Το βιβλίο της Ελένης Τζήκα –Αετοπούλου «Έρωτας σε απόσπαση» παρουσιάστηκε στη Βέροια

  

Παρουσιάστηκε την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου», σε συνεργασία με το Παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο και τις εκδόσεις Λευκή Σελίδα, το νέο βιβλίο της Ελένης Τζήκα –Αετοπούλου «Έρωτας σε απόσπαση».

Χαιρετισμό απεύθυνε ο  Πρόεδρος του Παραρτήματος Ημαθίας κύριος Στέλιος Μυόγλου.  

Το βιβλίο παρουσίασε ο ομότιμος καθηγητής Φιλολογίας Θ. Μπίντας. Ο κος Μπίντας έκανε μια ακαδημαϊκή προσέγγιση του κειμένου, μια ψυχογραφική ανάλυση των χαρακτήρων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από πολυφατικότητα. Αναφέρθηκε στην Μελίτα, που το όνομά της παραπέμπει στο μέλι, οπότε μας παραπέμπει στο συναίσθημα, στον Άρη, που το όνομά του παραπέμπει στον πόλεμο, άρα στον αγώνα, και τέλος στον Στεφανή, που όπως το στεφάνι της δόξας, εγγυάται κάτι σταθερό και σίγουρο. Επίσης, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο βιβλίο, το οποίο του κράτησε συντροφιά πολλά βράδια, καθώς έβλεπε των εαυτό του μέσα στις σελίδες του, κάτι που θα νιώσουν κι άλλοι αναγνώστες διαβάζοντάς το.

Τέλος, η συγγραφέας, μίλησε για τη ζωή της, από πού κατάγεται και ποια ήταν η αφορμή για να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο. Αφορμή στάθηκε η απόσπασή της, ως καθηγήτρια, σε σχολείο της Γερμανίας. Η απόσταση, η νοσταλγία, η καινούργια γλώσσα, οι καινούργιες εμπειρίες και οι περιπέτειές τις, έδωσαν το έναυσμα για να ξεκινήσει τη συγγραφή του βιβλίου. Στη συνέχεια διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου και υπέγραψε αντίτυπα βιβλίων.

 {globalflash.gallery 154}

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Μελίτα, μια νέα κι ευαίσθητη γυναίκα, στέλνεται με απόσπαση στη Γερμανία. Οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες στην ξενιτιά, πρωτόγνωρες και απρόσμενες. Οι Έλληνες μετανάστες, οι συνάδελφοι, η στάση των Γερμανών απέναντι στους ξένους, οι σύντροφοι στο ελληνικό καφενείο της Στουτγάρδης, όλα περνούν απ' τη γραφίδα της σαν εξομολόγηση.

Μα πάνω απ' όλα και μέσα σ' όλα μια αναπάντεχη συνάντηση: ένας παράφορος έρωτας...

Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως αναδρομικό ημερολόγιο. Με τη διαφορά πως οι σημειώσεις καταγράφονται στη μνήμη μιας ερωτευμένης γυναίκας. Μνήμη που γιγαντώνεται και γίνεται στυπόχαρτο για να διαφυλάξει ζωντανό έναν έρωτα που διαποτίζει τα πάντα και μετατρέπεται σε μεγεθυντικό καθρέφτη-, για να δει ό,τι ως τότε δεν έβλεπε μέσα και γύρω της.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ελένη Τζήκα-Αετοπούλου γεννήθηκε στην Κάτω Μηλιά Πιερίας. Οι γονείς της ήταν αγρότες. Για τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής αποτελούσε τόλμημα να στείλουν το κορίτσι τους στο Γυμνάσιο και στη συνέχεια στη Φιλοσοφική Σχολή.
Άρθρα της, σχετικά με τη λαογραφία του τόπου της, έχουν δημοσιευτεί σε τοπικές εφημερίδες.
Από το 1976 ζει στην Κατερίνη, με εξαίρεση μία πενταετία που αποσπάστηκε σε σχολείο στη Γερμανία. Το 2003 εξεδόθη από τον οίκο «Ακρίτας» το πρώτο της βιβλίο «Σσσ... μας ακούει ο κόσμος».