Έπιασαν πάτο οι τιμές ροδάκινων και νεκταρινιών

Για μια χρονιά που δεν έχει προηγούμενο σε τόσο χαμηλές τιμές κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο, οι παραγωγοί επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι τιμές και στα δύο προϊόντα κυμαίνονται από 15 μέχρι 20 λεπτά το κιλό ενώ τονίζουν ότι οι τιμές αυτές δεν φθάνουν να καλύψουν ούτε το κόστος καλλιέργειας. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι παραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας προέρχονται από μια επίσης δύσκολη χρονιά (2013) με εκτεταμένες ζημίες (χαλάζι, ακαρπίες) «τεράστιες δυσκολίες στην χρηματοδότηση, με εκτίναξη του κόστους παραγωγής, και οδεύουμε σε μια περίοδο ακόμη πιο δύσκολη με αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις και εισφορές, τότε η κατάσταση διαγράφεται εκρηκτική», αναφέρουν σε σημερινή ανακοίνωσή τους οι αγρότες του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας. Η μόνη ίσως ελπίδα για ανάκαμψη των τιμών είναι ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μείωση της παραγωγής στην Ισπανία αφού ολοκληρώνεται η συγκομιδή κάποιων ποικιλιών και μεσολαβεί ένα κενό διάστημα μέχρι την έναρξη των νέων.

«Δεν μπορούμε να καλύψουμε μια ελλειμματική αγορά όπως αυτή της Ρωσίας»

Στην έλλειψη πολιτικής, γεγονός που οδηγεί σε αυτά τα προβλήματα με τις χαμηλές τιμές αναφέρθηκε ο παραγωγός από τη Νάουσα, κ. Μάκης Αντωνιάδης. «Οι τιμές κυμαίνονται από 15 έως 20 λεπτά το κιλό όταν το κόστος καλλιέργειας (χωρίς προσωπική εργασία) κυμαίνεται στα 22 λεπτά το κιλό. Όταν έχουμε να κάνουμε με μια ελλειμματική αγορά όπως αυτή της Ρωσίας και δεν μπορούμε να την καλύψουμε τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Πρέπει οι πολιτικοί μας να κάνουν πολιτική. Μόνο έτσι θα γίνει σωστή προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε αυτή την αγορά», σημειώνει ο κ. Αντωνιάδης.
Σε ερώτηση σχετικά με τα παιχνίδια κάποιων εμπόρων οι οποίοι με την τακτική τοις μετρητοίς πληρωμής «ρίχνουν» τις τιμές, ο κ. Αντωνιάδης μας αναφέρει: «οι έμποροι που εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές είναι κατά τη γνώμη μου κοντόφθαλμοι, αφού όταν αναγκάζεις έναν παραγωγό να πουλάει κάτω του κόστους τελικά αυτό που κάνει είναι να εγκαταλείψει την καλλιέργεια».
Ωστόσο, ο κ. Αντωνιάδης εκφράζει την έστω συγκρατημένη αισιοδοξία του για αύξηση των τιμών το επόμενο διάστημα, τονίζοντας: «Επειδή η Ισπανία το επόμενο διάστημα αναμένεται να μειώσει την παραγωγή της λόγω του γεγονότος ότι τελειώνουν κάποιες ποικιλίες οπότε θα είμαστε οι μοναδικοί που θα έχουμε προσφορά προϊόντος. Πιστεύω ότι αυτό ίσως μας βοηθήσει αλλά μέχρι να αποδειχθεί και στην πράξη όλα αυτά αποτελούν ευσεβείς πόθους».

«Θα ρίξουμε τα ροδάκινα στον κόμβο της Κουλούρας»

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί ροδακίνων και νεκταρινιών ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας απέστειλε επιστολή στο νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ Γιώργο Καρασμάνη ενώ για το θέμα ο παραγωγός και Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, κ. Αναστάσιος Χαλκίδης, αναφέρει: «Τα προϊόντα μας, ροδάκινα και νεκταρίνια φέτος είναι στα αζήτητα. Η τιμή στα 20 λεπτά είναι μια τιμή που ισχύει στην καλύτερη των περιπτώσεων. Τα περισσότερα, μας τα “παίρνουν” με ανοιχτή τιμή. Πραγματικά είναι θέμα χρόνου να πετάξουμε τα προϊόντα μας στον κόμβο της Κουλούρας αφού όπως όλα δείχνουν θα μείνουν στα δέντρα». 
Και προσθέτει: «Οι παραγωγοί είμαστε σε απόγνωση αφού δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε τα έξοδά μας». Σε ερώτηση σχετικά με τις τιμές την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, ο κ. Χαλκίδης μας ανέφερε ότι κυμαινόταν μεταξύ 50 και 60 λεπτά το κιλό. Επιπλέον πρόσθεσε ότι υπάρχει ανησυχία και για τις τιμές στο συμπύρηνο ροδάκινο, η συγκομιδή του οποίου ξεκινάει το επόμενο διάστημα.

Οι παραγωγοί ζητούν μητρώο εμπόρων

Και ο κ. Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, παραγωγός και γ.γ. του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά τόσο στα επιτραπέζια ροδάκινα όσο και τα νεκταρίνια αφού αυτή την περίοδο η τιμή «δεν ξεπερνάει τα 20 λεπτά το κιλό, αν και η παραγωγή μας είναι εξαιρετική από άποψη ποιότητας. Οι λόγοι που αποδίδονται οι φετινές πολύ χαμηλές τιμές έχει να κάνει τόσο με την αγορά της Ρωσίας (υποτίμηση του ρουβλίου), όσο και με τα προβλήματα και τις αναταραχές στην Ουκρανία. Τις καταστάσεις αυτές, εκμεταλλεύεται αυτό που ονομάζουμε παραεμπόριο στην Ελλάδα, και δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας των Ελλήνων παραγωγών αγοράζει τα ροδάκινά μας σε πολύ χαμηλές τιμές. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε πει ότι θα δημιουργήσει Μητρώο Εμπόρων. Που είναι αυτό και τι κάνει το ΥπΑΑΤ;»

Πιο ακριβά τα τελάρα από τα ροδάκινα

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις όλων των παραγωγών που από την ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα, ο Γιώργος Γκάλαβος από την Κουλούρα αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που δεν ξεπερνούν τα 20 λεπτά το κιλό τονίζοντας ότι δεν θυμάται άλλη χρονιά που να έχει συμβεί κάτι ανάλογο. «Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι τα τελάρα που βάζουμε τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι ακριβότερα από το ίδιο το προϊόν». Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο του παραεμπορίου σε σχέση με την διαμόρφωση των τιμών. 

Επίσης, ο παραγωγός, από την Ημαθία, κ. Γιάννης Βράνας συμπλήρωσε ότι: «η πορεία των τιμών είναι πολύ άσχημη. Στείλαμε και μια επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος κατάγεται από την περιοχή της Πέλλας και γνωρίζει καλά το θέμα. Θα θέλαμε μια συνάντηση μαζί του προκειμένου να τον ενημερώσουμε καλύτερα. Επίσης, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι υπάρχει μεγάλος φόβος στις τάξεις των παραγωγών σχετικά με το συμπύρηνο ροδάκινο αφού ανησυχούμε μήπως οι πολύ χαμηλές τιμές στα επιτραπέζια ροδάκινα επηρεάσουν και τα συμπύρηνα».

πηγή: www.agrotypos.gr