Μέτρα για τη στήριξη των αγορών των γεωργικών προϊόντων

galaktokomika proionta

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Δημήτρης Μελάς μετείχε στην Άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 15 Σεπτεμβρίου. Τον Αναπληρωτή Υπουργό συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπος Κασίμης.

Το θέμα που απασχόλησε το Συμβούλιο ήταν τα προβλήματα στην αγορά των κτηνοτροφικών κυρίως προϊόντων και ιδιαίτερα στους τομείς του γάλακτος και του χοιρινού κρέατος. Το Συμβούλιο κατέληξε σε συμπεράσματα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 500 εκ. €, από τον οποίο μεγάλο μέρος αφορούν άμεσες στοχευμένες ενισχύσεις, με τη μορφή δημοσιονομικών φακέλων, για κάθε κράτος μέλος. Στα περιθώρια του Συμβουλίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός είχε συνάντηση με τον Επίτροπο Γεωργίας, με τον οποίο συζήτησε τη διερεύνηση τρόπων για τη διευκόλυνση της απορρόφησης των πόρων του ΠΑΑ 2007-2013 καθώς και την επίσπευση της έγκρισης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το πακέτο στήριξης της γεωργίας, στο οποίο κατέληξαν οι Υπουργοί, περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, που μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή αλλά και η Ελληνική γεωργία. Αναλυτικότερα, τα μέτρα έχουν ως εξής:

Για την αντιμετώπιση των ταμειακών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί, κυρίως του γαλακτοκομικού τομέα, θα διανεμηθεί ποσό 420 εκ. €, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των τιμών παραγωγού στα κράτη μέλη. Στην Ελλάδα αναλογούν περί τα 2,3 εκ. €, ποσό που αντιστοιχεί πλήρως στη συμμετοχή της Ελληνικής ποσόστωσης στη συνολική ποσόστωση γάλακτος της ΕΕ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των γαλακτοπαραγωγών στην Ελλάδα, που αποτέλεσαν επίσης κριτήριο κατανομής των πόρων, διατηρούνται σε επίπεδα μέχρι και 50% ψηλότερα από ότι σε άλλα κράτη μέλη.

Για τη διανομή του ποσού αυτού παρέχεται ευελιξία, ώστε η στήριξη να είναι στοχευμένη και αποτελεσματική, σε τομείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά και άμεσα προβλήματα.

Για τον ίδιο σκοπό, την αύξηση της ρευστότητας, δίνεται δυνατότητα να καταβληθούν στους γεωργούς αυξημένες προκαταβολές των άμεσων ενισχύσεων, μέχρι και 70%, αντί 50% που ισχύει σήμερα, πριν μάλιστα πραγματοποιηθούν οι επιτόπιοι έλεγχοι. Ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός υποστήριξε την ευελιξία αυτή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να λυθούν τα ταμειακά προβλήματα των γεωργών, που είναι σοβαρότερα σε χώρες όπως η Ελλάδα. Ζήτησε μάλιστα η εισροή των κονδυλίων από την ΕΕ να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές δυσκολίες της χώρας.

Για τη σταθεροποίηση των τιμών και των αγορών, θα εφαρμοσθούν μέτρα όπως η ιδιωτική αποθεματοποίηση, που θα περιλάβει και τα τυριά, μέτρο που μπορεί να αξιοποιηθεί στην Ελλάδα. Ένας πρόσθετος προϋπολογισμός 30 εκ. € θα διατεθεί για την προώθηση των προϊόντων που θίγονται ιδιαίτερα από την κρίση.

Για τη βελτίωση της λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού, θα δημιουργηθεί μια νέα, ειδική ομάδα υψηλού επιπέδου, που θα επικεντρωθεί σε θέματα όπως η πρόσβαση των αγροτών σε πιστώσεις, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η αντιστάθμιση των κινδύνων, και η αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Η Ελλάδα υποστήριξε πως θέματα όπως η μείωση του κόστους παραγωγής και η βιωσιμότητα των μικρών, οικογενειακού τύπου εκμεταλλεύσεων, στις περιφέρειες όπου οι συνθήκες παραγωγής και διακίνησης προϊόντων και εισροών είναι δυσχερέστερες, θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα στις εργασίες της Ομάδας.

Το νέο πακέτο μέτρων, περιλαμβάνει επίσης μια σειρά θετικές ρυθμίσεις, όπως η αξιοποίηση προϊόντων από την παρέμβαση (π.χ. σκόνη γάλακτος), για να αντιμετωπίζονται ανάγκες ευάλωτων ομάδων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της σημερινής μεταναστευτικής κρίσης. Πρόκειται για ένα θετικό βήμα, όπως τόνισε ο κ. Μελάς, που θα μπορούσε - πέραν της σκόνης γάλακτος- να αφορά και άλλα προϊόντα, όπως τα οπωροκηπευτικά.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός υποστήριξε Γαλλικό αίτημα για την επικαιροποίηση των θεσμικών τιμών και την άμεση ενεργοποίηση μέτρων, όταν παρατηρούνται πτώσεις των τιμών παραγωγού. Ζήτησε επίσης από την Επιτροπή να λάβει υπόψη ειδικά προβλήματα των κρατών μελών, όπως η μείωση του ζωικού κεφαλαίου από μετάδοση ασθενειών σε αιγοπρόβατα ή και βοοειδή, που εμφανίζονται στη χώρα και για τις οποίες δεν ευθύνονται ούτε οι αρμόδιες αρχές ούτε οι κτηνοτρόφοι.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, «τα 500 εκ. € που θα διατεθούν για να στηριχθούν άμεσα οι τιμές και το εισόδημα, είναι ένα καλό μήνυμα προς την αγορά, ότι οι γεωργοί δεν είναι απροστάτευτοι απέναντι στην αστάθεια των τιμών και στην αντιμετώπιση των κρίσεων.

Στην Ελλάδα, οι γεωργοί καλούνται ακόμη να ξεπεράσουν τις σοβαρές δυσκολίες της τρέχουσας συγκυρίας. Αλλά πρωτίστως χρειάζονται ένα πιο σταθερό ορίζοντα, μια μεσοπρόθεσμη προοπτική για να προγραμματίσουν τις επιλογές και τις επενδύσεις τους, στην προσπάθεια της απαραίτητης παραγωγικής μας ανασυγκρότησης, στα πρόθυρα μάλιστα της νέας προγραμματικής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αυξημένες προκαταβολές των άμεσων ενισχύσεων, στηρίζουν άμεσα το εισόδημα των γεωργών με ποσά που ξεπερνούν το 1 δις € και τονώνουν τη ρευστότητα και την οικονομική δραστηριότητα στην ύπαιθρο.

Περισσότερο όμως σημαντικές για τις προοπτικές της γεωργίας στη χώρα μας είναι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Επιτροπή, να προωθήσει θέματα όπως η καλύτερη λειτουργία της αγοράς, η πιο δίκαιη κατανομή της προστιθέμενης αξίας, η μείωση του κόστους παραγωγής και η βιωσιμότητα των μικρών, οικογενειακού τύπου εκμεταλλεύσεων, στις περιφέρειες όπου οι συνθήκες παραγωγής και διακίνησης προϊόντων και εισροών είναι δυσχερέστερες».