Logo

Ο Γιάννης Μανιάτης παρουσίασε στη Βέροια το νέο του βιβλίο (φωτογραφίες)

Ο συγγραφέας Γιάννης Μανιάτης και οι Εκδόσεις Παπαζήση παρουσίασαν το νέο βιβλίο  "Μεταρρυθμίσεις και Προοδευτικός Πατριωτισμός" την Δευτέρα 8 Μαΐου, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Την εκδήλωση συντόνισε η πρώην Δήμαρχος Βέροιας – Δημοσιογράφος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη. Στην έναρξη της εκδήλωσης η κα Ουσουλτζόγλου μίλησε για τον ενδιαφέροντα τίτλο του βιβλίου και συμπλήρωσε πως οι ομιλητές θα δώσουν τις απαραίτητες απαντήσεις  - προτάσεις για να γιάνει αυτός ο τόπος. Πρόσθεσε την προσωπική της άποψη για τον άνθρωπο Γιάννη Μανιάτη, λέγοντας πως τον χαρακτηρίζει η πολιτική σοβαρότητα, το ήθος και η υπευθυνότητα.

Στη συνέχεια μίλησε ο Δικηγόρος, πρ. Υφυπουργός Άγγελος Τόλκας και αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον συγγραφέα, την συνεργασία τους και τέλος στο βιβλίο. Μίλησε για τον τίτλο του καθώς επίσης και για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν. «Η μόνη επιλογή που υπάρχει σήμερα είναι αυτή της εθνικής συνεννόησης, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς διαίρεση της κοινωνίας, χωρίς να καλλιεργούμε το μίσος μίας κοινωνικής ομάδας έναντι άλλης, χωρίς να βάζουμε τους φτωχούς ενάντια στους πλούσιους…», συμπλήρωσε.

Διάβασε απόσπασμα του βιβλίου κι αναφέρθηκε με παραδείγματα στον Νομό Ημαθίας και για τις προτεραιότητες που πρέπει να εφαρμοστούν, για να δοθεί νέα ταυτότητα, νέα εικόνα στην Ημαθία.  Ανάλογες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν στο κράτος, τη δομή της διοίκησης, στην βελτίωση ποιότητας των υπηρεσιών κ.α για να βγει η χώρα από την κρίση.

Ακολούθησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Ανέφερε ότι το βιβλίο είναι ένα βοήθημα, πυκνογραμμένο και πλούσιο, εμπεριέχει άρθρα, σκέψεις, ομιλίες, δημόσια έγγραφα, ντοκουμέντα και μια σειρά θεμάτων που διαχειρίστηκε από τη θέση του Υπουργού ο κος Μανιάτης. Αναφέρθηκε στους όρους του βιβλίου πατριωτισμός, μεταρρυθμίσεις και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να φύγει η χώρα από το αδιέξοδο. Επιμέρους θέματα που απασχολούν τον αναγνώστη και είναι έτοιμα προς αξιοποίηση.

Στο τέλος μίλησε ο συγγραφέας Γιάννης Μανιάτης. «Το βιβλίο είναι η κατάθεση μιας αγωνίας, η αγωνία ενός ανθρώπου που φορτώθηκε στην πλάτη του κάποιες πολιτικές ευθύνες… προσπάθησε να απαντήσει στα υπαρξιακά προβλήματα ενός προοδευτικού ανθρώπου. Είναι η κατάθεση μιας αγωνίας, ενός πλαισίου που υλοποιήθηκε, είναι δράσεις, μία ειλικρινής προσπάθεια να απαντήσει στο κορυφαίο ερώτημα ‘σε μια χώρα που δεν παράγει πλούτο, πως μπορεί να ξεφύγει από την υπάρχουσα κατάσταση’. Είναι η προοδευτική απάντηση ενός προοδευτικού ανθρώπου στα ερωτήματα της πατρίδος του και του κάθε πολίτη. Το συμπέρασμα που βγαίνει από το βιβλίο είναι ότι η Ελλάδα έχει μέλλον, ελπίδα και προοπτικές», είπε μεταξύ άλλων ο κος Μανιάτης.

Οπισθόφυλλο

Η τύχη το έφερε να ζήσω από κοντά, από θέσεις ευθύνης, τη μεγαλύτερη κρίση της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Στην πολιτική είναι πάντα μια πρόκληση να αναμετράται κανείς στα δύσκολα με τον ίδιο του τον εαυτό, τις αντοχές και τις ικανότητές του. Η δικιά μου η γενιά για λογαριασμό και της προηγούμενης, αλλά και της επερχόμενης, κλήθηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις, αποφάσεις που προσπάθησαν να διορθώσουν τα λάθη της, τα λάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για το παρόν και το μέλλον. Τα πέντε κρίσιμα χρόνια των μνημονίων βρέθηκα να έχω την ευθύνη βασικών τομέων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μέσα σε ένα καταρρέον πολιτικό σύστημα, στον κυκλώνα της διεθνούς κι ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης, με μια οικονομία βαθιά βουτηγμένη σε πολλαπλά ελλείμματα και χρέη, με μια κοινωνία απολύτως απροετοίμαστη για τους τυφώνες και με ένα διεθνοπολιτικό σύστημα που αντιμετώπισε για μεγάλο χρονικό διάστημα την πατρίδα μας ως μαύρο πρόβατο, ή ως τον αμνό που θα άρει τις αμαρτίες των υπολοίπων. Το στοίχημα ιστορικά προκλητικό: Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου και ταυτόχρονα επανάκτηση της εθνικής αυτοπεποίθησης και της θεσμικής μας ισορροπίας σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα. Η εθνική αυτοπεποίθηση στηρίζεται στην απόφαση να αρνηθούμε την ήττα της χώρας, την παραίτηση, το δήθεν μοιραίο και αναπόφευκτο, να απαντηθεί η εθνική μιζέρια με μαχητικότητα, διεθνοπολιτική αξιοπιστία, με επαναφορά σε επίπεδα ισοτιμίας. Όλα τα παραπάνω συνιστούν τις προτεραιότητες των κειμένων που περιέχονται στο ανά χείρας βιβλίο, είτε ως καταγραφή δράσεων κι ενεργειών στο υπουργείο, είτε ως πολιτικές σκέψεις και προτάσεις του τελευταίου χρόνου, σε ένα ευρύτερο πολιτικό επίπεδο.

{jlex}flickr:72157681695271920{/jlex}

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb