Europeana:η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη ψηφιακή βιβλιοθήκη για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό

Η Europeana, η ψηφιακή βιβλιοθήκη για την ιστορία, την επιστήμη και τον πολιτισμό της Ευρώπης, συγκεντρώνει σε μια δικτυακή πύλη (www.europeana.eu) ένα σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη πρόσβαση για όλους, σε μια συνεχώς αυξανόμενη συλλογή ψηφιοποιημένων θησαυρών. H συλλογή του υλικού της Europeana πραγματοποιείται σε συνεργασία με βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία και συλλογές οπτικοακουστικού υλικού από 36 ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, οι συλλογές της Europeana περιλαμβάνουν περισσότερα από 32 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα έργα (βιβλία, εφημερίδες, έργα τέχνης, χάρτες, χειρόγραφα, επιστολές, φωτογραφίες, μουσική, ηχογραφήσεις, τηλεοπτικές εικόνες, αποσπάσματα από ταινίες και ηχητικές εγγραφές κ.ά.). Πρόκειται για σημαντικά πολιτιστικά, ιστορικά και επιστημονικά τεκμήρια από όλη την Ευρώπη, από περισσότερους από 2.300 οργανισμούς, εύκολα και γρήγορα προσβάσιμα από κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω ενός πολύγλωσσου δικτυακού τόπου.

4.000.000 μοναδικοί επισκέπτες επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα της Europeana το 2013, αριθμός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα της δικτυακής πύλης.

Η βάση δεδομένων περιλαμβάνει εκτός από βιβλία, σημαντικά έργα της λογοτεχνίας, ζωγραφικούς πίνακες ή ακόμα και χειρόγραφες παρτιτούρες μουσικών. «Η τεχνολογία επιτρέπει σε έναν Τσέχο φοιτητή να περιηγηθεί στη Βρετανική Βιβλιοθήκη χωρίς να ταξιδέψει στο Λονδίνο ή σε έναν Ιρλανδό λάτρη της τέχνης να πλησιάσει τη Μόνα Λίζα χωρίς να περιμένει στην ουρά στο Λούβρο», ανέφερε η Βίβιαν Ρέντινγκ, επίτροπος της Κομισιόν για την Κοινωνία της Πληροφορίας στη συνέντευξη τύπου κατά την επίσημη παρουσίαση της πύλης.

Τη διαχείριση της Europeana έχει το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ψηφιακών Βιβλιοθηκών, στο οποίο συμμετέχουν οι κυριότερες ευρωπαϊκές ενώσεις βιβλιοθηκών, αρχείων, μουσείων, οπτικοακουστικών αρχείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων. Εκπρόσωπος της Ελλάδας είναι από το 2010  η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, φορέας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι ελληνικοί φορείς που παρέχουν, μέχρι σήμερα, ψηφιακό περιεχόμενο στην Europeana είναι οι εξής: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη", Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης, Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, Τμήμα Κέρκυρας ΤΕΕ, Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών, Ίδρυμα Λασκαρίδη και άλλοι.

Επισκεφθείτε τη Europeana (www.europeana.eu) και γνωρίστε τη μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη ψηφιακή βιβλιοθήκη για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.