Η Χριστίνα Ρούσσου παρουσίασε στην Βέροια την "Ντουλμπέρα" της

doulbera11

«Ντουλμπέρα» στα Βλάχικα είναι μια γυναίκα έξυπνη, μορφωμένη, όμορφη, δυναμική, αρχοντική. Μια τέτοια γυναίκα είναι και η πρωταγωνίστρια του πρώτου μυθιστορήματος της Ναουσαίας Χριστίνας Ρούσσου που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Βέροια, στο Μενδρεσέ Τζαμί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και το βιβλιοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» (εκεί μπορείτε να βρείτε και το βιβλίο). Η αφορμή να ξεκινήσει η συγγραφέας αυτή την ιστορία με βλάχους πρωταγωνιστές ήταν ο απαξιωτικός τρόπος που μιλούν για τους Βλάχους στην Αθήνα όταν θέλουν να χαρακτηρίσουν κάποιον άξεστο και χωριάτη.

doulbera12

Για το βιβλίο μίλησαν ο Αλέξανδρος Οικονόμου, αρχιτέκτονας-ιστορικός ερευνητής, η Πόπη Δεμερτζίδου-Παπαγιάννη, δικηγόρος και ο Θωμάς Λιόλιος, οικονομολόγος ενώ η Σίσυ Περισσοράτη και ο Δημήτρης Πάζος διάβασαν αποσπάσματα του μυθιστορήματος.

Μιλώντας για το βιβλίο ο Αλέξανδρος Οικονόμου είπε διάβασε μια ωραία ιστορία μυθοπλασίας που κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη, είναι ένα καλό μυθιστόρημα με ολοκληρωμένους χαρακτήρες.

doulbera14

Η Πόπη Δεμερτζίδου σημείωσε ότι το μυθιστόρημα καταφέρνει να αιχμαλωτίσει τον αναγνώστη, αναδεικνύει το ελεύθερο πνεύμα των ελλήνων και αποτελεί ωδή στον γυναικείο αγώνα καταξίωσης μέσα στην ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Ο Θωμάς Λιόλιος υπογράμμισε ότι η λέξη «Ντουλμπέρα» είναι περσική και σημαίνει όμορφη ή καρδιοκλέφτρα ενώ πρόσθεσε ότι στην Κριμαία υπάρχει ένα παλάτι με το όνομα αυτό. «Ξεκίνησα να το διαβάζω με επιφύλαξη αλλά με συνεπήρε» σημείωσε ο κ. Λιόλιος και πρόσθεσε ότι το βιβλίο είναι μια ωδή στις ανθρώπινες σχέσεις. «Το παιχνίδι των σχέσεων με κράτησε μέχρι το τέλος» είπε κλείνοντας.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η αρπίστρια Harp'Eri.

doulbera13

Λίγα λόγια για το βιβλίο

"Ντουλμπέρα", η ιστορία μιας δυναμικής γυναίκας. Η τοιχογραφία μιας εποχής. Η πολυτάραχη διαδρομή δύο οικογενειών από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι το ξημέρωμα του 21ου. Εξέχουσες παρουσίες Βλάχων στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική ζωή της Κεντρικής Ευρώπης μάς ταξιδεύουν απ' τη Νέβεσκα (Νυμφαίο Φλώρινας), στη Βιέννη, την Αλεξάνδρεια και την πολυεθνική Θεσσαλονίκη.

doulbera15

H Χριστίνα Ρούσσου

Η Χριστίνα Ρούσσου γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1964 στη Νάουσα Ημαθίας. Τελείωσε οικονομικά σε ιδιωτική σχολή, έκανε σπουδές στο πιάνο, στη ζωγραφική και στο τμήμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο ΕΑΠ. Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, εκπομπές στο ραδιόφωνο και για μεγάλο χρονικό διάστημα ασχολήθηκε με τη χρυσοχοΐα επαγγελματικά. Συμμετέχει στην ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Επί Σκηνής» στη Νάουσα και σε συλλόγους σχετικούς με την παράδοση και τους χορούς της. Ζει στη Νάουσα και τη Θεσσαλονίκη. Η Ντουλμπέρα είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.