Ο Βεροιώτης Κώστας Γαλανούδης παρουσίασε το βιβλίο του «98%» στην Στέγη (φωτογραφίες)

Το βιβλίο του Βεροιώτη Κωνσταντίνου Γαλανούδη ''98%'' παρουσιάστηκε την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας.

Επρόκειτο για ένα βιβλίο – βίωμα της ασθένειας που αντιμετώπισε η σύζυγος του συγγραφέα, με πιθανότητες ίασης 98%.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος» και το Παράρτημα Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο Μαθηματικός Δημήτρης Χρυσικόπουλος, ο οποίος πριν την έναρξη της κάθε ομιλίας παρουσίασε το βιογραφικό των ομιλητών.

«Το βιβλίο με τίτλο «98%» ή «Ο καρκίνος της γυναίκας μου» μιλάει για τα βιώματα του συγγραφέα και πως αντιμετώπισε την περιπέτεια υγείας της γυναίκας του, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Πρόκειται για ένα καλαίσθητο βιβλίο, εύχρηστο και μικρό σε μέγεθος». Αναφέρθηκε στο πως προέκυψε η συγγραφή του βιβλίου, το οποίο είναι το απαύγασμα της ψυχής του συγγραφέα. Είναι αλήθειες και κατάθεση πόνου, αγάπης, ψυχής… Το βιβλίο μιλάει για το πώς άλλαξε η ζωή του, πως πάλεψε μέσα του ώστε να λυτρώσει την Γιώτα την σύζυγό του, να προσφέρει βοήθεια και να πολεμήσει την ασθένεια, που ήθελε να του αφαιρέσει την γυναίκα του. Όλα ήταν αβέβαια. Μπήκαν νέες προτεραιότητες. Στο βιβλίο αναφέρονται πολλά βασικά και ουσιώδη ερωτήματα που των βασάνιζαν αλλά και λύσεις που βρέθηκαν στην πορεία έχοντας ελπίδα. Το βιβλίο απαντά στο ερώτημα ‘Ποιος είναι ο ρόλος μου στην νέα πραγματικότητα;’ Ο συγγραφέας πρωτοτύπησε καθώς δεν υπάρχει άλλο βιβλίο που να αναφέρεται στον καρκίνο από την πλευρά του συντρόφου του ασθενούς. Διαβάζοντας το βιβλίο πρέπει να απελευθερωθούμε, να μιλάμε ελεύθερα χωρίς ταμπού για το πρόβλημα υγείας μας. Ο σύντροφος του καρκινοπαθούς έχει μεγαλύτερο πόνο από τον ίδιο τον ασθενή, είναι κρυφός πόνος που δεν αξιολογείται σωστά και πολύ συχνά παραβλέπεται» είπε ο κος Χρυσικόπουλος.

Σε αυτό το σημείο απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ημαθίας Μαρίνα Ψωμιάδου, η οποία μίλησε για τις δράσεις και το έργο του συλλόγου. Συμπλήρωσε ότι αυτό που επιθυμούν για τους ασθενείς που επισκέπτονται τον σύλλογο είναι να είναι καλά, αισιόδοξοι και με καλή ψυχολογία. Στον σύλλογο θα βρουν την πόρτα ανοιχτή, αγάπη, χαμόγελο και στήριξη.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Ελλάδος, Γυναικολόγος Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους, ο οποίος είπε ότι του άρεσε το βιβλίο. «Ανοίγει τα μάτια σε όλους μας, σε όσους ζουν και αντιμετωπίζουν τον καρκίνο. Αφού το διαβάσουμε θα διαπιστώσουμε τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή μας». Αναφέρθηκε στην προσπάθεια του συγγραφέα να εμψυχώσει την γυναίκα του και διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου που του έκαναν εντύπωση.

«Το συνταρακτικό βιβλίο του Κώστα Γαλανούδη βλέπει το θέμα του καρκίνου όχι ως έναν αγώνα για την επιβίωση, αλλά ως αυτό που πραγματικά είναι. Μία χρόνια μάχη με το άγνωστο, ένας αγώνας βίαιης προσαρμογής της ασθενούς και των αγαπημένων της στο δεδομένο της ιατρικής διάγνωσης. Σταδιακά μας παραπέμπει στην ουσία της κατανόησης του νοήματος της ζωής. Το βιβλίο είναι τόσο καλό όχι επειδή είναι ευανάγνωστο αλλά επειδή δημιουργεί προβληματισμούς» είπε κλείνοντας.

