Απλό και αξιόπιστο σύστημα επιθεώρησης των ψεκαστικών

rantisma

Σε εφαρμογή του σχετικού νόμου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, υπέγραψε απόφαση σχετικά με την διαδικασία τακτικής επιθεώρησης του εν χρήσει επαγγελματικού εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων (ψεκαστικά).

Με την απόφαση θεσπίζεται το σύστημα των επιθεωρήσεων των ψεκαστικών, για τη χορήγηση πιστοποιητικού επιθεώρησης και αυτοκόλλητου σήματος καταλληλότητας. Όπως έχει οριστεί με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, οι φορείς υλοποίησης των επιθεωρήσεων (Σταθμοί Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων) μπορεί να είναι είτε δημόσιου χαρακτήρα, είτε ιδιωτικοί.

Με την αξιοποίηση των υπαρχουσών δομών του Δημοσίου, θεσπίστηκε ένα απλό αλλά λειτουργικό και αξιόπιστο Σύστημα Επιθεώρησης, το οποίο θα μπορεί να έχει αναγνωρισιμότητα και από τα λοιπά κράτη μέλη. Το σύστημα βασίζεται στο υψηλό επίπεδο κατάρτισης των επιθεωρητών (πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΤΕΙ) - ανοίγοντας έτσι και μια νέα αγορά εργασίας – ενώ ο υποχρεωτικός εξοπλισμός των Σταθμών Επιθεώρησης περιορίζεται στο απαραίτητο βασικό επίπεδο, με σκοπό τη διατήρησή του στο χαμηλότερο κόστος.

Με την εφαρμογή της απόφασης αναμένονται σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον Έλληνα γεωργό λόγω εφαρμογής της σωστής ποσότητας φυτοφαρμάκου που συνεπάγεται η συντήρηση του εξοπλισμού. Επιπλέον η παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων, απαλλαγμένων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, συνιστά όφελος για τον παραγωγό καθότι μπορούν να αποφευχθούν κυρώσεις που επιβάλλονται κατά τους ελέγχους στα γεωργικά προϊόντα εξ αυτού του λόγου. Παράλληλα με τα οικονομικά οφέλη, η αποδοτικότερη και ασφαλέστερη χρήση των ψεκαστικών μηχανημάτων έχει σαν αποτέλεσμα την ασφάλεια και προστασία της υγείας των χρηστών του εξοπλισμού, των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων και του περιβάλλοντος γενικότερα.