Logo

Τα δοκίμια του Θανάση Μαρκόπουλου «Ματιές ενόλω ΙΙ» παρουσιάστηκαν στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Τα δοκίμια του ποιητή, συγγραφέα, φιλολόγου Θανάση Μαρκόπουλου «Ματιές ενόλω ΙΙ» παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στον πολυχώρο της «Ελιάς» στην Βέροια, σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Ημαθίας, οι Εκδόσεις Μελάνι και το βιβλιοπωλείο «Ηλιοτρόπιο».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που τιμάται στις 21 Μαρτίου, οι ‘εραστές’ της ποίησης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα παρουσίαση.

Την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ευγενία Καβαλλάρη, η οποία στην έναρξη αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα. «Οι «Ματιές ενόλω ΙΙ» περιέχουν δοκίμια που προσφέρουν μία σφαιρική θεώρηση για τους ποιητές της πρώτης, δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, καθώς και της γενιάς του 1970. Πρόκειται για ένα έργο ειδικού μελετητή, που τους προσεγγίζει έχοντας τα εφόδια και του ποιητή και του φιλόλογου… Ο Θανάσης Μαρκόπουλος έχει δημιουργήσει το δικό του στίγμα στην λογοτεχνική κριτική», συμπλήρωσε.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η φιλόλογος του 5ου Γενικού Λυκείου Βέροιας, Έφη Λιακοπούλου. Όπως είπε «από τον πρόλογο ο συγγραφέας εξηγεί γιατί επέλεξε τους 12 ποιητές. Λόγους αισθητικούς, ιδεολογικούς, αλλά και σχετικούς με τα αναγνωστικά του ενδιαφέροντα και την επαγγελματική του ενασχόληση… Ο συγγραφέας καταθέτει τον θαυμασμό και εκτίμησή του για κάποιους ποιητές… Ο Θανάσης Μαρκόπουλος δηλώνει ξεκάθαρα τι τον αγγίζει σε κάθε ποιητή, κάνοντας γνωστό τις αναγνωστικές του προτιμήσεις… Με μεστή γραφή επικοινωνεί με τον αναγνώστη, αιώνιο ζητούμενο της τέχνης… Ο συγγραφέας μοιάζει να ταυτίζεται με το αντικείμενο της έρευνάς του. Τον ποιητή… Μελέτησε σε βάθος για να γράψει γι αυτούς... Παρουσιάζονται γραμμικά οι περίοδοι του έργου κάθε ποιητή… Για κάθε ποιητή δίνεται εργοβιογραφικό σημείωμα… Ο συγγραφέας με το βιβλίο του φιλοτεχνεί ένα μωσαϊκό της μεταπολεμικής μας ποίησης… Η ακρίβεια στην επιλογή της κάθε λέξης, η ανεπιτήδευτη γραφή, οι ποιητικές του εκφράσεις γοητεύουν, γι αυτό κι απευθύνεται όχι μόνο στον φιλόλογο ή στον κριτικό, αλλά σε όποιον αγαπά με όχημα να ονειρεύεται».

Ακολούθησε ο Παντελής Τσαλουχίδης, φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας, ο οποίος στην αρχή μίλησε για την προσωπική εντύπωση που του έκανε το βιβλίο. Μίλησε για τα 12 δοκίμια και τους 12 ποιητές… «Το πιο ουσιαστικό μέρος για τον αναγνώστη είναι η θεματολογία, οι τεχνικές και τα εκφραστικά μέσα… Εάν κάποιος θέλει να κάνει μία συνοπτική αξιολόγηση των δοκιμίων του βιβλίου θα προσέξει τα εξής:

  • Την σχολαστική έρευνα της βιβλιογραφίας
  • Την συστηματική προσέγγιση ποιητών
  • Λιτότητα, ακρίβεια και σαφήνεια του ποιητικού λόγου
  • Την σταθερή πρόθεση και στόχευση του δοκιμιογράφου να προβάλει το έργο των ποιητών κι όχι τον εαυτό του μέσω των ποιητών
  • Την ευαισθησία του ποιητή

12 μονογραφίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εμπεριστατωμένη εισαγωγή στο έργο των ποιητών που προσεγγίζουν τον μέσο αναγνώστη και τον ερευνητή. Συνθέτουν έναν πολύτιμο οδηγό για την μεταπολεμική ποίηση που οι φιλόλογοι θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα», είπε μεταξύ άλλων.

Στο τέλος μίλησε ο ίδιος ο ποιητής για το βιβλίο του κι ανέγνωσε από ένα ποίημα των 12 ποιητών του βιβλίου.

Δείτε τι είπε στο βίντεο:

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι Ματιές ενόλω ΙΙ περιλαμβάνουν δώδεκα δοκίμια, τα οποία δημοσιεύτηκαν τη δεκαετία 2005-2015 σε περιοδικά του κέντρου και της περιφέρειας. Πρόκειται για κείμενα που έρχονται να προσεγγίσουν αντίστοιχους ποιητές του μεταπολέμου, τρεις της πρώτης γενιάς (Σαχτούρης, Λειβαδίτης, Κωσταβάρας), τέσσερις της δεύτερης (Κέντρου-Αγαθοπούλου, Δημουλά, Λυκιαρδόπουλος, Νικηφόρου) και πέντε της γενιάς του ’70 (Γκανάς, Μαυρουδής, Μπράβος, Μαρκόπουλος, Φωστιέρης). Αντίθετα, οι Ματιές ενόλω του 2003 συγκέντρωναν δοκίμια των χρόνων 1996-2003 και πραγματεύονταν το έργο οχτώ μεταπολεμικών ποιητών, τριών της πρώτης γενιάς (Αναγνωστάκης, Κύρου, Θασίτης) και πέντε της δεύτερης (Χριστιανόπουλος, Ασλάνογλου, Μέσκος, Ευαγγέλου, Μάρκογλου).

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θανάσης Μαρκόπουλος γεννήθηκε το 1951 στα Κρανίδια της Κοζάνης. Σπούδασε Αρχαία Ελληνική και Νεοελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε τις μεταπτυχιακές και τις διδακτορικές του σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην ποίηση και τη λογοτεχνική κριτική. Ποιήματα και κριτικά του κείμενα γύρω από τη μεταπολεμική ελληνική ποίηση και πεζογραφία δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά, λογοτεχνικά και φιλολογικά. Έχει εκδώσει οχτώ συλλογές ποιημάτων, τρεις μελέτες και τέσσερα βιβλία με δοκίμια.

{jlex}flickr:72157691668460952{/jlex}

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb