Logo

Το νέο της μυθιστόρημα παρουσίασε στην Βέροια η Σοφία Νικολαΐδου (φωτογραφίες, βίντεο)

Η Σοφία Νικολαΐδου παρουσίασε το νέο της βιβλίο με τίτλο "Στο τέλος νικάω εγώ", την Τετάρτη 2 Μαΐου, στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ.

Την εκδήλωση συντόνισε η Μαρία Πολατίδου, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, η οποία στην έναρξη αναφέρθηκε στο βιογραφικό της συγγραφέως.

Ξεκινώντας τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, Ευγενία Καβαλλάρη και αναφέρθηκε στο νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως. «Το βιβλίο είναι αυτόνομο θεματολογικά, δημιουργώντας άτυπα μία τριλογία με τα προηγούμενα βιβλία της συγγραφέως. Η ιστορία του βιβλίου αναφέρεται στην Θεσσαλονίκη την περίοδο 1916-2016, από τον Εθνικό Διχασμό και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στα capital control και στα ευρωπαϊκά κονδύλια. Παρά τα ιστορικά στοιχεία, στόχος της συγγραφέως είναι να προσεγγίσει καυτά ζητήματα της Ελληνικής επικαιρότητας, συσχετίζοντάς τα με την Ελληνική παράδοση. Τα ιστορικά γεγονότα διαπλέκονται έντεχνα με την αφήγηση του παρόντος, κι έτσι διαφαίνονται οι κοινωνικές σχέσεις, οι ανθρώπινοι χαρακτήρες, οι παθογένειες, νοοτροπίες κ.α δίνοντας την δυνατότητα στον αναγνώστη, να στοχαστεί πάνω σε αυτά και να τα ερμηνεύσει… Το βιβλίο είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ χωρίζεται σε κεφάλαια που εναλλάσσονται μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, μέχρι το σημείο τομής τους… Οι χαρακτήρες είναι αληθοφανείς. Η συγγραφέας εστιάζει στη νέα γενιά, που η χώρα τους προκαλεί απόγνωση… Στο τέλος το βιβλίο μένει ανοιχτό και αισιόδοξο. Η ρεαλιστική γραφή με τους ζωηρούς διαλόγους και τις σκηνές σαν κινηματογραφική ταινία, προσφέρει απολαυστική ανάγνωση», είπε μεταξύ άλλων. Επίσης διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Στη συνέχεια μίλησε το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, Ευαγγελία Πολυμένου, η οποία μίλησε για την ιστορία και τα πρόσωπα του βιβλίου, ενώ η μαθήτρια του ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας, Κατερίνα Αναστάση, διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Στο τέλος τον λόγο πήρε η ίδια η συγγραφέας, η οποία μίλησε για το νέο της βιβλίο και διάβασε αποσπάσματά του (δείτε το παρακάτω βίντεο).

 

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων της.

Έπειτα όλοι απόλαυσαν το κρασί τους στον αύλειο χώρο του μουσείου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ιστορία δεν είναι οι απόψεις των ιστορικών, είναι οι ζωές των ανθρώπων. 

Ένας ζαχαροπλάστης που φτιάχνει την καλύτερη κρέμα στην πόλη. 
Ένας Κρητικός χωροφύλακας που κάνει σαματά. 
Μία παρέα από φοιτητές και ο παλιός τους δάσκαλος. 
Ένα Γάλλος γιατρός που έζησε πολλά. 
Μία αρτίστα που κεντάει γιασεμιά στον ποδόγυρο. 
Ένας απότακτος Πελοποννήσιος με σχέδια κρυφά. 
Γονείς και παιδιά, φίλοι και συνεργάτες, αδέλφια, μοναχικοί λύκοι, ερωτευμένα ζευγάρια. Ένας φόνος, μία παρ’ ολίγον κατάχρηση και μερικά μυστικά. 

Από τη Θεσσαλονίκη του Μεγάλου Πολέμου ως τα capital control, οι ήρωές μας παίρνουν φόρα και προχωρούν μπροστά.

Σοφία Νικολαΐδου

Η Σοφία Νικολαΐδου έχει εκδώσει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, μελέτες και μεταφράσεις. Το μυθιστόρημά τηςΧορεύουν οι ελέφαντες μεταφράστηκε στα αγγλικά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Melville House. Το μυθιστόρημά της Απόψε δεν έχουμε φίλους μεταφράστηκε στα εβραϊκά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Kester Books, για το βιβλίο αυτό τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature 2010. Διδάσκει δημιουργική γραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

{jlex}flickr:72157690605393730{/jlex}

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb