Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη “Πως η λογοτεχνία σου αλλάζει τη ζωή” στη Βέροια

Το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ παρουσίασαν το νέο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη “Πως η λογοτεχνία σου αλλάζει τη ζωή”, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, στον ζεστό και φιλόξενο χώρο του McOza all day bistro, στη Βέροια.

Ομιλητής και συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Εκδότης της εφημερίδας "Η άλλη άποψη" και συγγραφέας, Αλέκος Χατζηκώστας. Ο κος Χατζηκώστας ανέφερε: «Το τελευταίο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη “Πως η λογοτεχνία σου αλλάζει τη ζωή” αποτελεί το θεωρητικό απόσταγμα του συγγραφέα για τη Λογοτεχνία. Με 49 δοκιμιακού τύπου κείμενα ο συγγραφέας επιχειρεί να προσεγγίσει το φαινόμενο Λογοτεχνία στην ολότητά του, έχοντας ως πολύτιμα εφόδια την αναγνωστική του ιδιότητα, τη βιωματική του σχέση με τη λογοτεχνική γραφή και τη θεωρητική του κατάρτιση. Το βιβλίο αποτελεί ένα εγχειρίδιο θεωρίας της λογοτεχνίας που με εκλαϊκευτικό τρόπο αποτυπώνει όλες τις πλευρές της λογοτεχνικής περιπέτειας και απευθύνεται σε δημιουργούς και αναγνώστες».

Έπειτα τον λόγο πήρε ο συγγραφέας. Ο κος Στεφανάκης ανέφερε: «Η Λογοτεχνία δεν είναι Επιστήμη, δεν υπάρχουν σύμβολα και τύποι. Έχει σκοπούς, αλλά δεν κουβαλάει κανένα μήνυμα. Κινείται σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο, στο οποίο οι ενήλικες παίζουν ένα αισθητικό παιχνίδι. Διαχειρίζεται ιδέες και αισθητική. Δεν υπάρχει κάποιο ηθικό δίδαγμα, απλά μεταφέρει μία ισχυρή δόση αισθητικής, η οποία είναι σημαντική για τη ζωή μας. Με την αποψινή παρουσίαση, τιμούμαι την ίδια την Λογοτεχνία. Τιμούμαι αυτό που μας συνδέει, μας ενώνει. Την αγάπη μας για το βιβλίο, την αγάπη μας για την Λογοτεχνία, την ανθρώπινη ψυχή. Η Λογοτεχνία μπορεί να εμφυσήσει την αμφιβολία στον αναγνώστη, μέσω της οποίας μπορεί να τον κάνει να εξελιχθεί και να αλλάξει την ζωή του. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην Τέχνη της Ανάγνωσης, παρά της Γραφής, κι ο μόνος κριτής είναι ο χρόνος».

Στη συνέχεια ο συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

{globalflash.gallery 194}

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ Μεριμέ, Ονορέ ντε Μπαλζάκ κ.ά. Το βιβλίο του ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, εκδόθηκε στα γαλλικά με εξαιρετική επιτυχία και βραβεύτηκε με το Prix Mediterranée Étranger. Κυκλοφορεί επίσης στα ισπανικά και τα αραβικά. Ο Δημήτρης Στεφανάκης τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 και ήταν υποψήφιος για το Prix du Livre Européen 2011. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά του ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ, το οποίο μεταφράστηκε στα γαλλικά (υποψήφιο για το Prix Balkanika 2013), ΑΡΙΑ-Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ που μεταφράζεται στα αραβικά, και ΣΥΛΛΑΒΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. Ο Έλληνας συγγραφέας τιμήθηκε για το έργο του με τα διάσημα του Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών του Γαλλικού κράτους.