Logo

Πώς θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου το Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου από την UNESCO και η ημέρα αυτή έχει επιλεγεί συμβολικά γιατί τότε έφυγαν από τη ζωή μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ.

Η ιδέα του εορτασμού προέρχεται από την Καταλονία και μάλιστα υπάρχει και μια τοπική παράδοση που θέλει την ημέρα αυτή να εορτάζεται ως η ‘Μέρα των βιβλίων και των ρόδων’. Με το σύνθημα λοιπόν «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο και αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Η επιτυχία της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων που καθιερώθηκε το 1996 παρότρυνε την UNESCO να αναπτύξει ένα σχέδιο ανάδειξης της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, επιλέγοντας την Μαδρίτη σαν πρώτη πρωτεύουσα το 2001. Για το 2018 από σήμερα και για ένα χρόνο, η Αθήνα θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου. Η ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με το μήνυμα «Βιβλία Παντού» και ο κ. Γιάννης Τροχόπουλος θα είναι ο συντονιστής της διοργάνωσης Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

Από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019 η Αθήνα απευθύνει προσκλητήριο στους κατοίκους και στους επισκέπτες της, σε ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε όλο τον κόσμο, να απολαύσουν λογοτεχνικούς θησαυρούς, να αποκαλύψουν άγνωστες πολιτιστικές πτυχές της πόλης, σε περισσότερα από 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες, χώρους πολιτισμού της Αθήνας, στα μεγάλα φεστιβάλ της πόλης, αλλά και στις μικρές υπαίθριες γωνιές της. Στόχος της τιμητικής αυτής διοργάνωσης είναι να εμπνεύσει, να καλλιεργήσει την επιθυμία για τη γνώση και την απόλαυση της ανάγνωσης.

"Έτσι λοιπόν και εμείς για τη μέρα αυτή έχουμε ετοιμάσει διάφορες δράσεις. Θα επισκεφτούμε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη (11πμ) όπου θα μιλήσουμε με τους επισκέπτες της και θα τους προτείνουμε αγαπημένα μας βιβλία και στη συνέχεια θα μεταφέρουμε τα βιβλία μας στο κέντρο της πόλης στον πεζόδρομο της οδού Ιπποκράτους (11.45πμ) όπου θα δώσουμε το δικό μας μήνυμα για το βιβλίο τραγουδώντας και μοιράζοντας σελιδοδείκτες που ετοιμάσαμε στους περαστικούς. Μαζί μας θα είναι η υπεύθυνη της IBBY- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου- για τη Βόρεια Ελλάδα, κα Πάττυ Παπαδήμου, η οποία θα υλοποιήσει ένα εργαστήριο φιλαναγνωσίας με τους μαθητές του προγράμματατος" αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Μουσικό Σχολείο Βέροιας.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb