Το νέο παιδικό βιβλίο της Δήμητρας Πυργελή «Ο Παππούς Ευτύχης» παρουσιάστηκε στο βιβλιοπωλείο "Ηλιοτρόπιο" (φωτογραφίες)

Το ένατο βιβλίο της παρουσίασε η συγγραφέας Δήμητρα Πυργελή το απόγευμα της Πέμπτης 6 Δεκέμβρη, στον χώρο του Βιβλιοπωλείου ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ στην Βέροια.

Μικροί και μεγάλοι φίλοι των βιβλίων παρακολούθησαν με χαρά την παρουσίαση του νέου παιδικού παραμυθιού της συγγραφέως, με τίτλο «Ο Παππούς Ευτύχης».

Η συγγραφέας σε ένα όμορφο στημένο σκηνικό και με τη βοήθεια διάφορων αντικειμένων παρέσυρε τους παρευρισκόμενους στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.

Στην γιορτινή ατμόσφαιρα, η υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου κ. Τασούλα Χριστουδούλου κέρασε τους επισκέπτες σοκολατάκια σε χριστουγεννιάτικα μοτίβα και κουραμπιέδες.

«Ευτυχώς υπάρχουν γιαγιάδες και παππούδες άρα υπάρχουν παραμύθια, άρα υπάρχουν ερεθίσματα για να γράφουμε, να σβήνουμε μέχρι να φύγουν οι ιστορίες και να φτάσουν στις αγκαλιές. Αυτοί είναι που ανατροφοδοτούν το παιδικό όνειρο. Όποιος διαβάσει το βιβλίο θα διαπιστώσει πως είναι ύμνος στην ελληνική οικογένεια. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Ενισχύει την μαγεία των εορτών, την μαγεία του Αη Βασίλη, αλλά κυρίως για να κάνουμε όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει σε αμπαλάζ χρωματιστά, μεταλλιζέ ή απλά η απόλυτη αγάπη», ανέφερε για το βιβλίο η κα. Πυργελή.

Η συγγραφέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη με αυτό το όνειρο. Να γίνει συγγραφέας. Χωρίς καλά καλά να ξέρει να γράφει το όνομά της όταν ήταν σχεδόν 5 χρονών, στο παιχνίδι με μεγαλύτερα παιδιά, στην ερώτηση ‘τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;’ απάντησε ‘το πρωί θα πηγαίνω στο σχολείο να λέω ιστορίες, το μεσημέρι θα τις γράφω και το απόγευμα θα τις σερβίρω’. Την πρώτη της ιστορία την έγραψε όταν ήταν 9 ετών και με μεγάλο καμάρι την παρουσίασε στην οικογένειά της. Από τότε έως και σήμερα σκαρώνει ιστορίες, ιστορίες δράσης, με φαντάσματα, με ή χωρίς ξωτικά, ιστορίες για να ανακαλύπτει τον εαυτό της. Μέσα από τις λέξεις ανακαλύπτει πράγματα που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου και μέσα με την επικοινωνία με τους μικρούς και μεγάλους φίλους της, ταξιδεύει νοητά. Χωρίς βαλίτσες, χωρίς αεροπορικά εισιτήρια. Η συγγραφέας διατηρεί βιβλιοπωλείο στην πόλη της Ξάνθης κι όπως είπε δεν θα μπορούσε να ζήσει χωρίς βιβλία. Πολύ χαρακτηριστικά λέει ‘η λογοτεχνία χωρίς εμένα υπάρχει, εγώ χωρίς αυτή δεν υπάρχω’.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι ρυτίδες στο µέτωπό µου φανερώνουν

πως ξεµάκρυνα από την πρώτη µου νιότη.

Όσο κι αν µεγάλωσα, δεν έπαψα να χαίροµαι

σαν µικρό παιδί για όλα αυτά που έζησα,

αλλά και να ανυποµονώ για όλα εκείνα που θα ’ρθουν. 

Φέτος δε θέλω να µου φέρεις δώρο.

Θα σε περιµένω εγώ µε δώρα και σου υπόσχοµαι

να µην κλείσουν τα βλέφαρά µου.

Ο παππούς Ευτύχης

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Δήµητρα Π. Πυργελή από µικρή ζει αγκαλιά µε τα βιβλία. Διαβάζει και πλάθει ιστορίες για µικρούς και µεγάλους. Πιστεύει πως τα παραµύθια αγγίζουν τις παιδικές ψυχές που έχουν φωλιάσει σε σώµατα ενηλίκων. Γνωρίζει πως δεν µπορεί να κάνει ευτυχισµένους τους ανθρώπους, προσπαθεί όµως να προσφέρει στιγµές –στιγµούλες– ευτυχίας και να στρώνει το χαλί που πάνω εκεί θα καθίσουν τα όνειρα να πούνε τα δικά τους.

Γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Εργάζεται στο βιβλιοπωλείο της. Κάνει εκποµπές στο Ράδιο Ξάνθη 93,5 fm, επισκέπτεται σχολεία και αφηγείται παραµύθια, δ µιουργώντας σχέσεις µε το πιο «άναρχο» υλικό της ανθρωπότητας, τα παιδιά.

Θα ήθελε να φωνάξει σε όλους πως η ζήση είναι πολύτιµη και πως τη σπαταλάει όποιος αποµακρύνεται από την αγάπη και την οµορφιά.

Η πρώτη δηµόσια κατάθεσή της στον κόσµο του παραµυθιού ήταν Η µικρή µπότα του Αϊ-Βασίλη (εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη). Ακολούθησαν Ο Καπετάνιος στην µπανιέρα (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο), Μικρές ιστορίες για το µεγάλο µας κόσµο (εκδόσεις Παρρησία), Τα δυο αδέρφια και το φεγγάρι (εκδόσεις Μεταίχµιο), το διήγηµα Χωρίς ψεγάδι από τη συλλογή Η Ελλάδα που αγαπώ: Μακεδονία (εκδόσεις Παπαδόπουλος) και το διήγηµα Ο δάσκαλος που αλφάδιασε το µέλλον από τη συλλογή Πατρίδες Αλησµόνητες: Μικρά Ασία – Πόντος (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Υπόσχεται πως θα συνεχίσει µε πολλή αγάπη και µεράκι να δηµιουργεί όµορφες ιστορίες, για να ταξιδεύει µικρούς και µεγάλους στον µαγευτικό κόσµο των παραµυθιών!

Βιβλιογραφία

Η μικρή μπότα του Αϊ-Βασίλη
Ταξίδεψε μαζί μου
Ο παππούς Ευτύχης