tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Αφιερωμένη στο αμπέλι η ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση του «Κύκλου Ερατεινού (φωτογραφίες, βίντεο)

«Ἐγώ εἰμι ἡ ἄμπελος ἡ ἀληθινή».

«Τ' αμπέλι θέλει αμπελουργό, το σπίτι νοικοκύρη και το καράβι στο γιαλό, θέλει καραβοκύρη».

 «Στραβός πατέρας, καλό παιδί, παλαβό αγγόνι και παλαβότερο προσάγγονο. Τι είναι; Το αμπέλι, το σταφύλι, το κρασί και το τσίπουρο».

« Άλλοι σκαύουν και κλαδεύουν κι άλλοι πίνουν και χορεύουν».

 

Αυτές είναι κάποιες παροιμίες με θέμα το αμπέλι, το κεντρικό θέμα της ετήσιας παράστασης του Χορευτικού Εργαστηρίου Ημαθίας «Κύκλος Ερατεινός».

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 10 Μαΐου, στην κατάμεστη αίθουσα του Χώρου Τεχνών Βέροιας, προλόγισε ο χοροδιδάσκαλος του Εργαστηρίου και καλλιτεχνικός διευθυντής της εκδήλωσης, Αντώνης Κελεπούρης.

Ως φόρος τιμής για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων, η εκδήλωση ξεκίνησε με παραδοσιακό τραγούδι, τον  θρήνο της Τραπεζούντας,  «η Ρωμανία Πάρθεν».

Στη συνέχεια, ακούστηκαν τραγούδια για το αμπέλι και τις εργασίες του, στον κύκλο του χρόνου, τραγούδια για το σταφύλι, για τον τρύγο και φυσικά για το κρασί και τη χρήση αυτού, στα ήθη και έθιμά μας, στις γιορτές, στα γλέντια, στα χοροστάσια και στην πίστη μας. Οι στίχοι των τραγουδιών που ακούστηκαν, ξύπνησαν μνήμες, που μας έκαναν να νοσταλγήσουμε, να δακρύσουμε, να γελάσουμε, μυώντας μας σε τελετουργίες και δρώμενα που είναι ζωντανά μέχρι σήμερα.

Μικροί και μεγάλοι χορευτές του εργαστηρίου χόρεψαν τους παρακάτω χορούς:

- Χριστός Ανέστη - Εγώ ειµί η άµπελος η αληθινή - Θεοτόκε συ η άµπελος η αληθινή - Έλα ύπνε από τ' αµπέλι - Αµπέλι µου πλατύφυλλο (Εράτυρα) - Μάης Βλάστης - Αµπέλι µου πλατύφυλλο (Πελοπόννησος) - Ποιος ηµπορεί στη θάλασσα - Αµπέλι µου πλατύφυλλο (Σάµος) - Να 'χα νερό απ' τον πλάτανο - Αµπέλι µου ψηλό ψηλό (Θράκη) - Ζερβόδεξος - Για δεν ανθείς αµπέλι µου - Γιάρισκα - Συγκαθιστός - Τσιριτίρι τσιριτρό - Γλυκό σταφύλι - Σταφύλι µοσχοστάφυλλο - Απ' ένα αµπέλι πέρασα - Στον τρύγο εγεννήθηκα - Φουρλάνα - Μέρµυγκας - Μπαίνω µες στ' αµπέλι - Μέσ' στ' αµπέλι στη σταφίδα - Για τον τρύγο ξηµερώνει - Ο τρύγος - Με το τραγούδι µε το κρασί - Για σένα κόρη έµορφη - Αµπελοκουτσούρα - Ικαριώτικος - Ποτήριον σωτηρίου λήψοµαι - Κέρνα νούνε την τάβλα σου - Το πίνει ο νούνος το κρασί - Σε τούτη την τάβλα - Στη Νάουσα γλυκό κρασί - Κόρη Ελένη - Μάρενα - Δώδεκα χρονών κορίτσι - Σόφκα - Γκάιντα - Πίετε εξ' αυτού πάντες - Των αθανάτων το κρασί - Μαλεβυζιώτης - Το κρασί του Διονύσου - Πεντοζάλι - Πίνω το µάνα το κρασί - Ήπια κρασί πολλώ χρονώ - Ποτέ µου να µην πιω κρασί - Πιες γλυκό κρασί - Αφού µ' αρέσει το κρασί - Κρασοπίνω - Το κρασί είναι η ζωή µου - Εγώ κρασί δεν έπινα - Απόψε πίνει αφέντης µου - Τώρα που σµίγουν οι καιροί - Τίνος είναι η κούπα

Συντελεστές εκδήλωσης:

Μουσικοί:

Ασαρτζής Τριαντάφυλλος: κλαρίνο

Ασαρτζής Χρήστος: κορνέτα – ακορντεόν

Ασαρτζής Αθανάσιος: κορνέτα

Ασαρτζής Δημήτριος: κρουστά

Καμηλάκη Αρετή: βιολί - τραγούδι

Ουζουνίδης Χρυσοβαλάντης: λαούτο

Μπούρας Γιάννης: γκάιντα

Γκατζούρας Στάθης: κιθάρα - ούτι - τραγούδι

Θεοδωρίδης Παναγιώτης: μπουζούκι - τραγούδι

Σωτηρίου Κατερίνα: Πλήκτρα

Γελαράκης Γιώργος: τραγούδι - κιθάρα

Σαββίδης Κώστας: ακορντεόν

Παπαρουσόπουλος Γιώργος: κρουστά

Ηλιάδου Μάρθα: τραγούδι

Κωνσταντινίδου Χριστίνα: τραγούδι

Μανουσαρίδης Γιάννης: τραγούδι

Χατζητρύφων Τρύφων: τραγούδι

Κελεπούρης Αντώνης: τραγούδι

 Καρολίδης Διονύσης: ηθοποιός

Καλλιτεχνική διεύθυνση εκδήλωσης : Κελεπούρης Αντώνης

 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69