Ακολούθησε ο παιδικός και καρδιακός φίλος του συγγραφέα ο Ιατρός Παθολόγος – Εντατικολόγος Αντώνης Λιόλιος, ο οποίος μίλησε για τον συγγραφέα ως άνθρωπο και τις ανακατατάξεις που έγιναν στη ζωή του ζευγαριού αφού το έζησε από κοντά αυτή τη δύσκολη στιγμή της ζωής τους. Το βιβλίο είναι ένα μικρό αριστούργημα το οποίο διαβάζεται μονορούφι και είναι γεμάτο ‘διαμαντάκια’ σκέψεις, χωρίς να είναι βαρετό, με χιούμορ, αμεσότητα κι αίσθημα. Σου τραβάει το ενδιαφέρον κι έχει ανθρώπινο χαρακτήρα. Περνάει ωραία μηνύματα και είναι γραμμένο με ψυχή και καρδιά. Ο Κώστας Γαλανούδης κατάφερε έναν άθλο, ενώ η πρωταγωνίστρια είναι η σύζυγός του η Γιώτα», είπε μεταξύ άλλων και διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Έπειτα τον λόγο πήρε η φίλη της οικογένειας, η φιλόλογος Κωνσταντίνα Σανδαλτζοπούλου, η οποία έζησε από κοντά την περιπέτεια υγείας της φίλης της. Για το βιβλίο είπε ότι έχει λόγο ζωντανό, με χιούμορ και σαρκασμό ενώ ο συγγραφέας γράφει εξομολογητικά. Στο τέλος διάβασε αποσπάσματα που την συγκίνησαν.

Τελευταίος τον λόγο πήρε ο ίδιος ο συγγραφέας ο Κώστας Γαλανούδης. «Το βιβλίο θα μπορούσε να έχει τον τίτλο ‘Ο έρωτας στον αστερισμό του Καρκίνου’», είπε. Μίλησε για τα δυνατά συναισθήματα αγάπης κι έρωτα που τον έδεσαν περισσότερο με την σύζυγό του και ως συνοδοιπόροι ξεπέρασαν το πρόβλημα υγείας της. Αναφέρθηκε στην αφορμή που στάθηκε για την συγγραφή του βιβλίου, αφού ο ίδιος δεν είναι συγγραφέας αλλά Λογιστής. Κατέγραψε ένα δυνατό βίωμα, καταγράφοντας αυτά που ένιωθε μέσα του και τον συγκλόνισαν. Εξιστόρησε τις πιο μύχιες σκέψεις του, αναφέρθηκε στους φίλους τους που τους στήριξαν και για την νέα πορεία που πήρε η ζωή τους. «Το πάθος για ζωή, τα φάρμακα και η αγκαλιά είναι η συνταγή για να κλείσει αυτή η πληγή» είπε. Ενώ κλείνοντας είπε ότι το βιβλίο το έγραψε με την ψυχή του, ελπίζοντας να αγγίξει και τις δικές μας ψυχές.

Στο τέλος της εκδήλωσης τα μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών προσέφεραν στους ομιλητές καλάθια με δημιουργίες που ετοίμασαν με πολύ μεράκι κι αγάπη στο τμήμα δημιουργίας του συλλόγου.

Το εξώφυλλο του βιβλίου φιλοτέχνησε ο αγιογράφος Γιώργος Κόρδης.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Το 98% ή αλλιώς "Ο καρκίνος της γυναίκας μου", γράφτηκε με αφορμή την περιπέτεια μιας γυναίκας, που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.
Είναι καταγραφή καταστάσεων, σκέψεων και συναισθημάτων που βίωσε ο σύντροφός της ως σύζυγος, πατέρας και φίλος, βλέποντας τη βολή τους να ανατρέπεται μετά την πρώτη αλλά και τη δεύτερη... έφοδο της ασθένειας.
Είναι μια πρωτότυπη μαρτυρία, όχι από έναν ασθενή, αλλά από ένα σύντροφο, ο οποίος καταγράφει την μάχη με τον καρκίνο από την σκοπιά του "άλλου", που επίσης πονάει, αλλά συνήθως βουβά.
Πάνω απ' όλα όμως είναι ένας φόρος τιμής για όλες τις γυναίκες που αντιστέκονται σθεναρά, δίνοντας την ίδια μάχη, διεκδικώντας την ζωή.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κωνσταντίνος Γαλανούδης, γεννήθηκε το 1960 στη Βέροια. Σπούδασε οικονομικά στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1986 ζει και εργάζεται στην Καβάλα ως ελεύθερος επαγγελματίας - λογιστής . Είναι νυμφευμένος με την Παναγιώτα, φιλόλογο κι έχει δυο παιδιά, το Γιάννη , πτυχιούχο οικονομικών και επαγγελματία πιλότο και την Κυριακή, οδοντίατρο.