Logo

Βραδιά με πολλές... κατάρες στην παρουσίαση του βιβλίου "Γυρισμένα λόγια" (βίντεο, φωτογραφίες)

Μια βραδιά με πολλές...κατάρες πέρασαν την Παρασκευή όσοι βρέθηκαν στην αυλή του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, οι εκδόσεις «Το Ροδακιό» και το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ πραγματοποίησαν την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Καφαντάρη «Γυρισμένα λόγια», το οποίο είναι μια ανθολόγηση από κατάρες και ο συγγραφέας το χαρακτήρισε "καταρολόγιο".

Μιλώντας για το βιβλίο και τις κατάρες, ο κ. Καφαντάρης είπε: "Το υλικό για τις κατάρες είναι πάρα πολύ φτωχό. Όσο κι αν έψαξα πριν 25 χρόνια, δεν βρήκα περισσότερες από 1500 κατάρες. Για ποιο λόγο οι άνθρωποι εκστομίζουν μια κατάρα; Ποια είναι η κατάσταση που γεννά την κατάρα; Ακόμη και σήμερα υπάρχουν δυο χώροι που παράγονται κατάρες. Ο χώρος του ποδοσφαίρου και ο χώρος της πολιτικής. Βλέποντας το κείμενο, διαπιστώνεις ότι προέρχεται από μια κατάσταση βίαιη, γεμάτη ένταση. Ο άνθρωπος που πιστεύει ότι είναι ο καλός, επικαλείται το καλό για κακό του αντιπάλου του. Στο τέλος επικρατεί το κακό. Διαβάζεις ορισμένες κατάρες και νομίζεις ότι το μαστίγιο πέφτει στο πρόσωπο του άλλου ανθρώπου. Στις κατάρες δεν υπάρχει ήπια κατάσταση. Αυτός που δίνει την κατάρα, εύχεται να πάθει ο αντίπαλός του ανεπανόρθωτη ζημιά".

Αναφορικά με τον τίτλο του βιβλίου, ο κ. Καφαντάρης είπε ότι προέρχεται από ένα παραμύθι. "Στην κατάρα έχουμε αυτό ακριβώς το πράγμα, έχουμε γυρισμένα λόγια που δεν λένε όλη την αλήθεια".

Την παρουσίαση έκανε ο Γιώργης Μελίκης, ερευνητής της λαϊκής παράδοσης, ο οποίος παρουσίασε μέσα από την λαϊκή παράδοση, τα τραγούδια και την λογοτεχνία διάφορα είδη κατάρας (κατάρες της μάνας, κατάρες στον χάρο, στους μήνες, στην Βουλή, στα βιλαέτια, σεξιστικές κατάρες, ποντιακές και βλάχικες κατάρες, νησιώτικες κατάρες κ.α.).

Ακολούθησε συζήτηση του κ. Μελίκη με τον συγγραφέα αλλά και διάλογος με το κοινό.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Όλοι έχουμε καταραστεί -μία τουλάχιστον φορά. Κάθε κατάρα φανερώνει, και κρύβει, ένα περιστατικό της ζωής, μια ιστορία γεμάτη πάθος, μένος, αγριότητα και αδιαλλαξία.

Η κατάρα προκύπτει από κάποια σύγκρουση. Χρειάζεται, για να εκστομιστεί, μια ισχυρή αιτία, που οδηγεί σ' εκείνη την εκρηκτική και οριακή κατάσταση όπου ο αναθεματιστής, επειδή νιώθει ριζική αδυναμία ώστε να υπερασπιστεί το ατομικό δίκαιο -ας σημειωθεί πως εξισώνει το επιμέρους αυτό δίκαιο το καθολικό: το Δίκαιο- με θεμιτό και φυσικό τρόπο απέναντι στον αναθεματιζόμενο, που ζήτησε να προξενήσει, προσωπικό του αναθεματιστή κακό -ο τελευταίος ας σημειωθεί πως εξισώνει το επιμέρους κακό τούτο προς το καθολικό κακό: το Κακό-, βρίσκει σκέπη στην κατάρα. [...]

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κώστας Καφαντάρης γεννήθηκε το 1959. Έχει εκδώσει την δίτομη Ανθολογία ελληνικού λαϊκού παραμυθιού (Α΄ τόμος, Το φιδόδεντρο - Β΄ τόμος, Ο φεγγαράς, εκδ. Οδυσσέας), Τα γυρισμένα λόγια, ένα μικρό βιβλίο με θέμα τις κατάρες (εκδ. Το Ροδακιό), τη συλλογή διηγημάτων Μέγας Δημιουργός (εκδ. Ίνδικτος), Η όμορφη περιπτερού (εκδ. Ίνδικτος).

{jlex}flickr:72157683588399940{/jlex}

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb