Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Κατερίνας Σιαμπάνη "Βαδίζοντας μαζί... Η οπτική της θεραπείας Gestalt στην Άνοια"

 

Η Κατερίνα Σιαμπάνη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια με την υποστήριξη της  Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Ελλάς) παρουσίασε σήμερα το απόγευμα, το βιβλίο της "Βαδίζοντας μαζί... Η οπτική της θεραπείας Gestalt στην Άνοια" στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

Η κα Σιαμπάνη έκανε τα πρώτα της βήματα στη Βέροια. Έχοντας όμορφες μνήμες  από την ‘πατρίδα της’ όπως είπε, θεώρησε τιμή της να δωρίσει το βιβλίο της στην Βιβλιοθήκη.

Η συγγραφέας ανέφερε ότι το βιβλίο αυτό είναι το απόσταγμα της κλινικής εμπειρίας πάνω στην θεραπεία Gestalt και την άνοια, και ότι χωρίζεται σε δύο μέρη, στους πάσχοντες και τους περιθάλποντες. Παρείχε πολύτιμες συμβουλές για την κατανόηση και τον τρόπο αντιμετώπισής της και της διαχείρισης των συμπτωμάτων της νόσου, αναφερόμενη σε περιπτώσεις ασθενών και στα 3 στάδια της νόσου. Τόνισε ότι η σχέση μεταξύ θεραπευτή – θεραπευόμενου είναι η πιο σημαντική, σαν ανθρωπιστική και υπαρξιακή προσέγγιση, όπως κι ο υπαρξιακός διάλογος.

Στο τέλος της εκδήλωσης μίλησε η Νευρολόγος - Ψυχίατρος, καθηγήτρια του Α.Π.Θ. κα Μάγδα Τσολάκη, η οποία είχε και την ευθύνη της επιμέλειας του βιβλίου. Η κα Τσολάκη αναφέρθηκε στα 20 χρόνια ιστορίας της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Ελλάς) και της προσπάθειας που γίνεται στην Κεντρική Μακεδονία για την οργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης εθελοντών. Όπως ανέφερε υπάρχει η σύμφωνη γνώμη να υπάρξουν τέτοια προγράμματα σε όλους τους νομούς της περιφέρειας. Προτείνει να χρησιμοποιηθούν χώροι από τον Δήμο ή από Οργανισμούς Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπου επαγγελματίες υγείας και εθελοντές θα εκπαιδευτούν σε διάφορα προγράμματα (γυμναστικής, φυσικοθεραπείας, κατ’ οίκον φροντίδα κ.α.), προσφέροντας μια ώρα από τον χρόνο τους την εβδομάδα. Στο τέλος η κα Τσολάκη ζήτησε τη συνδρομή της εκκλησίας, ώστε να καταγραφούν οι πάσχοντες από όλες τις νόσους.

Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη ανέφερε ότι τέτοιες προσπάθειες, εθελοντικού χαρακτήρα η  Εκκλησία τις υποστηρίζει.