novart veria

proteas ban3

tsakiridis tires

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Κατερίνας Καριζώνη "Η πόλη των αθώων" στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Ο Ποιητικός Πυρήνας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσίασαν το νέο μυθιστόρημα της Κατερίνας Καριζώνη «Η πόλη των αθώων» το απόγευμα της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου, στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας.


Δημοσιεύτηκε από Facebook στις Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016

Την εκδήλωση συντόνισε η Κατερίνα Ζιαμπούλη. Η κα Ζιαμπούλη ξεκίνησε παρουσιάζοντας το βιογραφικό της πεζογράφου – ποιήτριας Κατερίνας Καριζώνη κι έδωσε τον λόγο στην ποιήτρια Χλόη Κουτσουμπέλη και στον ποιητή - συγγραφέα Δημήτρη Γ. Παπαστεργίου, οι οποίοι μίλησαν για το βιβλίο.

Η κα Κουτσουμπέλη όσο κι ο κος Παπαστεργίου είπαν πως πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Στην ιστορία απλών ανθρώπων που εκδιώχτηκαν και συντρίφθηκαν κατά την περίοδο 1940-1947. Περιέγραψαν την πόλη που διαδραματίζεται η ιστορία, τους ήρωες και τα ιστορικά στοιχεία που περιγράφονται στο βιβλίο. Όπως είπαν, η ποιήτρια και πεζογράφος κα Καριζώνη γράφει και με τις δύο ιδιότητές της. Στο βιβλίο ο αναγνώστης διακρίνει απλότητα, αμεσότητα, λυρισμό, πλούσια λογοτεχνική φαντασία, και το στοιχείο του υπερφυσικού, ενώ εμπεριέχει σε ίσες ποσότητες δάκρυα και αίμα.

Τον λόγο έπειτα πήρε η συγγραφέας. Η κα Καριζώνη αναφέρθηκε στην ιστορία του παππού και του πατέρα της, στην ιστορία που βασίζεται το νέο της βιβλίο. Όπως είπε, πρόκειται για πονεμένες ιστορίες που τις έκρυβε ένα πέπλο σιωπής για πολλά χρόνια. Όλες οι πληροφορίες είναι αυθεντικές, από πρώτο χέρι και που δεν ειπώθηκαν ποτέ ανοιχτά. Αναφέρθηκε σε αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά και στο στοιχείο της μυθοπλασίας που συμπληρώνει τα κενά της ιστορίας.
Ανάμεσα στις ομιλίες οι μουσικοί Μαρία Γεωργίου, Κώστας Γεωργίου και Μάριος Δασκαλάκης πλαισίωσαν με μελωδίες τη βραδιά. Ερμήνευσαν τα τραγούδια: Last night I had, Ταξίδι στα Κύθηρα, Άσμα ασμάτων, Αντινανούρισμα, Μη με ρωτάς.

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση, ενώ στο τέλος η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων της.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

O Κώστας Καζαντζόγλου, πρόσφυγας από την Ανατολική Θράκη, εγκαθίσταται στα χρόνια της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη, σε μια πόλη στοιχειωμένη από την πείνα, τα τάγματα ασφαλείας, τις διώξεις των αριστερών και των Εβραίων. Εκεί ανοίγει υποδηματοποιείο και το μετατρέπει σύντομα σε γιάφκα της Αντίστασης. Συναντιέται με τον φοιτητή Άρη Αναγνωστάκο και οργανώνουν μαζί τον πολιτικό αγώνα τους. Ο Άρης ερωτεύεται την Τασούλα, τη μεγάλη κόρη του Καζαντζόγλου – έρωτας που θα περάσει μέσα από τις φλόγες του πολέμου και θα δοκιμαστεί. Τον ίδιο καιρό στο Άγιον Όρος μια σκοτεινή υπόθεση εκτυλίσσεται. Μια αποστολή των Ναζί αναζητεί θησαυρούς – ανάμεσά τους και το Άγιο Δισκοπότηρο. Ο επικεφαλής της όμως, βυζαντινολόγος Φραντς Ντέλγκερ, εγκλωβίζεται στον μυστηριώδη κόσμο του Άθωνα, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με το θρύλο των «αόρατων ασκητών».

