Logo

Πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγών και των προβάτων

Υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη, Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγών και των προβάτων». Με την εν λόγω Απόφαση εγκρίνεται η υποχρεωτική εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγών και των προβάτων σε όλες τις εκμεταλλεύσεις αιγών και προβάτων της χώρας.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η μείωση του επιπολασμού του βακτηρίου Br. melitensis στον πληθυσμό αιγοπροβάτων της χώρας και η προστασία της Δημόσιας υγείας μέσω της παραγωγής ασφαλών προϊόντων από τα ζώα αυτά.

Ο επιπολασμός του βακτηρίου Br. melitensis υπολογιζόμενος αθροιστικά στη ζώνη εκρίζωσης (ZEK) στις 31/12/2019, καθορίζεται σε ποσοστό μικρότερο ή ίσο του 4% επί του συνόλου των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων που θα υφίστανται κατά την ημερομηνία αυτή.

Το ποσοστό εμβολιακής κάλυψης στη ζώνη εμβολιασμού (ZEM) στις 31/12/2019 καθορίζεται σε ποσοστό 95%.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλη την Ελλάδα από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής κάθε Περιφέρειας και τα Τμήματα Κτηνιατρικής των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ).

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb