Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο των Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά & Γιώργου Ρουκά στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το βιβλίο "Λόγια Αρσενικά" των Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά & Γιώργου Ρουκά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή, παρουσιάστηκε την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, στο Bakery Cafe Ευθύμογλου στην Βέροια.

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η Οικονομολόγος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων Ιφιγένεια Βλαχογιάννη.

Η κ. Βλαχογιάννη μίλησε για την αγαπημένη φίλη – συγγραφέα Σίσσυ Σιγιουλτζή, κάνοντας αναφορά στο βιογραφικό της και στα δύο της βιβλία. Το 2010 κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο «Λόγια γυμνά» και τώρα κυκλοφόρησε το νέο με τίτλο «Λόγια αρσενικά» που το έγραψε μαζί με τον πεθερό της, τον Γιώργο Ρουκά. «Το βιβλίο πραγματεύεται τον έρωτα, το συναίσθημα, την αγάπη από την ανδρική ματιά. Έχει να κάνει με την ερωτική γραμμή ενός φιλόδοξου άνδρα ο οποίος αντιμάχεται με τις κοινωνικές νόρμες, τα συναισθήματα, τον έρωτα, το σεξ, μία γυναίκα, ένα αίσθημα, πολλές ερωμένες. Πράγματα που βιώνουμε και στην σημερινή εποχή», είπε. Κλείνοντας, από το βιβλίο κράτησε την έκφραση «Πόσο ευτυχισμένη είναι μία ζωή όταν αρχίζει με τον έρωτα και τελειώνει με την φιλοδοξία;»

Πρώτος τον λόγο πήρε ο Δικηγόρος-Δημοσιογράφος-Εκδότης Ζήσης Μιχ. Πατσίκας, ο οποίος είπε ότι χαρακτηρίζει το βιβλίο σύγχρονο, ερωτικό, βαθιά βιωματικό, που βασίζεται σε πραγματικό ημερολόγιο ενός υπαρκτού προσώπου, με στοιχεία μυθοπλασίας. «Το βιβλίο διανύει την ερωτική διαδρομή από τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα μέχρι την ωριμότητα της μέσης ηλικίας , σε μία σεμνότυφη- πουριτανή κοινωνία, που είναι βουτηγμένη σε ακόλαστες σκηνές… Η γλώσσα του βιβλίου είναι καθημερινή, βρώμικη, χυδαία σε κάποια σημεία, η οποία δίνει ένταση, ενισχύει τις εικόνες και τα συναισθήματα... Ο ωμός ρεαλισμός μπορεί και να σοκάρει… Οι περιγραφές αφορούν στιγμές, όταν είναι κλειστή η πόρτα του δωματίου, και αφορούν ανθρώπους που διακαώς επιθυμούν να τις μοιραστούν… Ο νους, οι πέντε αισθήσεις οργιάζουν μέσα σε ένα έντονο ερωτικό ταξίδι», είπε μεταξύ άλλων, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον ήρωα του βιβλίου και την υπόθεσή του. Εμβόλιμα διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δικηγόρος - Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας Δημήτρης Μπατζιάκας, ο οποίος είπε ότι το βιβλίο δεν είναι μόνο λόγια. «Ίσως να μας τρομάξει με την αλήθεια του… Το βιβλίο «Λόγια αρσενικά» δεν μασάει τα λόγια του. Έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι «εν αρχή ην ο λόγος» και ότι ο άντρας είναι το αρσενικό και η γυναίκα το θηλυκό και ότι η κατάκτηση του άλλου φύλου είναι ειρηνική και ξεκινά με τον ανθρώπινο λόγο, όλες οι άλλες «κατακτήσεις» ξεκινάνε… χωρίς λόγο, με βία, με όπλα, στρατηγικές εξόντωσης και πολέμους», είπε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην υπόθεση του βιβλίου… Το βιβλίο παραθέτει πολλά γνωστά τραγούδια Ελλήνων συνθετών», είπε.

Τελειώνοντας τον λόγο πήρε η συγγραφέας Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, η οποία είπε ότι το βιβλίο το έγραψε με τον πεθερό της, ο οποίος απουσιάζει από την παρουσίαση. «Ο Γιώργος Ρουκάς κράτησε ένα ημερολόγιο κάτι σαν χρονογράφημα γεγονότων, παθών ή ερώτων που ο ίδιος συνάντησε στη ζωή του. Το παρέδωσε στην ίδια για να το διανθίσει και να φτιάξει μία όμορφη ιστορία. Εάν λοιπόν ο ήρωας του βιβλίου ήταν σήμερα μαζί μας θα ήταν στην ηλικία 77 χρόνων. Άρα για την γενιά του, το βιβλίο «Λόγια αρσενικά» είναι ένα επαναστατικό βιβλίο, με πολύ έντονες εικόνες κι έντονες λέξεις… Ο ήρωας του βιβλίου ο Γιάγκος έζησε σε μία εποχή όπου το κόρτε είχε αξία. Εκείνη την εποχή ο Γιάγκος ερωτεύεται δύο πράσινα μάτια και κάνει οικογένεια. Έζησε πολλές εμπειρίες κρατώντας την οικογένειά του… Στο τέλος του βιβλίου θα δούμε «τελικά η ζωή δικαιώνει έναν φιλήδονο άνδρα, ο οποίος ζει τη ζωή του με έντονα πάθη και ορμές;… Οι επιλογές μας μας στοιχειώνουν αρνητικά ή θετικά;», είπε μεταξύ άλλων. Παράλληλα διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Στο τέλος της εκδήλωσης υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Αρχές Μαΐου 2018, κυκλοφόρησε με επιτυχία το μυθιστόρημα "Λόγια Αρσενικά" των συγγραφέων Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και Γιώργου Ρουκά, από τις εκδόσεις Πνοή, το οποίο πρόσφατα εγκαινίασε και τη 2η ανατύπωσή του, η οποία είναι εμπλουτισμένη με την κριτική προσέγγιση επτά καταξιωμένων επαγγελματιών. 

Το "Λόγια Αρσενικά" είναι ένα τολμηρό μυθιστόρημα, μια αληθινή ιστορία που σοκάρει. Πέρα από τα γεγονότα, την πλοκή, το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα και τους ήρωες, αυτό που συμβαίνει μέσα στο συγκεκριμένο ερωτικό χρονογράφημα είναι μια σύγκρουση με τις εκάστοτε κοινωνικές νόρμες, τα ταμπού, τις σεμνότυφες αναστολές, τις υποκριτικές συστολές και μια ανατροπή σε γλωσσικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο. Ο θρίαμβος της Ελληνικής γλώσσας κόβει την ανάσα. Η ειλικρινής αποτύπωση αισθαντικών σεξουαλικών σκηνών μέσα από ρεαλιστικές γλωσσικές περιγραφές και εικόνες κάνει το βιβλίο "Λόγια Αρσενικά" να διαβάζεται απνευστί. Πρόκειται για μια ακαταμάχητη λογοτεχνική εμπειρία ζωής.