Η Πόλη των αθώων βασίζεται σε ιστορίες αληθινές, σε μαρτυρίες που προέρχονται από τους τελευταίους ζώντες αντιστασιακούς της Θεσσαλονίκης. Ταξιδεύοντας στη σκοτεινή ήπειρο της μνήμης, αναδεικνύει τον αγώνα των αφανών ανθρώπων που έγραψαν τη νεότερη ιστορία. Ταυτόχρονα φωτίζει από διαφορετικές γωνίες το σκληρό πρόσωπο της δεκαετίας του ’40, αγγίζοντας και θέματα που παραμένουν έως σήμερα ταμπού.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

H Kατερίνα Kαριζώνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου φοίτησε στη Γερμανική Σχολή. Σπούδασε οικονομικά και είναι διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Εργάστηκε επί δεκαπέντε χρόνια στην Εθνική Τράπεζα. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιητικά βιβλία, ιστορικά λευκώματα και βιβλία για παιδιά.
Μυθιστορήματα: Ο άγγελός μου ήταν έκπτωτος (1997), Βαλς στην ομίχλη (2001, νέα έκδοση ξαναδουλεμένη 2014), Τσάι με τον Καβάφη (2004), Mεγάλο Aλγέρι (2006), Ο χάρτης των ονείρων (2011), Το τραγούδι του ευνούχου (2013), Η πόλη των αθώων (2016). Διηγήματα: Ο Μονόφθαλμος και άλλες πειρατικές ιστορίες (2009). Ποίηση: Πρωτοβρόχια (1969), Διαστάσεις(1972), Πινόκιο (1975), Αναπάντεχο καλοκαίρι (1978), Τσάι και μυθολογία (1985), Πανσέληνος στην οδό Φράγκων (1990), Τα παγώνια της Μονής Βλατάδων (1992), Ο ράφτης Ραντοσλάβ από το 1470 (2001), Το θηλυκό πρόσωπο της ποίησης στη Θεσσαλονίκη(ανθολογία, 2006), Ρεσάλτο (2009). Ιστορικά λευκώματα (συμμετοχή): Θεσσαλονίκη και Εθνική Τράπεζα (1989) και Πειρατεία στη Μάνη και στη Μεσόγειο (2010). Βιβλία για παιδιά: Χίλιες και μία νύχτες των Βαλκανίων (1989), Ο Σαίξπηρ σε 7+2 παραμύθια (1990), Η δίκη των παραμυθιών (1992), Το ταξίδι του αυτοκράτορα με το χαμένο πρόσωπο (1993), Παραμύθια από τις όπερες (1997), Το ταξίδι των παραμυθιών (1998), Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα ξέφωτο του δάσους (2005), Ο μαγικός αυλός (2005). Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά δημοσιεύοντας κριτικά σημειώματα, δοκίμια και λογοτεχνικά κείμενα. Το 1991 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο της Χίλιες και μία νύχτες των Βαλκανίων. Το 2009 απέσπασε το βραβείο του περιοδικού Αυλαία για το σύνολο του έργου της. Κείμενα και ποιήματά της μεταφράστηκαν στις βαλκανικές γλώσσες, στα γερμανικά, τα αγγλικά και τα πολωνικά, ενώ το Ο Μονόφθαλμος και άλλες πειρατικές ιστορίες μεταφράζεται στα αραβικά. Ποιήματά της μελοποιήθηκαν από τον Μιχάλη Γρηγορίου και ερμηνεύτηκαν από τη Σαββίνα Γιαννάτου. Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

dyslexia centers

studio 5

logomageia

sidiropoulos

meimaridis

studio 69