Καταγραφές των καταστροφών του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από θεομηνίες

plimira meliki2

Επιστολή προς τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση, απέστειλε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, προτείνοντας σύσκεψη εργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει τα πρόσφατα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, στην αγροτική οικονομία, στις υποδομές και στα δίκτυα.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Οι πρόσφατες θεομηνίες σε περιοχές όπως η Θράκη η Άρτα και οι Σέρρες, πέραν των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει στην παραγωγική γη και στους αγρότες, έχουν επιφέρει σοβαρές καταστροφές σε υποδομές, δίκτυα, εξοπλισμό κ.λ.π.

Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν ξεκινήσει τις καταγραφές των καταστροφών του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις πιθανών αποζημιώσεων, αλλά και για να υποβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αίτημα για συμπληρωματική συνδρομή, τόσο για τις απώλειες των αγροτών που αδυνατούν να μπουν στις περιουσίες τους και να καλλιεργήσουν, όσο και για τον κίνδυνο απώλειας δικαιωμάτων ενίσχυσης.

Όμως τα υπόλοιπα προβλήματα και οι επιπτώσεις από τις καταστροφές υποδομών, δικτύων κ.λπ. δεν είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν μόνον από το ΥΠΑΠΕΝ, αλλά απαιτείται ευρύτερος πολιτικός και υπηρεσιακός συντονισμός.

Εκτιμώ ότι μια σύσκεψη εργασίας σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των συναρμόδιων Υπουργείων καθίσταται επιβεβλημένη το ταχύτερο δυνατόν.
Άλλωστε ο συντονισμός αυτός θα θέσει τις βάσεις για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση αντιστοίχων καταστάσεων στο μέλλον».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός απέστειλε επίσης προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης για να αποτελέσει βάση της σύσκεψης εργασίας.