tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Με εγκαίνια έκθεσης, βιβλιοπαρουσίαση και κονσέρτο η επίσημη έναρξη της Μνήμης του Νήματος (φωτογραφίες, βίντεο)

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων Μνήμης του Ολοκαυτώματος που διοργανώνονται στην πόλη μας αυτό το τριήμερο, εγκαινιάστηκε η έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος με τίτλο «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής», παρουσιάστηκε ο 37ος τόμος Χρονικών Ημαθίας με αφιέρωμα στους Εβραίους της Βέροιας και πραγματοποιήθηκε κονσέρτο με Σεφαραδίτικα τραγούδια.

Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου παρουσία της τοπικής, αστυνομικής και στρατιωτικής αρχής, πρεσβευτών, αντιπροσώπων φορέων, απογόνων Εβραίων κι επιζησάντων.

Η έκθεση φιλοξενείται στο φουαγιέ του Χώρου Τεχνών Βέροιας και είναι επισκέψιμη για σχολεία και πολίτες.

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης από νωρίς υποδέχθηκε τους επισκέπτες στον Χώρο Τεχνών, ενώ στη συνέχεια απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό.

Ακολούθησε η διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Ζανέτ Μπατίνου, η οποία φανερά συγκινημένη μίλησε για το περιεχόμενο της έκθεσης. «Τα Κρυμμένα Παιδιά αποτελούν μία άγνωστη πτυχή της ναζιστικής κατοχής. Εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια από όλες σχεδόν της Ισραηλιτικές κοινότητες της χώρας βρήκαν φαγητό, στέγη, καταφύγιο σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Τα Κρυμμένα Παιδιά συγκροτούν μία τραγική κατηγορία μαρτύρων, ενώ οι ιστορίες τους θαμμένες για χρόνια πιάνουν πλέον την θέση που τους αξίζει. Εικοσιτέσσερις ιστορίες αυτών των παιδιών αποτελούν την θεματική της περιοδεύουσας έκθεσης… Σήμερα ανάμεσά μας είναι δύο τουλάχιστον από αυτά τα Κρυμμένα Παιδιά», είπε μεταξύ άλλων η κα Μπατίνου.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν στην κεντρική αίθουσα του Χώρου Τεχνών, όπου ξεκίνησαν κι επίσημα οι εκδηλώσεις, με τους χαιρετισμούς – ομιλίες των διοργανωτών.

Ξεκινώντας ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης είπε ότι στόχος των εκδηλώσεων είναι η καλλιέργεια της συλλογικής μνήμης με σκοπό να μην επαναληφτούν τα έκτροπα του παρελθόντος.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου Πολ Στάινμετς, ο οποίος μίλησε για τη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) και τον ρόλος της.

Ακολούθησε ο Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΙHRA Δρ Ευστάθιος Λιανός Λιάντη, ο οποίος μίλησε για το φαινόμενο του αντισιμιτισμού και τους τρόπους που πρέπει να ακολουθηθούν για την καταπολέμησή του. «Στόχος του τριημέρου είναι να καταστεί η τραγωδία του μεγάλου ολέθρου κοινό κτήμα. Βοηθώντας τη μνήμη, θα δημιουργηθεί ένα πνευματικό νήμα, να πιαστούν οι γενιές που έρχονται για να μην πέφτουν στα ίδια λάθη», είπε. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θα προηδρεύσει το 2021 στην Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Έπειτα ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος κ. Σαμουήλ Μάκη Μάτσα, συγκινημένος μίλησε καθώς είδε τον εαυτό του στην έκθεση. Η έκθεση καλύπτει ένα μέρος την προσωπικής του ζωής από την ηλικία των 5 ετών, όπου αυτός και η οικογένεια του φυγαδεύτηκε για να γλυτώσουν από τους Ναζί.

Κλείνοντας τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, μιλώντας για τους πλούσιους συμβολισμούς που είναι γεμάτες αυτές οι εκδηλώσεις. «Οι συμβολισμοί μαρτυρούν τους δεσμούς της πόλης με την Εβραϊκή κληρονομιά. Η πόλη της Βέροιας αφιερώνει στα παιδιά της (460 άτομα), που θανατώθηκαν βάναυσα στα στρατόπεδα του Άουσβιτς, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος (αύριο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια)», είπε.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε η παρουσίαση του 37ου τόμου των Χρονικών Ιστορίας & Πολιτισμού Ημαθίας από τις εκδόσεις της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας & Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (ΕΜΙΠΗ), με αφιέρωμα στους Εβραίους της Βέροιας, από τα οθωμανικά χρόνια έως τα νεότερα χρόνια.

Ο γραμματέας της ΕΜΙΠΗ Δρ Εμμανουήλ Ξυνάδας αναφέρθηκε στον θέμα του 37ου τόμου των Χρονικών, που επιμελήθηκαν 12 ερευνητές – συγγραφείς, με τίτλο «Αφιέρωμα στην Εβραϊκή παρουσία στην Ημαθία», το οποίο αναδεικνύει πτυχές του πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού και πολιτισμικού βίου της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας.

Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο επιζήσαντας του Ολοκαυτώματος κ. Ιωσήφ (Πέπο) Στρούμσας αφηγήθηκε τα γεγονότα της εποχής και τα πως βίωσε ο ίδιος με την οικογένεια του. Παράλληλα κι ο Βεροιώτης Γιώργος Λαζαρίδης αναφέρθηκε στα γεγονότα και στα βιώματά του ως παιδί.

*Στην κεντρική φωτογραφία η Ρέινα Σιακκή, ένα από τα Κρυμμένα Παιδιά που τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση.

Η βραδιά έκλεισε μουσικά, με την Χορωδία Ηχώ Βερόης, υπό τη διεύθυνση της Νατέλα Ιτσουαΐντσε. Οι χορωδοί ερμήνευσαν Σεφαραδίτικα τραγούδια.

 
 

 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69