Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Μ. Πολιτοπούλου «Η Πηνελόπη των τρένων» στη Βέροια

 

Το απόγευμα της Τρίτης παρουσιάστηκε το νέο μυθιστόρημα της Μαρλένας Πολιτοπούλου «Η Πηνελόπη των τρένων», στον χώρο τέχνης Εκκοκκιστήριο Ιδεών, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ.

Από νωρίς το αναγνωστικό κοινό συγκεντρώθηκε στον χώρο τέχνης, όπου γνωρίστηκε και συνομίλησε με τη συγγραφέα. Στη συνέχεια η συγγραφέας συνομίλησε με τον Θωμά Λιόλιο τόσο για το βιβλίο, όσο και για την ίδια.

Η κα Πολιτοπούλου αναφέρθηκε στο έργο της, το αστυνομικό – ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο περιέχει πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στη Νάουσα και την ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε ότι αφορμή για να συμπεριλάβει τη Νάουσα στο συγγραφικό της έργο, ήταν ένα ταξίδι αναψυχής, την περίοδο του καρναβαλιού, και συγκεκριμένα η εντύπωση που της έκαναν οι «Μπούλες». Η κα Πολιτοπούλου φοβερά ευαισθητοποιημένη στο θέμα του μεταναστατευτικού ήθελε να αγγίξει τις πτυχές του στη νέα της προσπάθεια. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ιστορικά δεδομένα, κυρίως στα χρόνια του εμφυλίου.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα αστυνομική υπόθεση που συνδέει πρόσωπα και καταστάσεις από τα χρόνια του πολέμου, τους μετανάστες της δεκαετίας του ’60 στη Γερμανία και την Ημαθία του σήμερα, με κέντρο τον σταθμό του Μονάχου τη μέρα που φτάνει ο Καζαντζίδης για μια σειρά συναυλιών. Ένα πολυπρόσωπο βιβλίο με χαρακτήρες οικείους, καθημερινούς, ενδιαφέρουσες περιγραφές χαρακτήρων και εντυπωσιακές περιγραφές του τόπου μας.

Στο τέλος της παρουσίασης η συγγραφές συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε τα βιβλία.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

1965: Ο Στέλιος Καζαντζίδης φτάνει στον σταθμό του Μονάχου για να δώσει μια σειρά από συναυλίες σε όλη τη Γερμανία. Σε μια γωνιά του ίδιου σταθμού ο Στρατής Κοκκινίδης, ένας έλληνας μετανάστης, βρίσκεται νεκρός. Ο φόνος του δεν θα εξιχνιαστεί ποτέ. Πενήντα χρόνια αργότερα, ο ερευνητής και σκιτσογράφος Παύλος Γ., ως οφειλή στον αστυνόμο πατέρα του, θα ασχοληθεί με την υπόθεση. Τα ίχνη θα τον οδηγήσουν στη Νάουσα, τόπο καταγωγής του Κοκκινίδη, και πίσω στα χρόνια της Κατοχής, για να ανακαλύψει ερωτικά μυστικά, δωσίλογους, λίρες, προδοσίες και επαναστάτες. Θα αφήσει για λίγο την αγαπημένη του τζαζ για να ακούσει τα τραγούδια του Στέλιου και θα ανταμειφθεί από την κόρη της Πηνελόπης των τρένων με είκοσι 45άρια δισκάκια. Και όταν όλα θα έχουν πια τελειώσει, ο κόσμος της μετανάστευσης δεν θα του είναι πια ξένος. 

Η Μαρλένα Πολιτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημοσιογράφησε σχεδόν είκοσι χρόνια σε εφημερίδες (Η ΑΥΓΗ, ΤΑ ΝΕΑ) και στο ραδιόφωνο (ΕΡΑ). Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα Τμήματα Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα και νουβέλες. Μεταφράζει από τα γερμανικά. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της «Η μνήμη της πολαρόιντ» και «Ο κύριος Μάριος μετάνιωσε αργά».

{globalflash.gallery 110}