tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: ‘Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» στη Βέροια και τη Βεργίνα

 

«Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» στη Βέροια και τη Βεργίνα…

…με sleepover, μηνύματα στον τοίχο, εγκαίνια έκθεσης, εκπαιδευτικές δράσεις και συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς.

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου τα αρχαιολογικά μουσεία της Ημαθίας γιορτάζουν και φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με δωρεάν είσοδο για το κοινό και με μια σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία "με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία", σύμφωνα με το μήνυμα της γιορτής αυτής των μουσείων σε όλο τον κόσμο.

Ο εορτασμός των μουσείων στην Ημαθία θα ξεκινήσει φέτος την Παρασκευή 15 Μαΐου και θα διαρκέσει για μια ολόκληρη εβδομάδα, ως την Παρασκευή 22 Μαΐου, περιλαμβάνοντας πολλές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, τα εγκαίνια μιας πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης, αλλά και μια ενημερωτική συνάντηση με την εκπαιδευτική κοινότητα της Ημαθίας.

Φέτος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων επέλεξε ν’ αφιερώσει τη γιορτή των μουσείων στο θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

Έτσι, «μια νύχτα στο μουσείο», ή αλλιώς “sleepover” προτείνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας για φέτος στους ενήλικες που θα ήθελαν να περάσουν το βράδυ της Παρασκευής 15 Μαΐου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, με συζήτηση για το ίδιο το μουσείο και όλο το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, αλλά και με μουσική και κρασάκι. Το επόμενο πρωί, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ξεμουδιάσουν από τη διανυκτέρευση στον υπνόσακκο με γιόγκα, και να πάρουν πρωινό.

Το κρασί προσφέρει το μεζεδοπωλείο «Στάσου Μύγδαλα», τη yoga η Μαρία Παπαδώντα από το “Namaste Yoga & Pilates Studio” και το πρωινό είναι μια προσφορά του αρτοποιείου «Φραντζή».

Βιαστείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο τηλεφωνικό κέντρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας (23310 92347) καθώς στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν έως 25 άτομα.

Την ίδια τη μέρα του εορτασμού, τη Δευτέρα 18 Μαΐου, στις 20:00 το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας εγκαινιάζει τη φωτογραφική έκθεση ''Μνήμης αποτύπωση: πλάθοντας μορφές με ένα κλικ'' με μια συναυλία της πολυφωνικής χορωδίας ''Ηχώ Βερόης'', που θα ερμηνεύσει σεραφαδίτικα τραγούδια και μπλουζ. Στην έκθεση, που θα διαρκέσει ως το Σεπτέμβριο, τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας παρουσιάζονται με τον φακό της Φωτογραφικής Ομάδας Βέροιας ''Αντίθεσις'' σε πενήντα έργα, εγκαινιάζοντας τη συνάντηση της αρχαίας και σύγχρονης καλλιτεχνικής ματιάς στον ορίζοντα της κοινής μνήμης θεών, ηρώων και ανθρώπων.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνέργεια με την ΚΕΠΑ Δήμου Βεροίας και την ευγενική υποστήριξη των ''Φάρμα Κουτσιώφτη'', ''Ασφάλειες Μαργαριτόπουλος'', ''Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο'', ''Vero Shoes'', ''Oπτικά Αβραμίδης'' και ''Τσικίνας Διανομή Ποτών''.

Το πρωί της ίδιας μέρας, της Δευτέρας 18 Μαΐου, οι επισκέπτες του Μουσείου Βασιλικών Τάφων των Αιγών, στη Βεργίνα, θα έχουν την ευκαιρία να μας γράψουν ένα «μήνυμα στον τοίχο». Δε πρόκειται για γκράφιτι, ούτε για εικονικό τοίχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά για ένα διαφορετικό τρόπο με τον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα σχετικά με το ρόλο των μουσείων για μια κοινωνία με νέες προοπτικές….

Παράλληλα, το πρωί της Δευτέρας 18 Μαΐου στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας είναι αφιερωμένο στις σχολικές ομάδες και στην εκπαιδευτική δράση «Ο μύλος του Μάρκου διηγείται». Πρόκειται για μια ιστορία για έναν αλευρόμυλο που έμελλε να γίνει μνημείο της βιομηχανικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και μουσείο, και σήμερα θέλει να ταξιδέψει μαθητές και επισκέπτες στην εποχή της ίδρυσης του μύλου, ώστε ν' αντιληφθούν βιωματικά την εξέλιξη της κατασκευής και της λειτουργίας του.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας θα υποδεχθεί τους μικρούς ζωγράφους από το εργαστήρι ζωγραφικής της σχολής εικαστικών της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, για να τους βοηθήσει ν’ ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης των βυζαντινών εικόνων.

Την Παρασκευή 22 Μαΐου το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας θα φιλοξενήσει την ενημέρωση που πραγματοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας για τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Ημαθίας, με τίτλο «Εκπαιδευτικές δράσεις της ΕφΑ Ημαθίας και μουσειοπαιδαγωγικές εφαρμογές των σχολείων». Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που της ΕφΑ Ημαθίας, ενώ στο δεύτερο μέρος θα δώσουμε το λόγο στους εκπαιδευτικούς, για να παρουσιαστούν σχολικά projects μουσειακής αγωγής.

Τέλος, την Παρασκευή 22 Μάη ολοκληρώνεται και η πολύμηνη συνεργασία με το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας, Απασχόλησης & Κατάρτισης ΑμΕΑ «Τα παιδιά της Άνοιξης» που εδρεύει στην Αλεξάνδρεια με επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας και υλοποίηση του τελευταίας συνάντησης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Μέδουσα της αρχαίας Βέροιας».

Πληροφορίες

  • Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών (Βεργίνα): 23310 92347 www.aigai.gr
  • Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας: 23810 24356
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας: 23310 24972
  • Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: 23310 25847

Η φωτογραφική έκθεση ''Μνήμης αποτύπωση: πλάθοντας μορφές με ένα κλικ''

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69