Διαμαρτυρία για κλειστό Παράρτημα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης

Ονομάζομαι Θεοδώρα Μαυρομμάτη, είμαι μητέρα 3 παιδιών, ενός 9 και δύο (δίδυμα) 7 ετών που φοιτούν στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας.

Κατοικώ στη Βέροια τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν είμαι από την περιοχή. Ήρθα ως εργαζόμενη Στρατιωτικός το 2011 όπου και αποστρατεύτηκα το 2013.

Επέλεξα την Βέροια ως την πόλη που πρέπει να μεγαλώσω τα ανήλικα παιδία μου ως μία ήρεμη επαρχιακή πόλη που δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τις απρόσωπες μεγαλουπόλεις του τόπου μας.

Ένας ακόμα λόγος όμως που εμένα καθώς και το σύζυγο μου έκανε να αποφασίσουμε την οριστική μας παραμονή στην πόλη ήταν και η γνωριμία μας με την Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας και ποιο συγκεκριμένα το Παράρτημα της.

Το σχολικό έτος 2013-2014 έχοντας την μεγάλη μου κόρη στην Α’ Δημοτικού και τα Δίδυμα στα Προνήπια του 7ου Δημοτικού και 7ου Νηπιαγωγείου αντίστοιχα είδα και τα τρία μου παιδιά να δένονται και να αγαπούν τα βιβλία. Με χαρά να μου περιγράφουν τις ώρες ή τις στιγμές που περνούσαν στο χώρο. Τη λύπη τους για το μικρό διάστημα που παρέμεινε κλειστή (λόγω ανακαίνισης) αλλά και την μεγάλη τους χαρά που είδαν την ανανέωση του χώρου του παραρτήματος. Τα ίδια συναισθήματα και κατά το σχολικό έτος 2014 – 2015.

Μέχρι που η πόρτα του Παραρτήματος έκλεισε, Σχολικό έτος 2015 – 2016 Τα Διδυμάκια μου στην Α’ Δημοτικού περίμεναν τα μεγάλα διαλύματα (που τους περιέγραφε η μεγάλη αδελφή) για να πάνε να ψαχουλέψουν να μυρίσουν να ξεφυλλίσουν να διαλέξουν τελικά τα βιβλία τις αρεσκείας τους.

Το Παράρτημα όμως είναι κλειστό. «Πήγε στην οργανική της η εκπαιδευτικός που το λειτουργούσε». Και τι με αυτό ; Δεν υπάρχει άλλη ;

«Πέμπτη και Παρασκευή 11:00 με 14:30. Πείτε μας και ευχαριστώ ! »
«Μαμά! Μου λέει κόρη μου στο μεγάλο διάλλειμα δεν είναι ανοιχτή η βιβλιοθήκη και στο επόμενο τις περισσότερες φορές δεν προλαβαίνω».

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας που είσαι; Μέσα στο www.libver.gr αναφέρεις ένα Παράρτημα που στεγάζεται στο 7ο Δημοτικό Σχολείο.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας παρέχει τις υπηρεσίες της μέσω του Κεντρικού της κτηρίου, του Παρατήματος και των δύο Κινητών Βιβλιοθηκών της. Το Παράρτημα της, στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα του 7ου και 11ου σχολείου δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ωράριο λειτουργίας Το Παράρτημα της Βιβλιοθήκης, που στεγάζεται στο 7ο & 11ο Δημοτικό Σχολείο, λειτουργεί καθημερινά 9:00-2:30 μ.μ. εκτός Σαββάτου και Κυριακής και μόνο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Κλειστά είναι κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα και τους καλοκαιρινούς μήνες, βάση του σχολικού προγράμματος.

Με παιδιά να σου αφιερώνουν χωρίς να ξέρουν πως είναι η τελευταία τους χρονιά :

Ένα δροσερό, γεμάτο ήλιο και φως, » ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ «από το Παράρτημα της Δημόσιας Κεντρ. Βιβλιοθήκης Βέροιας.Το γνωστό ποήμα του Γ. Ρίτσου πηγή έμπνευσης για τους μαθητέςτου Ε2 του 7ου Δημ. Σχ.Βέροιας, μας χάρισε στιγμές έμπνευσης και δημιουργικής χαράς.
Σκοπός της παρουσίας του, είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής και η υποστήριξη του διδακτικού έργου των δασκάλων καθώς και η προώθηση της φιλαναγνωσίας στους μικρούς μαθητές. Γι’αυτό το λόγο, η συλλογή βιβλίων απευθύνεται τόσο στους ενήλικες όσο και στους ανήλικους επισκέπτες του.

