Logo

Ιογενής νόσος των βοοειδών: Εφίσταται η προσοχή των Κτηνιάτρων

Το Τμήμα Υγείας Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου που αφορά την ιογενή νόσο των βοοειδών. 

Το νόσημα μολύνει τα βοοειδή, συμπεριλαμβανομένων και των βουβαλιών.

Ο αιτιολογικός παράγοντας είναι ο ιός της Οζώδους Δερματίτιδας (ορότυπος 1), ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Poxviridae, στο γένος Capripoxvirus. Στο γένος Capripoxvirus ανήκει και ο γνωστός μας ιός της Ευλογιάς του Προβάτου.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω αρθρόποδων, τα οποία δρουν ως μηχανικοί φορείς. Σε μικρότερη έκταση μπορεί να μεταδοθεί με άμεση επαφή και με το σάλιο των μολυσμένων ζώων, στο οποίο εκκρίνεται.

Στα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνονται: Πυρετός άνω των 41ο C, ο οποίος διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Ρινίτιδα , επιπεφυκίτιδα και υπερβολική σιελόρροια. Έντονη πτώση γαλακτοπαραγωγής. Μετά από 7-19 ημέρες από τη μόλυνση, εμφανίζονται επώδυνα οζίδια διαμέτρου 2-5 εκατοστών, τα οποία επεκτείνονται σε ολόκληρο το σώμα, ιδιαίτερα στην κεφαλή, τον αυχένα , το μαστό και το περίνεο. Αυτά τα οζίδια αναπτύσσονται στην επιδερμίδα και το χόριο και μπορεί αρχικά να παρουσιάζουν ορώδεις εκκρίσεις. Σε χρονικό διάστημα περίπου 2 εβδομάδων, τα οζίδια μπορεί να νεκρωθούν καταλαμβάνοντας όλο το πάχος του δέρματος.

Το νόσημα εμφανίζει νοσηρότητα 5 έως 45% και θνησιμότητα έως 10%. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με ορολογικές εξετάσεις και PCR σε δείγματα αίματος και σε ξέσματα από τις αλλοιώσεις.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας μας σε περίπτωση επιβεβαίωσης κρούσματος Οζώδους Δερματίτιδας τα μέτρα που επιβάλλεται να εφαρμοστούν είναι τα ίδια με αυτά που εφαρμόζονται σε περίπτωση Ευλογιάς του Προβάτου.  

Το ΥπΑΑΤ καλεί τους κτηνιάτρους να αναφέρουν άμεσα στη Δ/νση Υγείας Ζώων του Υπουργείου οποιοδήποτε ύποπτο περιστατικό. 

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb