Logo

Τα παιδικά βιβλία της Τασούλας Επτακοίλη παρουσιάστηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας (φωτογραφίες)

Τα παιδικά βιβλία της «ο Γκαρής» και «ο Γουργούρης» παρουσίασε η Τασούλα Επτακοίλη την Παρασκευή 10 Μαΐου, στο «Υπόγειο της μνήμης» του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ.

Ο Γκάρης, ο καταπληκτικός γαϊδαράκος και ο Γουργούρης, ο γλυκύτατος γατούλης, υποδέχθηκαν μικρούς και μεγάλους, για να πουν τις ιστορίες τους.

Η διευθύντρια της ΕΦΑ Ημαθίας, δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, χαιρέτισε την εκδήλωση, αναφέρθηκε στο βιογραφικό της συγγραφέως κι έπειτα στα βιβλία της, με τα φιλοζωικά μηνύματα.

Η κα Κοτταρίδη είπε ότι όταν διάβασε το βιβλίο «ο Γουργούρης» σπάραξε στο κλάμα, και θεωρεί ότι είναι ένα βιβλίο για μεγάλους, απλώς έχει εικονογράφηση για παιδιά.

Έτσι, έπειτα από συζητήσεις, αποφάσισαν να γίνει «ο Γκαρής» η μασκότ σε κάθε εκπαιδευτική - φιλοζωική δράση που θα διοργανώσει η ΕΦΑ Ημαθίας. Ήδη ξεκίνησε μία δράση για αδέσποτα ζώα (γάτες και σκύλους) κι έχουν μπει 4 σπιτάκια σε αρχαιολογικούς χώρους (Άγιο Πατάπιο, Λουτρά, Αρχαιολογικό Μουσείο, Βεργίνα).

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η συγγραφέας η οποία αναφέρθηκε στην αφορμή που στάθηκε για να γράψει το βιβλίο «Γκαρή», που κυκλοφόρησε πρόσφατα.  Στην σκέψη της ήταν η Ριρίκα, η γαϊδουρίτσα του παππού της στη Σάμο. Έπειτα, ψάχνοντας ένα δώρο για παιδιά, θύμωσε βλέποντας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, που να καθιστά τον ‘χαμένο’ του παιχνιδιού σε γάϊδαρο. «Τα γαϊδούρια είναι υπέροχα ζώα. Όλα τα χρόνια κουβαλούν αμέτρητα βάρη. Παράλληλα υπάρχουν 60-70 παροιμίες που ‘φορτώνουν’ στα γαϊδούρια όλα τα κουσούρια των ανθρώπων. Άλλωστε δεν υπάρχει ένα βιβλίο με ήρωα ένα γαϊδούρι, ένα διαφορετικό γαϊδούρι, ένα ηρωικό γαϊδούρι. Είναι για την χαμένη τιμή των γαϊδουριών. Ο Γκαρής είναι ένας ήρωας γάιδαρος που βοηθάει τα άλλα ζώα. Είναι ένα μάθημα για την ενσυναίσθηση. Τα παιδιά διαβάζοντάς το μαθαίνουν πως όταν βοηθάς τους άλλους ανακαλύπτεις πως είσαι πιο δυνατός από όσο νόμιζες», είπε η κα Επτακοίλη.

Για το βιβλίο της «ο Γουργούρης» είπε ότι αφορμή στάθηκε η ιδιαίτερη σχέσης της με τις γάτες, αφού ζει με αυτές στο σπίτι της, τις γνωρίζει καλά και είναι συναρπαστικός ο κόσμος τους.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση, με θέμα τα ζώα και τις αξίες, προτρέποντας τα παιδιά να διαβάζουν περισσότερο.

Νωρίτερα τα παιδιά συμμετείχαν σε εικαστικό εργαστήρι κατασκευής των µασκών του Γκαρή και του Γουργούρη, υπό την καθοδήγηση της Μουσειοπαιδαγωγού – υπεύθυνης εκπαιδευτικών  προγραμμάτων της ΕΦΑ,  Φώτως Παπαργυρούδη.

Περίληψη

- Πετάει ο γάιδαρος; - Για να δούμε… Ο Γκάρης ήταν ένας γάιδαρος όπως όλοι οι άλλοι. Δούλευε σκληρά, κουβαλούσε φορτία, είχε υπομονή, άντεχε στην πείνα και στη δίψα. Μέχρι που μια μέρα, ο Γκάρης άλλαξε και δεν ήταν πια ένας γάιδαρος όπως όλοι οι άλλοι. Απέκτησε δυνάμεις που κανένας από τη γενιά του δεν είχε ποτέ, ούτε είχε καν ονειρευτεί, για να βοηθάει όλα τα ζώα που έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό μιλούν γι’ αυτόν με θαυμασμό πρόβατα και γουρούνια, κότες και λαγοί, αετοί και μοσχάρια. Ακόμα και άλογα. Ή μάλλον, κυρίως τα άλογα. Και δεν τον θαυμάζουν μόνο. Τον ζηλεύουν. Γιατί ξέρουν καλά πως ούτε με μια τρίχα από την ουρά του δεν μπορούν να συγκριθούν. Μια συναρπαστική ιστορία για το πιο παρεξηγημένο από τα οικόσιτα ζώα. Και μια απόδειξη ότι όποιος αποφασίσει να πολεμήσει την αδικία θα ανακαλύψει πως είναι πολύ πιο δυνατός από όσο νομίζει…

Περίληψη

Ένας γάτος που ζει σε ένα διαμέρισμα στη μεγάλη πόλη. Κι ένα σκυλάκι που γεννήθηκε σε ένα χωριό ψηλά στο βουνό. Τους χωρίζουν πολλά. Όμως τους ενώνει κάτι που άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί. Ούτε άλογο. Ούτε κατσίκα. Ούτε αγελάδα. Ούτε κότα. Ούτε κουνέλι. Ούτε… Ούτε… Ο γάτος είναι ο Γούρης, από το Γουργούρης. Ο σκύλος δεν έχει όνομα. Αν θέλετε, όμως, μπορούμε να τον φωνάζουμε κι αυτόν Γουργούρη. Ναι, αλλά τα σκυλιά δε γουργουρίζουν, θα μου πείτε. Είστε σίγουροι; Μια ιστορία για την αγάπη που ποτέ δε χάνεται. Για την ανθρωπιά και την απανθρωπιά – ανθρώπων και ζώων. Και για το πόσο ωραίο είναι να είσαι διαφορετικός. 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Τασούλα Επτακοίλη γεννήθηκε το 1968 στη Σάμο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά από τη διδασκαλία (ευτυχώς ή δυστυχώς) προτίμησε τη δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί επί δεκαπέντε χρόνια στο ραδιόφωνο (Μελωδία FM 99,2), σε εφημερίδες και περιοδικά. Από το 2003 γράφει στην εφημερίδα "Η Καθημερινή". Επίσης, είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού "Blue" της AEGEAN.

 

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb