Logo

Σπύρος Πετρουλάκης: "Στο βιβλίο Αμαλία ήρθα αντιμέτωπος με τους δικούς μου φόβους" - Συνέντευξη στον Πληροφοριοδότη

Το νέο του βιβλίο, «Αμαλία», θα παρουσιάσει στην Βέροια το Σάββατο 23 Ιουνίου (7.30μμ), στην Ελιά, ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης (την παρουσίαση διοργανώνει το βιβλιοπωλείο "Η γωνιά του βιβλίου").

Με αφορμή την επίσκεψη του στην Βέροια, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το νέο του βιβλίο, το οποίο όπως και τα προηγούμενα καθηλώνει τον αναγνώστη (το συστήνουμε ανεπιφύλακτα στο αναγνωστικό κοινό).

Ο συγγραφέας, μιλά για τα κοινωνικά θέματα που αναδεικνύει το νέο του βιβλίο, αναφέρεται στο κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας και αρνείται να ξεχωρίσει κάποιο από τα έργα του.

Μας αποκαλύπτει ότι ήδη ξεκίνησε την συγγραφή νέου έργου αλλά δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες. Τέλος δηλώνει ότι ανυπομονεί να έρθει στην Βέροια που αγαπά για να συναντήσει φίλους και αναγνώστες.

Κοινωνικά θέματα που καίνε έχουν κεντρικό ρόλο στο νέο σου βιβλίο. Από πού εμπνεύστηκε και προχώρησες στην συγγραφή αυτού του βιβλίου;
Ακριβώς από αυτό που είπες. Η έμπνευση μου προήλθε από τα κοινωνικά θέματα που βάζουν φωτιά στις μέρες και στις νύχτες μας. Τρομάζω και προβληματίζομαι από τις ανισορροπίες της κοινωνίας μας και αυτό που έκανα με το βιβλίο Αμαλία ήταν να τα έρθω αντιμέτωπος και με τους δικούς μου φόβους.

Προηγήθηκε έρευνα για όλα αυτά τα θέματα που αναφέρεται το βιβλίο σου;
Ναι προηγήθηκε ιδιαίτερα μεγάλη έρευνα αφού ασχολήθηκα περίπου δυόμισι χρόνια με την συλλογή στοιχείων που θα μου έδιναν την δυνατότητα να γνωρίζω απόλυτα όλα τα θέματα τα οποία ήθελα να ασχοληθώ. Ποτέ δεν ξεκινώ ένα βιβλίου αφού προηγουμένως δεν έχω κάνει την ανάλογη έρευνα. Εξάλλου και ενδιάμεσα κατά την συγγραφή Της ιστορίας προκύπτουν ανάγκες που με αναγκάζουν να σταματώ το γράψιμο και να πιάνω και πάλι το διάβασμα.

Κεντρικό πρόσωπο είναι η Αμαλία, ένα κορίτσι με ξεχωριστές ικανότητες. Μέσα από την ηρωίδα θέλεις να στείλεις κάποια μηνύματα; Μέσα στις προθέσεις σου είναι να χτυπήσεις «καμπανάκι» σε γονείς εφήβων σχετικά με το πόσο εύκολα μπορούν να μπλέξουν σε άσχημα κυκλώματα ακόμα και σε αιρέσεις;
Ο στόχος ενός βιβλίου, ότι κι αν είναι αυτό, για εμένα είναι όχι μόνο ψυχαγωγικός αλλά και διδακτικός. Τα προβλήματα των εφήβων με απασχολούν αφού περιστοιχίζομαι από εφήβους και ζω μαζί τους.

Διαβάζοντας την Αμαλία, με το πίσω – μπρος στο χρόνο, από την μια παρακολουθούμε ένα κοινωνικό δράμα και από την άλλη ένα αστυνομικό θρίλερ. Σε τι κοινό απευθύνεται το βιβλίο;
Η Αμαλία είναι ένα κοινωνικό βιβλίο με στοιχεία αστυνομικής περιπέτειας. Μπορεί να το διαβάσει τόσο ένας άντρας όσο και μία γυναίκα. Εξάλλου πιστεύω ότι είναι χρήσιμο τέτοια βιβλία που αναφέρονται και στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η κακή χρήση του διαδικτύου να διαβάζονται και από εφήβους.

Οι περισσότεροι από τους ήρωες, κουβαλάνε στην πλάτη ένα δράμα, είναι αυτό που λέμε «τυραννισμένες ψυχές». Συμπάσχεις με κάποιον από αυτούς και για ποιο λόγο;
Ποιος δεν κουβαλάει ένα τουλάχιστον δράμα στην πλάτη του;
Πάντα συμπάσχω με τους ήρωες μου είτε είναι οι καλοί είτε είναι κακοί της ιστορίας, τους ακολουθώ βαδίζω στα χνάρια τους φοράω τα ρούχα τους αναπνέω τον ίδιο αέρα με εκείνους. Έτσι μόνο μπορώ να αποδώσω τα μέγιστα. Αισθάνομαι και συναισθάνομαι τα πάντα γύρω από αυτούς νιώθω και βιώνω τις χαρές και τα δράματα τους.

Σκέφθηκες κατά την διάρκεια της συγγραφής, το τέλος για τους ήρωές σου να ήταν διαφορετικό;
Όχι, όχι καθόλου. Από την αρχή είχα απόλυτα την ιστορία μέσα στο κεφάλι μου και έτσι όπως την αποτύπωσα στο χαρτί με ικανοποίησε πλήρως.

Πόσο καιρό σου πήρε να γράψεις την Αμαλία;
Μοιάζει υπερβολή αλλά θα το πω. Έκανα δυόμιση χρόνια για να συλλέξω τα στοιχεία που ήθελα όπως προανέφερα. Κατόπιν ολοκλήρωσα στο μυαλό μου την ιστορία, έκατσα μπροστά στον υπολογιστή μου και μετά από 20 μέρες η Αμαλία, ένα βιβλίο αυτό των 520 σελίδων ήταν έτοιμο. Νομίζω ότι δεν πρόκειται να το ξανακάνω ποτέ αυτό. Όχι γιατί δεν θέλω αλλά γιατί δεν μπορώ!

Έχεις ξεκινήσει κάτι άλλο;
Δεν σταματάω να γράφω από την ώρα που ξεκίνησα πριν από πέντε χρόνια. Φυσικά έχω ξεκινήσει κάτι καινούργιο το οποίο με έχει απορροφήσει απόλυτα και ακόμα δεν μπορώ να αποκαλύψω κάποια στοιχεία.

Αν σου ζητούσα να ξεχωρίσεις ένα από τα βιβλία σου ποιο θα ξεχώριζες και γιατί;
Δεν θα μπορούσα να τα ξεχωρίσω. Το καθένα έχει τη δική του μαγεία και τη δική του ομορφιά μέσα μου. Είναι ξεχωριστά κομμάτια της ψυχής μου.

Η σχέση σου με το αναγνωστικό κοινό της Βέροιας πως είναι;
Τη Βέροια την αγαπώ όπως σίγουρα και κάθε άλλος που επισκέπτεται την πόλη σας! Έχω φίλους με ιδιαίτερες σχέσεις καρδιάς και αγαπημένους αναγνώστες που ανυπομονώ να τους συναντήσω. Τα μηνύματα που λαμβάνω μου αποδεικνύουν ότι αυτή η σχέση είναι αμφίδρομη. Ραντεβού το Σάββατο λοιπόν στον όμορφο χώρο της Ελιάς.
Με το καλό να ανταμώσουμε!

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb