Παρουσίαση του βιβλίου «Με… Νου αρωματόκηπος και ευεξία: Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των βοτάνων» στη Νάουσα

Πόσο συχνά πίνετε αγαπητοί συμπολίτες ροφήματα από βότανα; Τα βότανα είναι φυτά τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για να προσδώσουν άρωμα κατά την παρασκευή των τροφίμων, είτε ως αφεψήματα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής είτε ως φαρμακευτικές ουσίες στην Εναλλακτική Ιατρική για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων. 

Όλοι μας γνωρίζουμε βεβαίως τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενδεχομένως όμως να μην γνωρίζουμε τις ειδικές ευεργετικές ιδιότητες του κάθε βοτάνου καθώς και τον τρόπο που θα τις λάβουμε. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι περιέχουν βιοδραστικές ουσίες, οι οποίες δεν στερούνται παρενεργειών. Οι βιοδραστικές αυτές ουσίες βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις όταν τα βότανα χρησιμοποιούνται όχι σε ελάχιστες ποσότητες για να προσδώσουν άρωμα στο φαγητό, αλλά με τη μορφή αφεψημάτων. Τι πρέπει να ξέρουμε όταν χρησιμοποιούμε βότανα:

Αν θέλετε λοιπόν να μάθετε πως θα αξιοποιήσετε τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων και των αρωματικών φυτών από ανθρώπους που είναι ειδικοί επιστήμονες πάνω στα ζητήματα αυτά τότε ελάτε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 στις 7.00 μ.μ στον πολυχώρο Βέτλανς εκεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το βιβλίο «Με… Νου αρωματόκηπος και ευεξία: Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των βοτάνων».

Θα μιλήσουν οι συγγραφείς: 

Νίκος Κρίγκας, ΕΔΙΠ, Τμήμα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Διαμάντω Λάζαρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ελένη Μαλούπα, Τακτική Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα

Η παρουσίαση θα γίνει από την Υπεύθυνη του ΚΠΕ Στυλιανού Λιάνα ενώ το βιβλίο θα προλογίσει ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Δημήτρης Μάντσιος.
Και δεν θα μείνουμε εκεί καθώς η εταιρεία Aromat eaca θα σας σερβίρει τα αρωματικά και ευεργετικά ροφήματα του βιβλίου. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Έχετε µαγειρέψει ποτέ µε δίκταµο, τσάι του βουνού ή αγριοτριαντάφυλλο;

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται ένα πρωτότυπο εγχείρηµα που αποσκοπεί στην ευεξία µας: από κοµπάρσοι, τα αρωµατικά-φαρµακευτικά φυτά γίνονται οι πρωταγωνιστές στην καθηµερινή µας διατροφή και στο οικιακό µας περιβάλλον.

Για 15 αρωµατικά-φαρµακευτικά φυτά της ελληνικής γης δίνονται ιστορικές πληροφορίες και βασικά βιολογικά στοιχεία, παρέχονται µε επιστηµονικά τεκµηριωµένο τρόπο τα συστατικά και οι ιδιότητές τους, δίδονται ειδικές συστάσεις-προφυλάξεις και επισκοπείται η διατροφική τους χρήση. Επιπλέον, περιγράφεται το άρωµα και η γεύση τους, αποκαλύπτονται µικρά µυστικά στη χρησιµοποίησή τους και προτείνονται 75 δηµιουργικά µαγειρέµατα (και παραλλαγές τους) µε συνοδευτικά ποτά, 52 µενού, 11 ροφήµατα και 5 πρωτότυπα µείγµατα φυτών για ευεργετικά ροφήµατα. Τέλος, περιγράφεται µε πρακτικό τρόπο η καλλιέργεια και ο πολλαπλασιασµός τους και παρέχονται βασικές συµβουλές για τη διατήρησή τους στον αγρό, στον κήπο ή στο µπαλκόνι. Το βιβλίο αυτό προσεγγίζει την επιστηµονική γνώση µε απλό τρόπο, εµπλουτίζει τη µεσογειακή διατροφή, ανοίγει καινούριους γαστρονοµικούς ορίζοντες και δίνει νέο έναυσµα στην καλλιέργεια των αρωµατικών-φαρµακευτικών φυτών.

"...και ξαφνικά, κάνει ξαστεριά πάνω από τον απέραντο αρωµατόκηπο της µεσογειακής χώρας µας: ένας βιολόγος, µία γεωπόνος, µία φαρµακοποιός και µία υπεύθυνη δηµοσίων σχέσεων και food-blogger συναντιούνται στο επιστηµονικό πεδίο της βοτανικής, ενώνουν τις γνώσεις και την αγάπη τους, συγκεντρώνουν µια τεράστια βιβλιογραφία και βάζουν τον αρωµατόκηπο στη σωστή του θέση. Όλα όσα ήθελες να ρωτήσεις για τα βότανα αλλά κανείς δεν µπορούσε να σου απαντήσει µε ακρίβεια, η ιστορία, οι ιδιότητες, η δράση, ο πολλαπλασιασµός και η καλλιέργειά τους, σε ένα κείµενο που διαβάζεται σαν ευωδιαστό µυθιστόρηµα." Ελένη Ψυχούλη