Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ελένης Γκίνου ‘Αφρικής μέθεξη’ στη Στέγη

 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου» της ΚΕΠΑ παρουσίασε σήμερα στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το βιβλίο της Ελένης Γκίνου με τίτλο «Αφρικής μέθεξη», των εκδόσεων Μίλητος.

Για το βιβλίο αλλά και για τη συγγραφέα μίλησαν οι:

Τζήμα-Τόπη Συρμούλα, Εκπαιδευτικός, Δικηγόρος
Μαυροματίδου Βίλμα, Αρχ. Μηχανικός, Προϊσταμένη Δ/σης Περιβάλλοντος
Νικολοπούλου Βιβή, Σκηνοθέτης


Αφρικής Μέθεξη

Πρόκειται για ένα σύνθετο βιβλίο - βιωματικό, ιστορικό, εθνολογικό, φωτογραφικό - για την Αφρική, που οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα άγνωστο κόσμο για την Ελλάδα, όπως  μυήσεις ενηλικίωσης, σκηνές δουλεμπορίου,  καραβάνια ελατιού, φυλές, μυστήρια σε βασίλεια κ.α.. 

250 φωτογραφίες ανθρώπων-τοπίων και 450 φωτογραφίες αντικειμένων συνθέτουν τη μέθεξη της Αφρικής στον  πολιτισμό του παγκοσμίου, που η συγγραφέας μεταφέρει σαν μια γλυκιά μέθη στην Ελλάδα.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ελένη Γκίνου έχει ταξιδέψει ιδιωτικά σε εβδομήντα χώρες στην Ασία, την Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη.

Σπούδασε στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε (Maitrise, D.E.A.) και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στις επιστήμες της Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Grenoble (Γαλλία). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Acadia University του Καναδά. Σήμερα διδάσκει διαπολιτισμική εκπαίδευση και γαλλική γλώσσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι συνεργάτης της UNESCO στο Παρίσι, στον εκπαιδευτικό τομέα. Επίσης, διετέλεσε εξωτερικός εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι σε θέματα εξωτερικής αναπτυξιακής πολιτικής.

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά και άλλα περιοδικά. Υπήρξε συνεργάτης του Τύπου της βορείου Ελλάδας και της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» για αρκετά χρόνια. Είναι επίσης φωτογράφος. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στην Κίνα.

Εκτός της «Αφρικής Μέθεξη» έχει γράψει και τα εξής βιβλία:

1. Description de la culture et de ses rapports ave le langage, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, 2002.

2. La communication interculturelle, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, 2002.

4. Χριστόδουλος Γαλάνος, Η οικουμενικότητα της ευεργεσίας, 2007.

5. Η Αφρικανική φυλή Χίμπα με τη ματιά του φωτογράφου και του θεατή της φωτογραφίας, 2007.