Εξώδικο της αναδόχου εταιρείας του προγράμματος εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας προς τον ΕΛΓΑ

Συνεχίζεται το σήριαλ με αφορμή τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας. Μετά τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις μεταξύ ΕΛΓΑ και Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) με την συμμετοχή και της Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, για το τις πταίει, έρχεται και το εξώδικο προς τον ΕΛΓΑ από την ανάδοχο εταιρεία 3D Α.Ε. Η εταιρεία ζητά την επανόρθωση και την αποκατάσταση της αλήθειας, ως προς την εφαρμογή του πρόγραμμα της αντιχαλαζικής προστασίας, ενώ παράλληλα τονίζει ότι τις ενέργειές της η διοίκηση του ΕΛΓΑ, βλάπτει την τιμή και την υπόληψή της καθώς επιρρίπτει τις ευθύνες σε άλλους. Παράλληλα, καλεί τη διοίκηση του Οργανισμού να προβεί σε άμεση επανόρθωση των δηλώσεων και των εγγράφων της προς πάσα κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι πριν από λίγες ημέρες την πρόθεσή τους να λύσει δικαστικά της διαφορές της με τον ΕΛΓΑ εξέφρασαν η ΕΚΕ Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας χωρίς ωστόσο ακόμα να έχουν προχωρήσει σε κάποια τέτοια κίνηση.

Στο εξώδικό της η Εταιρεία 3D Α.Ε αναφέρει μεταξύ άλλων:
Δυνάμει ρητού όρου της υπογραφείσης την 12.06.2014 συμβάσεως μεταξύ της εταιρείας μας και υμών μετά την κατακύρωση στην εταιρεία μας του σχετικού διαγωνισμού και την υπ’ αρ. 168/2014/03.06.2014 Πράξη του ΣΤ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν υποχρεούμεθα να πραγματοποιήσουμε οιαδήποτε ενέργεια για την εκτέλεση της συμβάσεως προ της παρόδου τουλάχιστον τετραμήνου από της υπογραφής της συμβάσεως.
Συγκεκριμένα, ρητώς προβλέπεται ότι υποχρέωσή μας είναι μόνο, να προβούμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προετοιμασίας εντός χρονικού διαστήματος όχι μεγαλύτερου των τεσσάρων μηνώ από της υπογραφής της συμβάσεως δηλαδή δικαιούμεθα να αρχίσουμε τις αναγκαίες πτήσεις έως της 12ης Οκτωβρίου 2014 και όχι νωρίτερα.

Επειδή εμπράκτως έχομε, από πολλών ετών, αποδείξει στον Οργανισμό σας ότι μέλημά μας είναι πρωτίστως η αποτελεσματική προστασία της αγροτικής παραγωγής και το γενικότερο δημόσιο συμφέρον και όχι η προσκόλληση στους συμβατικούς όρους, έστω και αν μας ευνοούν όπως εν προκειμένω, και παρότι δεν υποχρειούμεθα, προτείναμε στον Οργανισμό σας, ήδη προ της υπογραφής της συμβάσεως με πλειάδες εγγράφων μας νομίμως καταχωρημένων στον Οργανισμό σας, σειρά τρόπων για την αντιμετώπιση της ανάγκης προστασίας της παραγωγής.
Σεις αγνοήσατε τις προτάσεις μας στις οποίες περιλαμβανόταν και περιλαμβάνεται η πρόταση (έγγραφά μας της 6.6.2014, της 11.6.2014, 20.6.2014, 23.6.2014, 24.6.2014) να τεθεί αμέσως σε ενεργό δράση ένα τουλάχιστον αεροσκάφος και ολόκληρος μετεωρολογικός εξοπλισμός και το αναγκαίο προσωπικό και ακόμα δύο αεροσκάφη έως τέλος Ιουλίου 2014, σας γνωστοποιήσαμε ότι ήδη έχομε παραγγείλει υλικά ραδιοβόλισης και ζητήσαμε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρ. 6 της Συμβάσεως για αναλογική καταβολή του μισθώματος (αρθρ. 6 παρ. 10 υποπαράγραφος α΄ της Συμβάσεως) προκειμένου να ανταποκριθείτε στις ανάγκες που δημιούργησε η καθυστέρηση υπογραφής της συμβάσεως (λόγω των δικών σας διαδικασιών). Τούτο, ουδεμία νομιμότητα παραβιάζει όπως ανακριβώς διατείνεσθε.

