Logo

Σχολείο της Αττικής επισκέφθηκε τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας - Ο χορός του τμήματος γυναικών

Το Σάββατο 2-3-2019 ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας υποδέχτηκε στο Σπίτι του είκοσι πέντε μαθητές και δύο καθηγητές από το Γυμνάσιο Καλυβίων Αττικής (περιοχή Λαγονησίου) στο πλαίσιο ενός προγράμματος με τίτλο Λαογραφία και παραδοσιακοί χοροί.

Την αποστολή καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Πίσκος και τους ξενάγησε στους χώρους του Σπιτιού των Βλάχων. Ο πρώην πρόεδρος και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Συλλόγου, κ. Τάκης Γκαλαΐτσης, ενημέρωσε καθηγητές και μαθητές για τις δραστηριότητες του Συλλόγου και τον αγώνα για την καταγραφή και τη διάσωση της βλάχικης γλώσσας και παράδοσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ιστορία των Βλάχων και την αρμονική τους συνύπαρξη ανά τους αιώνες με τις υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες της πολυπολιτισμικής Βέροιας. Ο κ. Γκαλαΐτσης τόνισε ότι το Σπίτι του Συλλόγου, που αγοράστηκε από το Σύλλογο και με τη σύμπραξη του Δήμου Βέροιας και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αναστυλώθηκε, αποτελεί χαρακτηριστικό για τη Βέροια παράδειγμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Σήμερα το κτίριο καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του Συλλόγου με προοπτική να λειτουργήσει μελλοντικά ένα ηλεκτρονικό μουσείο των Βλάχων εκπαιδευτικού χαρακτήρα .

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Πίσκος παρουσίασε και δίδαξε τρεις βλάχικους χορούς και οι επισκέπτες μαθητές δοκίμασαν τις ικανότητές τους στην απόδοση αυτών των παραδοσιακών βλάχικων χορών. Έφυγαν από το Σύλλογο με τις καλύτερες εντυπώσεις τις οποίες αποτύπωσαν συνοδοί καθηγητές και μαθητές στο Βιβλίο Επισκεπτών. Επόμενος προορισμός τους η Νάουσα , για να παρακολουθήσουν το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες».

Οι γυναίκες του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας τιμούν την ημέρα της γυναίκας

Το τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας σας καλεί σε απογευματινό γλέντι την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, στη Λέσχη Αξιωματικών Βέροιας, για να γιορτάσουμε την ημέρα της γυναίκας (8 Μαρτίου) υπό τους ήχους της ορχήστρας του Δημήτρη Παράσχου. Θα είναι τιμή για το Σύλλογό μας η παρουσία σας στην εκδήλωσή μας.

Τιμή πρόσκλησης: 10 ευρώ
Από την Επιτροπή τύπου του Συλλόγου

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb