Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Γυμναστικός Σύλλογος Ποντίων Ναούσης «Ακρίτας» 1928 – 1956"

sfairo

Η νέα έκδοση της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.), με τίτλο "Γυμναστικός Σύλλογος Ποντίων Ναούσης «Ακρίτας» 1928 – 1956", με συγγραφείς την Θεοδώρα Μαυρίδου και τον Κώστα Χατζηστυλλή, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 1 Φεβρουαρίου 2016, στο Κέντρο Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς «ΕΡΙΑ», στη Νάουσα.

Η βιβλιοπαρουσίαση διοργανώθηκε από την Ε.Μ.Ι.Π.Η., σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας, ενώ για το νέο βιβλίο της Εταιρείας μίλησαν οι Δρ. Γιώργος Μάλλιος – Φιλόλογος, ο Δρ. Γιάννης Μπέτσας - Επικ. Καθ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης, καθώς και η συγγραφέας του βιβλίου, Θεοδώρα Μαυρίδου - Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Ολυμπία Μπέτσα, Φιλόλογος - Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Ε..Μ.Ι.Π.Η.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το βιβλίο περιγράφει με φροντισμένο και τεκμηριωμένο λόγο τη διαδρομή του ιστορικότερου αθλητικού σωματείου της Νάουσας. Αποτελείται από 28 κεφάλαια τα οποία περιλαμβάνουν πολύ σπάνιο πρωτογενές αρχειακό υλικό όπως δημοσιεύματα παλαιών εφημερίδων, συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, φωτογραφίες αθλητών και αθλητικών εκδηλώσεων, έγγραφα κ.α.
Η προσφορά του προσφυγικού συλλόγου στα αθλητικά δρώμενα της πόλης ήταν καθοριστική αφού: «Στον Ακρίτα οφείλουμε την έναρξη του κλασικού αθλητισμού στην Νάουσα. Ως πρώτο επίσημο σωματείο γυμναστικής καθοδηγούμενο από τον μοναδικό γυμναστή της πόλης, διέδωσε τη γυμναστική, την άθληση και την τήρηση των κανόνων του φίλαθλου αισθήματος στη νεολαία». Επιπλέον η ταυτότητα του σωματείου «Οριοθετήθηκε με κριτήριο τις αξίες των ανθρώπων που ίδρυσαν τον Ακρίτα και τον κοινό τόπο καταγωγής τους. Η επιλογή του ονόματος και των χρωμάτων λειτούργησαν ως σύμβολα των χαμένων εστιών και ως μια συνέχεια στη νέα πατρίδα. Η συνέχεια αυτή ενισχύθηκε από την ονομασία δρόμων του συνοικισμού με βάση τους τόπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ή ονόματα ιστορικών και επιφανών προσωπικοτήτων της Μ. Ασίας και του Πόντου (οδός Αργυρουπόλεως, Απολλωνιάδος, Τραπεζούντος, Νικομήδειας, Θράκης, Σμύρνης, Γερβασίου, Κυριακίδη κ.ά)».
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το πρώτο αυτοτελές συγγραφικό έργο που αφορά τους πρόσφυγες της Νάουσας και κυρίως τους πρόσφυγες του Εύξεινου Πόντου.