Logo

Βέροια: Τι θα γίνει το τριήμερο 20-22 Σεπτεμβρίου στη μνήμη των Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος (βίντεο)

Την περίοδο της Κατοχής 460 Βεροιώτες Εβραίοι οδηγήθηκαν από τους Ναζί στον Σιδηροδρομικό Σταθμό και από εκεί στο Άουσβιτς και τους Ναζιστικούς φούρνους. Την μνήμη αυτών των θυμάτων θα τιμήσει η Βέροια, το τριήμερο 20-22 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση «Η Μνήμη του Νήματος» διοργανώνεται από τον Δήμο Βέροιας σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Μιλώντας για την εκδήλωση ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης σημείωσε ότι δέχθηκε με χαρά την πρόταση της κ. Θεοδωρίδη για την εκδήλωση και πρόσθεσε ότι εκτός από την τιμή στην μνήμη των θυμάτων, το τριήμερο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον δήμο Βέροιας που επενδύει πολλά στην εξωστρέφεια με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών.

Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου τόνισε ότι θα είναι ένα μεγαλειώδες τριήμερο που θα έχει μεγάλη επιτυχία. Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ επεσήμανε ότι δράσεις στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος θωρακίζουν τις κοινωνίες από τον φασισμό και τις ακραίες εκδηλώσεις.

Ο μαέστρος Θόδωρος Ορφανίδης υπογράμμισε ότι οι τριήμερες εκδηλώσεις της Βέροιας θα θυμίσουν αυτά που έγιναν και δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Τέλος ο αντιδήμαρχος Βασίλης Λυκοστράτης τόνισε ότι θα είναι ένα τριήμερο με πολλαπλά οφέλη για τον δήμο Βέροιας, διότι εκτός από την προσέλευση επισκεπτών, θα προβληθεί και σε διεθνή επίπεδο.

Το πρόγραμμα του τριημέρου, παρουσιάστηκε την Δευτέρα το μεσημέρι στο Δημαρχείο Βέροιας.

 

Το πρόγραμμα αναλυτικά είναι το εξής:

Παρασκευή 20/9

7μμ Επίσκεψη στο Δημαρχείο. Συνάντηση του δημάρχου Βέροιας με τους επισκέπτες από το Ισραήλ και τις Ισραηλιτικές Κοινότητες Ελλάδος.

8μμ Καμπαλάτ Σαμπάτ στη Συναγωγή Βέροιας, στην Μπαρμπούτα

8.30μμ: Μπουφέ στον πεζόδρομο της συναγωγής

Σαββάτο 21/9

11.30 Ξενάγηση (ελληνικά και αγγλικά) στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών και στους βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας.

Απόγευμα: Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας (οδός Π. Μελά & Μπιζανίον)

18.30 Εγκαίνια της 'Εκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής» Ομιλία του κ. Μάκη Μάτσα

19.15 Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών - Έναρξη Εκδηλώσεων IHRA -Χαιρετισμοί επισήμων

19.30 Βιβλιοπαρουσίαση τόμου αρ. 37 ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ, εκδ. ΕΜΙΠΗ, αφιέρωμα στους Εβραίους της Βέροιας, Ομιλία του κ. Ιωσήφ (Πέπο) Στρούμσα

20.15 Κοντσέρτο με Σεφαραδίτικα τραγούδια από τη Χορωδία Ηχώ Βερόης Διευθύντρια χορωδίας Ελένη Αναγνώστου.

Κυριακή 22/9

Πρωί:

Πρώην Εβραϊκό Νεκροταφείο Βέροιας (οδός Ακροπόλεως, συνοικισμός Προμηθέως) -Αποκαλυπτήρια Μνημείου Ολοκαυτώματος
12.15 Επιμνημόσυνη Δέηση Προσφωνήσεις Επισήμων Αποκαλυπτήρια Μνημείου Κατάθεση Στεφάνων

13.00 Ξενάγηση (περίπατος) στην Εβραϊκή Συνοικία, στο βήμα τον Αποστόλου Παύλου & στην Παλιά Μητρόπολη (οδός Κεντρικής)

Απόγευμα: Μπαρμπούτα (οδός Μεραρχίας) & Σιδηροδρομικός Σταθμός - «Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ» Πορεία Μνήμης & Συναυλία

18.00 Συγκέντρωση στη Συναγωγή Βέροιας - Επιμνημόσυνη δέηση

18.30 Έναρξη πορείας

«Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ» (2.800 μ. Διάρκεια: 60') Μαθητές σχολείων της Βέροιας, με την ευρεία συμμετοχή Βεροιωτών, Πρέσβεων, εκπροσώπων Ισραηλιτικών Κοινοτήτων απ'όλη την Ελλάδα, Ισραηλινών με καταγωγή από τη Βέροια, θα ξετυλίξουν ένα κόκκινο νήμα από τη Συναγωγή της Βέροιας μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό απ' όπου οι Εβραίοι της πόλης εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

19.30 Αφιξη στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Συναυλία στη μνήμη των Εβραίων της Βέροιας. Συμμετέχουν: Σόνια Θεοδωρίδου - Σοπράνο, Andre Mergenthaler
- Τσελίστας και συνθέτης, Γιώργος Λιόλιος - Απαγγελία, Χορωδίες: Σχολική χορωδία Βέροιας, Χορωδία πολιτιστικού συλλόγου Αιγές Βεργίνας - Διευθύντρια χορωδίας: Ελένη Αναγνώστου, Χορωδία Εμμέλεια - Διευθύντρια χορωδίας: Ελένη Νατσάκου, Χορωδία ωδείου Φίλιππος - Διευθύντρια χορωδίας: Νεφέλη Μπραβάκη, Χορωδία Ηχώ Βερόης - Διευθύντρια χορωδίας: Νατέλα Ιτσουαϊτζε, Χορωδία Μουσική Πολυφωνία - Διευθυντής χορωδίας: Μιχάλης Κολοκοτρώνης, Χορωδία ΚΕΠΑ Βέροιας, Χορωδία δημοτικού ωδείου Βεροίας - Διευθύντρια χορωδίας: Ζησέκα Δήμητρα, Χορωδία Μονόγραμμα - Διευθυντής χορωδίας: Πέτρος Ρίστας. Ορχήστρα Mobile, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θεόδωρου Ορφανίδη.

{jlex}flickr:72157710766307181{/jlex}

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb