Προβληματισμός ροδακινοπαραγωγών από την απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής της ΕΕ να μην πάρει μέτρα για το ρώσικο εμπάργκο

rodakino

Κατατέθηκε από την ελληνική πλευρά αίτημα στη Διαχειριστική Επιτροπή Οπωροκηπευτικών της Ε.Ε. για την λήψη έκτακτων μέτρων λόγω του ρώσικου εμπάργκο. Το αίτημα υποστηρίχθηκε και από την Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία. Η Επιτροπή στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στις 5/5/2015, ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και θα πάρει μέτρα όταν και εάν χρειασθεί. Να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2014 με τον Κατ' Εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) αριθμό 1371/2014 δόθηκε παράταση στα έκτακτα μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών που έπληξε το ρώσικο εμπάργκο. Ωστόσο οι αποζημιώσεις δεν περιελάμβαναν τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια.

Τον προβληματισμό του για αυτή την απόφαση εξέφρασε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Α.Σ. Βελβεντού Δήμητρα κ. Δημήτρης Κοσμάς. «Η συγκομιδή στις πρώιμες περιοχές της χώρας μας ξεκινά σε περίπου 15 ημέρες από τα τέλη Μαΐου μέχρι τις 5 Ιουνίου, ενώ στις όψιμες περιοχές αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 - 15 Ιουνίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει παρθεί η απόφαση γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τις τιμές παραγωγού».

«Ευτυχώς που φέτος είχαμε μια οψίμιση της παραγωγής στα ροδάκινα κατά περίπου μια εβδομάδα», αναφέρει ο κ. Θεολόγης Καραΐνδρος, πρόεδρος του Α. Σ. Βέροιας Venus Growers. «Εκτιμώ ότι η αγορά θα καταφέρει να απορροφήσει τις ποσότητες ροδάκινων που θα συγκομιστούν μέχρι τις 10 Ιουνίου. Από εκεί και μετά όμως θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Προβλέπω ότι θα υπάρξουν μεγάλες «πιέσεις» όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά και την Ισπανία και Γαλλία που θα έχουν και εκεί αντίστοιχα προβλήματα».

Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas δήλωσε: «Ο Σύνδεσμός μας επαναλαμβάνει την ανάγκη αφ ενός για την αποτελεσματική πρόληψη των κρίσεων της αγοράς, ώστε να αποφευχθεί κρίση σαν την περσινή λόγω του Ρωσικού εμπάργκο, η οποία είχε αρνητική επίπτωση στις τιμές και αφ ετέρου για την ανάγκη ουσιαστικής μεταρρύθμισης των μέτρων διαχείρισης κρίσης που προβλέπεται από την ΚΟΑ για βελτίωση της αποτελεσματικότητας τους, και της εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος για τα φρούτα και τα λαχανικά. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα και να εγκριθούν πριν από την έναρξη της συγκομιδής της εφετινής παραγωγής και εμπορικής τους περιόδου, το συντομότερο δυνατόν στα πυρηνόκαρπα, προκειμένου να αναπτυχθεί φυσιολογικά η διάθεσή τους.
Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Ελληνικής πλευράς να υιοθετήσει την πρότασή μας και να ζητήσει στην Διαχειριστική Επιτροπή Οπωροκηπευτικών της ΕΕ την λήψη έκτακτων μέτρων. Οι προτάσεις του Συνδέσμου μας είναι:
- Έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1031/2014 και 1371/2014, ορίζοντας μέγιστο όγκο απόσυρσης για όλα τα προϊόντα από τις 15 Μαΐου και έως το τέλος του ρωσικού εμπάργκο.
- Αύξηση των μέγιστων όγκων απόσυρσης για τα νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος παραγωγής τους».

πηγή: www.agrotypos.gr