Καρασαρλίδου: "Σημαντικό γεγονός η χρηματοδότηση της ΕΒΖ"

karasarlidou veria

Βαθιά οικονομική "ανάσα", συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, με τα οποία εξασφαλίζεται η ομαλή χρηματοδότηση της λειτουργίας της, τουλάχιστον για φέτος, και κατ' επέκταση και η απαιτούμενη εγγύηση για τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα, πέτυχε η ΕΒΖ ΑΕ, με τη συνδρομή του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος Ενέργειας, η οποία αποδείχθηκε κάτι περισσότερο από καθοριστική. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου την Παρασκευή 27 Μαρτίου προωθείται κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της ΕΒΖ ΑΕ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της. Το ποσό των 30 εκατ. ευρώ θα προέλθει από τα διαθέσιμα της υπό ειδικής εκκαθάρισης ΑΤΕbank, που έχουν προκύψει από ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων της και μάλιστα όπως αναφέρεται στη ρύθμιση, ο ειδικός εκκαθαριστής Νίκος Μαράντος υποχρεούται να τα εκχωρήσει άμεσα, έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου της ζαχαροβιομηχανίας, για τη στήριξη της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Για το θέμα είχε συνεχείς επαφές το προηγούμενο διάστημα η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου με τους εκπροσώπους των τευτλοπαραγωγών, ώστε να βρεθεί λύση στη χρηματοδότηση της βιομηχανίας. Όπως δήλωσε: «Η χρηματοδότηση της λειτουργίας της ΕΒΖ ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της αποτελεί σημαντικό γεγονός για το νομό Ημαθίας και τους τευτλοπαραγωγούς της περιοχής που έχουν πληγεί τα προηγούμενα χρόνια από την οικονομική κρίση και έβλεπαν αβέβαιο το μέλλον της καλλιέργειάς τους».

Την Τρίτη το πρωί ο πρόεδρος της Ένωσης Τευτλοπαραγωγών Κ. Μακεδονίας κ. Μπογιανίδης είχε επικοινωνία με την κα Καρασαρλίδου, την οποία ευχαρίστησε για τις ενέργειές της και εξέφρασε την ικανοποίηση των τευτλοπαραγωγών για την αναφορά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή σχετικά με τη συνέχιση χρηματοδότησης της επιχείρησης και καταβολή των υποχρεώσεων προς τους παραγωγούς.