Ήταν πρωτοπόρο στην παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το 1995. Στο χώρο της μικρής αυτής βιβλιοθήκης παρουσιάστηκαν εκπαιδευτικά πακέτα όπως ενδεικτικά θα αναφέρουμε : ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΠΙΚΑΣΟ, ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ-ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ, Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ (θεατρική παράσταση ανεβασμένη εξ ‘ολοκλήρου από μαθητές) επισκέψεις συγγραφέων παιδικών βιβλίων κ.ά.
Καθώς η κοινωνία εξελίσσεται προσπαθεί ν΄ ανταπεξέλθει στις αυξανόμενες απαιτήσεις των μαθητών και των δασκάλων τους στο διδακτικό τους έργο και στις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής τόσο σε τεκμήρια όσο και σε οπτικοακουστικά μέσα διδασκαλίας.

Τελικά καθώς η κοινωνία εξελίσσεται δεν προσπαθεί ν’ ανταπεξέλθει στις αυξανόμενες απαιτήσεις των μαθητών και των δασκάλων τους στο διδακτικό τους έργο και στις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής τόσο σε τεκμήρια όσο και σε οπτικοακουστικά μέσα διδασκαλίας.
Προσπαθεί μόνο μέχρι να πάρει βραβεία ; διακρίσεις ; χρήματα ; και καλές θέσεις εργασίας ; και τώρα που τα πήρε όλα αυτά δεν χρειάζεται το Παράρτημα; Ή είναι καιρός να φέρει και αυτό το δόλιο μερικά χρήματα στο ταμείο με μία πιθανή μετεγκατάσταση του ώστε να αναζητηθούν νέοι πόροι για την προσπάθεια αυτή; Άλλωστε φαντάζομαι πως αυτό το διαμάντι θα το έχουν ζητήσει πολλοί να γίνει δικό τους. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο βοηθήστε να δημιουργηθούν κι άλλα Παραρτήματα.

Ο Bill και η Melinda Gates με το Βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» 2010 ύψους US$1 εκατομμυρίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας δεν θα φανταζόταν πως το παράρτημα που για 18 χρόνια λειτουργούσε χωρίς βραβεία και χρήματα μέσα σε πέντε χρόνια από τη βράβευση θα υπολειτουργούσε .

Και περιμέναμε να ολοκληρώσετε και το στόχο σας ‘’ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΝΑΨΟΥΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ’’ την ίδια ώρα που του Παραρτήματος παρέμεναν κλειστά. ΚΑΙ ΑΝΑΨΑΝ ΤΑ ΦΩΤΑ και του Παραρτήματος παρέμειναν κλειστά !.

235 Παιδιά στο σχολείο μας ακόμα δεν έχουν καταλάβει γιατί συμβαίνει όλο αυτό;
Κάποιοι από τους γονείς αυτών των παιδίων βοήθησαν ως μαθητές μέλη (το Παράρτημα λειτουργεί από το 1992) να γίνει η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας ξακουστή ανά την Ελλάδα και τον Κόσμο και απορούν !

60 Νήπια έχασαν την ευκαιρία φέτος να αγαπήσουν την βιβλιοθήκη.
Δεν ζητάμε χρήματα ζητάμε ανθρώπους να βοηθήσουν τα παιδιά μας να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.
Θα κάνετε κάτι τελικά ; Σ΄ αυτή την ερώτηση μόνο θετική πρέπει να είναι η απάντηση, γιατί οι μαθητές περιμένουν , οι γονείς περιμένουν οι κάτοικοι της γύρω περιοχής περιμένουν. Περιμένουν να μην σβήσει από το 7ο Δημοτικό Σχολείο το λυχνάρι που ρίχνει φως στην γνώση σε τόσους μα τόσους ανθρώπους..

Με τιμή

Θεοδώρα Μαυρομμάτη