tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το βιβλίο «Δεν περνάς κυρά Μαρία-τα τρία θήτα (θύμα, θύτης, θεατής)» της Δήμητρας Μητρέντση παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το βιβλίο της Δήμητρας Μητρέντση με τίτλο βιβλίο «Δεν περνάς κυρά Μαρία-τα τρία θήτα (θύμα, θύτης, θεατής)» παρουσιάστηκε το πρωί του Σαββάτου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Εκδόσεις iWrite, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και το εργαστήρι τεχνών «Μουσικό Κουτί», ενώ συμμετείχε το ΚΔΑΠ «Σχολείο στο Σύννεφο».

Ξεκινώντας η Νηπιαγωγός με εξειδίκευση στο θεατρικό παιχνίδι, Υακίνθη Σταμπολή αναφέρθηκε στο βιογραφικό της συγγραφέως, ενώ στη συνέχεια στο θέμα του βιβλίου.

Ενός βιβλίου που θεωρεί πως είναι πολυεργαλείο στα χέρια των παιδαγωγών, των δασκάλων και τον φροντιστών παιδιών, καθώς ανοίγει πολλές πόρτες για προβληματισμό και διάλογο με τα παιδιά, για ένα θέμα τόσο καθημερινό και τόσο σοβαρό. Για τον σχολικό εκφοβισμό. Το βιβλίο αγγίζει όλα τα βασικά κομμάτια του κεφαλαίου που λέγεται bullying.

Έπειτα η κ Σταμπολή αναφέρθηκε στην ιστορία του βιβλίου και τους ρόλους των πρωταγωνιστών, που είναι πεντακάθαρα διακριτοί. Θύτης, θύμα και θεατής.

Στη συνέχεια μίλησε για το τι είναι θεατρικό παιχνίδι και αυτοσχεδιαστικό θέατρο που είναι ένα παιχνίδι ρόλων, και πως συμβάλουν στον περιορισμό της σχολικής βίας.

Αναφέρθηκε στον ορισμό του σχολικού εκφοβισμού (bullying), ενώ είπε ότι μέσα από την εναλλαγή ρόλων τα παιδιά εξερευνούν τα συναισθήματά τους, το καλό, το κακό, την σχέση ισχυρού και αδύναμου, την απώλεια, την μοναξιά, την χαρά της συνεργασίας, της συνδημουργία κ.α.

Έπειτα τον λόγο πήρε η καθηγήτρια πιάνου-συγγραφέας Πόπη Φιρτινίδου, η οποία μίλησε για το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, του σχολικού εκφοβισμού, ενώ συμπλήρωσε γι αυτό που κάνει η ίδια, δηλαδή να διδάσκει μουσική και πως αυτό βοηθάει τα παιδιά. Τόνισε ότι κάθε είδους ενασχόληση με τις τέχνες βοηθούν τα παιδιά να διευρύνουν τις γνωστικές τους δεξιότητες, ενώ παράλληλα πλουτίζουν τον χαρακτήρα τους, τους καλμάρει, αυξάνει την υπομονή κι επιμονή κ.α.. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου φέρνει τον μαθητή αντιμέτωπο με τα συναισθήματά του, είτε τα ευχάριστα είτε τα δυσάρεστα, τον βοηθά να χτίσει αυτοπεποίθηση, του δίνει δημιουργική διέξοδο κ.α.

Ακολούθως αναφέρθηκε στα επίπεδα που μπορεί η μουσική να βοηθήσει, τονίζοντας τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά όταν συμμετέχουν σε σκηνικές τέχνες και στον αθλητισμό.

Η κ Φιρτινίδου μίλησε για τις αιτίες που προκαλούν τις πράξεις αυτών που ασκούν bullying. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ατόμου και για ποιο λόγο χρησιμοποιεί την βία.

Κλείνοντας είπε ότι το παραμύθι είναι μία καλή αφορμή να αρχίσουν ομιλίες γι αυτό το θέμα.

Στο τέλος τον λόγο πήρε η μουσικός – συγγραφέας Δήμητρα Μητρέντση, η οποία μίλησε για το βιβλίο της και γιατί άγγιξε αυτό το σημαντικό θέμα, του εκφοβισμού, όντας όλοι μας εν δυνάμει θύτες, θύματα, θεατές.

Στη συνέχεια διάβασε το παραμύθι ενώ παράλληλα με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών του ΚΔΑΠ «Σχολείο στο Σύννεφο» τα παιδιά είδαν με ποιους τρόπους μπορεί να εκφραστεί η βία.

Στο τέλος της παρουσίασης όλα τα παιδιά συμμετείχαν σε δραστηριότητες σχετικές με το θέμα του βιβλίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Μαρία έχει πολλά παιχνίδια, αλλά το πιο αγαπημένο της είναι η κούκλα της, η Θυώνη. Με αυτήν μπλέκονται κάθε μέρα σε όμορφες παιχνιδοπεριπέτειες.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται το ίδιο καλά, όταν η Θυώνη μπαίνει σε ένα παιχνίδι με δυνατούς και αδυνάτους. Εκεί η Θυώνη γίνεται, χωρίς να το επιλέξει, αρχικά θεατής, έπειτα θύμα και τελικά θύτης σε μια σκηνή που -από παιχνίδι- καταλήγει να γίνει μια δυσάρεστη περιπέτεια.

Ευτυχώς που στο παιχνίδι μπορεί κανείς να αλλάξει τους όρους και να το παίξει την επόμενη φορά αλλιώς. Η Μαρία, το παιδί της ιστορίας, θα επιλέξει το πώς.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

H Δήµητρα Μητρέντση γεννήθηκε ένα ηλιόλουστο, µα κρύο µαρτιάτικο πρωινό, κι από τότε ψάχνει τους ήχους που θα ντύνουν τις µέρες της µε φως και χαµόγελα.

Γι’ αυτό και δεν θα µπορούσε να µείνει µακριά από τα παιδιά…

Έγινε δασκάλα µουσικής για να τραγουδάει κάθε µέρα, και µάλιστα ειδικεύτηκε στη µουσική εκπαίδευση στις πολύ µικρές ηλικίες, για να έχει πάντα γύρω της παιδιά.

Από τότε γράφει µουσική, τραγούδια και παραµύθια, κάνει µαθήµατα µουσικής αγωγής και διευθύνει χορωδιακές οµάδες παιδιών και ενηλίκων.

Κι ελπίζει, µέσα από τον δρόµο αυτό, να µένει παντοτινά ζωντανό το παιδί που κρύβει µέσα της και το παιδί που βλέπει στα µάτια της κόρης της…

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69