Το νέο του βιβλίο «Σέρρα, Η ψυχή του Πόντου» παρουσίασε στην Βέροια ο Γιάννης Καλπούζος

Ο Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος «Η Καλλιθέα» και το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ παρουσίασαν το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου, «Σέρρα, Η ψυχή του Πόντου», την Κυριακή 15 Μαΐου, στην αίθουσα του συλλόγου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του συλλόγου Μ.Α.Σ. «Η Καλλιθέα», Κώστας Τοπαλίδης. Ο κος Τοπαλίδης ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης, ενημέρωσε το κοινό ότι θα γίνουν δράσεις και για νέες παρουσιάσεις, καθώς επίσης πληροφόρησε για την επικείμενη εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων, την Πέμπτη 19/05/2016 στον Χώρο Τεχνών.

Προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο για το βιβλίο και μέλη του συλλόγου χόρεψαν τον χορό Σέρρα, όπου είναι και ο τίτλος του ομώνυμου βιβλίου.

Η Ιουλία Σαμανίδου αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα και ο Κώστας Κουμτσίδης διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Δημοσιεύτηκε από Facebook στις Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Τον λόγο έπειτα πήρε ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος. Ο κος Καλπούζος είπε ότι δανείστηκε τον τίτλο ‘Σέρρα’, από τον χορό της φωτιάς, τον Πυρρίχιο. Ο πολεμικός χορός που αντανακλά στον χορό όλη τους τη ζωή με τις κινήσεις και τις φλόγες της ζωής τους.

Το βιβλίο αποτελεί ένα ιστορικό μυθιστόρημα, αποτέλεσμα επίπονης κι επίμονης έρευνας, συνδυασμένο με την περιπετειώδη μυθοπλασία. Η ιστορία εξελίσσεται από το 1915 έως το 1922, με κεντρικό ήρωα τον Γαληνό Φιλονίδη.

Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμένιων απ΄ την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ΄ έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.

Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε μεγάλο πόνο.

Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια στης Σοβιετικής Ένωσης οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι και σφοδρό ψύχος τον χειμώνα οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά τον Ποντίων.

Κι όλα, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή, να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς.

Το βιβλίο δεν στέκεται μόνο στα ιστορικά γεγονότα, αλλά κάνει αναφορά και στους ομαλούς ρυθμούς της καθημερινότητας των Ποντίων, το ανθρωπολογικό στοιχείο της εποχής, τα ήθη κι έθιμα, τις συνθήκες ζωής στον Πόντο, όπου είναι ανεξίτηλο το στοιχείο του Ελληνισμού, τις εορτές τις χριστιανοσύνης, όπου έχουν ιδιαίτερη αξία για να καταλάβει ο αναγνώστης τον τρόπο ζωής τους.

Κάθε κεφάλαιο ξεκινάει με ένα απόφθεγμα όπου συμπυκνώνει το νόημα του τι θα ακολουθήσει. Περιέχει πραγματικές μαρτυρίες και πραγματικά γεγονότα.

Το βιβλίο είναι ένα ψυχογράφημα της ανθρώπινης ύπαρξης, και ασχολείται ποικιλοτρόπως με τον πλούτο, την αλήθεια, την εκπαίδευση – γνώση κ.α. Είναι η περιπετειώδης πορεία των ηρώων για την απόκτηση της αυτογνωσία του κόσμου.

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε σε κάποια πραγματικά πρόσωπα, για να αποτίσει φόρο τιμής, καθώς αξίζουν την αναφορά.
Κλείνοντας ο κος Καλπούζος είπε πως βγήκε πιο αισιόδοξος και λυτρωμένος, στοιχεία που σίγουρα θα νιώσουν και οι αναγνώστες διαβάζοντας το βιβλίο, καθώς θα αγγίξει τις ψυχές τους.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Έχει γράψει ποιητικές συλλογές, στίχους σε 70 τραγούδια, διηγήματα και μυθιστορήματα. Με την ποιητική συλλογή Έρωτας νυν και αεί ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2008, ενώ το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) για το μυθιστόρημά του ΙΜΑΡΕΤ. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά του Ο,ΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ, ΣΑΟΣ. ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ, ΙΜΑΡΕΤ: ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ, ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ, ΣΕΡΡΑ. Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ καθώς και τα νεανικά μυθιστορήματα ΙΜΑΡΕΤ 1 – ΟΙ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΙΣΜΑΗΛ και ΙΜΑΡΕΤ 2 - ΦΑΡΣΕΣ, ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