίες εξαφανίζονται μυστηριωδώς από τις σελίδες βιβλίων… Ο Λεόν και οι φίλοι του θα προσπαθήσουν να μην πέσουν στις παγίδες του παραμυθά Μπονιφάς.

(Για μαθητές Γ΄& Δ΄ τάξεων)

UNE VIE DE CHAT - ΜΙΑ ΓΑΤΙΣΙΑ ΖΩΗ

ΒΕΛΓΙΟ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΝΕΑΖΗΛΑΝΔΙΑ/ BELGIQUE, SUISSE, FRANCE, NOUVELLE-ZÉLANDE 2010

Σκηνοθεσία / Réalisation : Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli Έγχρωμο / Couleur, 35mm, 70΄

Ο γάτος Ντίνο μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα σε δύο σπίτια. Την ημέρα, ζει με τη Ζοέ, την κόρη μιας αστυνομικού. Τη νύχτα, σκαρφαλώνει στις στέγες του Παρισιού με παρέα το Νίκο, ένα διαρρήκτη. Η Ζαν, η αστυνομικός, πρέπει να σταματήσει το δράστη πολυάριθμων κλοπών κοσμημάτων και να ασχοληθεί με την παρακολούθηση του Κολοσσού του Ναϊρόμπι που εποφθαλμιά ο κακοποιός Κόστα…

(Για μαθητές Ε΄& ΣΤ΄ τάξεων)

LEROIETL’OISEAU – Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΙ

FRANCE / ΓΑΛΛΙΑ, 1980

Σκηνοθεσία / Réalisation : Paul Grimault

Έγχρωμο / Couleur, 35 mm, 103΄.

Ο Βασιλιάς Κάρολος V + III = VIII + VIII = XVI βασιλεύει τυραννικά στο βασίλειο της Ταχυκαρδίας. Μόνο ένα Πουλί που έχει χτίσει τη φωλιά του στην κορυφή του γιγαντιαίου παλατιού δίπλα στα μυστικά διαμερίσματα της Μεγαλειότητας του τολμά να τον χλευάσει. Ο Βασιλιάς είναι ερωτευμένος με μια γοητευτική και σεμνή Βοσκοπούλα την οποία θέλει να παντρευτεί με το ζόρι.

(Για μαθητές Γ΄, Δ΄ & Ε΄ τάξεων)

LE TABLEAU – Ο ΠΙΝΑΚΑΣ

FRANCE - BELGIQUE / ΓΑΛΛΙΑ-ΒΕΛΓΙΟ, 2011

Σκηνοθεσία / Réalisation: Jean-François Laguionie

Έγχρωμο / Couleur, 35 mm, 76΄

Ένας πύργος, ανθισμένοι κήποι και ένα απειλητικό δάσος είναι αυτά που άφησε ημιτελή ένας Ζωγράφος, για άγνωστους λό­γους. Σε αυτόν τον πίνακα ζουν τρία είδη ηρώων: οι Toupins που είναι τελείως ζωγραφισμένοι, οι Pafinis στους οποίους λείπουν μερικά χρώματα και οι Reufs που είναι απλά σκίτσα.

(Για μαθητές Ε΄& ΣΤ΄ τάξεων)

LE JOUR DES CORNEILLES - Η ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΚΟΡΑΚΙΩΝ

FRANCE, LUXEMBOURG, CANADA, BELGIUM

ΓΑΛΛIΑ, ΛΟΥΞΕΜΒΟYΡΓΟ, ΚΑΝΑΔA, ΒEΛΓΙΟ, 2012

Σκηνοθεσία / Réalisation : Jean-Christophe Dessaint

Έγχρωμο / Couleur, 35 mm, 96΄.

Ο Courge ζει με τον πατέρα του, ένα τυραννικό γίγαντα που του απα­γορεύει να βγει από το δάσος στο οποίο ζουν. Έχοντας πλήρη άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, το αγόρι μεγαλώνει με μοναδική παρέα τα ήρεμα φαντάσματα που στοιχειώνουν το δάσος. Όλα αυτά μέχρι τη μέρα που αναγκάζεται να πάει στο κοντινότερο χωριό, όπου θα συναντήσει τη νεαρή Manon.

(Για μαθητές Γ΄, Δ΄& Ε΄ τάξεων)

COMMEUNLION – ΣΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙ

FRANCE / ΓΑΛΛΙΑ, 2012

Σκηνοθεσία / Réalisation : Samuel Collardey

Έγχρωμο / Couleur, 35 mm, 102΄.

Ο Μιτρί είναι 15 χρονών και ζει σ’ ένα χωριό στη Σενεγάλη. Όπως όλοι οι νέοι της ηλικίας του, παίζει ποδόσφαιρο και ονειρεύεται τη Μπάρτσα και την Τσέλσι. Όταν τον ανακαλύπτει ένας κυνηγός ταλέντων, ο Μίτρι πιστεύει στην τύχη του. Αλλά, για να κατακτήσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, πρέπει να πληρώσει. Η οικογένεια του συγκεντρώνει χρήματα και αποκτά χρέη για να τον βοηθήσει.

(Για μαθητές Γυμνασίου)