Το χρονικό κατά την ΕΚΕ:

Σύμφωνα με όσα κάνει γνωστά η ΕΚΕ:

πριν από πέντε χρόνια η σύμβαση αντιχαλαζικής προστασίας έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου 2013.
Είναι γνωστό στον ΕΛΓΑ ότι η νέα αντιχαλαζική περίοδος ξεκινούσε από τις 20 Μαρτίου 2014.
Είναι γνωστό στον ΕΛΓΑ ότι από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης ανάθεσης της αντιχαλαζικής, η ανάδοχος εταιρεία είχε περιθώριο μέχρι 4 μήνες για να ενεργοποιήσει το σύστημα.
Είναι γνωστό στον ΕΛΓΑ ότι από την ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης του Διεθνούς Διαγωνισμού, μέχρι την υποβολή και το άνοιγμα των προσφορών χρειάζονται σχεδόν δύο μήνες.
Είναι γνωστό στον ΕΛΓΑ ότι από την στιγμή που ολοκληρώσει το κείμενο της σύμβασης, απαιτείται χρόνος δεκαπέντε ημερών έως ένα μήνα για την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Είναι επίσης γνωστό στον ΕΛΓΑ ότι μεταξύ των ενδιάμεσων ενεργειών απαιτείται τουλάχιστον αθροιστικά ένας χρόνος περίπου 20-30 ημερών για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες ή αν θέλετε για τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
«Συνολικά λοιπόν χρειάζονταν περίπου 240 ημέρες δηλαδή 8μήνες έναρξη των διαδικασιών νωρίτερα από την ημερομηνία της 20ης Μαρτίου 2014, για να παρασχεθεί έγκαιρα η αντιχαλαζική προστασία. Δηλαδή, έναρξη από τις 20 Ιουλίου του 2013.
Έτσι θα έπραττε μια ορθολογική Διοίκηση η οποία σέβεται τον εαυτό της, την Κυβέρνηση που την διορίζει και τον Αγρότη και την Οικονομία μιας περιοχής που προστατεύει.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ όμως προχώρησε στις εξής ενέργειες:

Στις 20 Δεκεμβρίου 2013 συνεδριάζει και αποφασίζει το Δ.Σ. για την διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού.
Στις 15 Ιανουαρίου 2014 δημοσιεύεται η προκήρυξη του Διεθνούς Διαγωνισμού.
Στις 13 Μαρτίου 2014 λήγει η ημερομηνία υποβολής των προσφορών και ανοίγονται οι προσφορές. Εδώ οφείλουμε να πούμε ότι, υπήρχε μόνο μια προσφορά.
Στις 7 Μαΐου 2014 το Δ.Σ. κατακυρώνει με απόφαση του, την εκτέλεση του έργου στον μοναδικό μειοδότη (σχεδόν δύο μήνες αξιολογούσαν την μοναδική προσφορά).
Στις 14 Μαΐου 2014 σύμφωνα με παλαιότερο Δελτίο Τύπου του ΕΛΓΑ εστάλη η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση.
Στις 3 Ιουνίου 2014 ανακοινώνει ο ΕΛΓΑ την κατακύρωση της μίσθωσης και
Στις 12 Ιουνίου 2014 υπογράφεται η σύμβαση η οποία σημειωτέον δίνει προθεσμία 4 μηνών στον ανάδοχο για την έναρξη της υλοποίησης της σύμβασης. Δηλαδή στις 12 Οκτωβρίου 2014, όταν ή ίδια σύμβαση αναφέρει ότι η αντιχαλαζική περίοδος διαρκεί από τις 20 Μαρτίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου», αναφέρει η ΕΚΕ.

Από την πλευρά του ο ΕΛΓΑ απαντάει:

Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας και η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, είτε λόγω επιλεκτικής αξιοποίησης της όποιας πληροφόρησης συνεχίζουν με νέα ανακοίνωσή την προσπάθεια διαστρέβλωσης των γεγονότων και δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων στην κοινή γνώμη για τη λειτουργία των Υπηρεσιών και της Διοίκησης του ΕΛΓΑ.
Προς απάντησή τους αρκεί η απλή υπόμνηση του εγγράφου που η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας έστειλε προς τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ τον Απρίλιο του 2014 όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «… με γνώση ότι η καθυστέρηση υπογραφής της σχετικής σύμβασης για την παροχή εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας δεν οφείλεται στον ΕΛΓΑ…»
Διευκρινίζεται επίσης ότι «οι Διοικούντες τον ΕΛΓΑ που δείχνουν άγνοια των κανόνων της αγοράς και της διαπραγμάτευσης» όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας και η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, δεν διοικούν ιδιωτική επιχείρηση, διοικούν Δημόσιο Οργανισμό και οι προμήθειες και οι διαγωνισμοί στους Δημόσιους Οργανισμούς γίνονται με βάση συγκεκριμένη νομοθεσία η οποία πρέπει να τηρείται σε κάθε περίπτωση.
Οι Υπηρεσίες και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ κατέβαλαν και καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, επιθυμούν και επιδιώκουν την αγαστή συνεργασία με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς για τον κοινό στόχο που είναι η ανάπτυξη της υπαίθρου και η στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών.
Σε κάθε περίπτωση η απειλή της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας και της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας για προσφυγή στη δικαιοσύνη δεν φοβίζει τις Υπηρεσίες και τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ γιατί και στο συγκεκριμένο θέμα έχουν τηρήσει με ευλάβεια την κείμενη νομοθεσία.

πηγή: www.agrotypos.gr