Κοινό πρόγραμμα δράσης από αγρότες των μπλόκων

agrotis

Σε πρόγραμμα δράσης κατέληξαν το Σάββατο οι εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων, όπου συμμετείχε και ο Αγροτικός Σύλλογος Μαρίνος Αντύπας Νάουσας, που συνεδρίασαν στη Λάρισα 14-2-2015, και τονίστηκαν τα παρακάτω.

"ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ, ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ

Ξέρουμε ότι πολλοί από εμάς έχουν ήδη μετατρέψει την απελπισία στην οποία τους έσπρωξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σε προσδοκία ή τουλάχιστον αναμονή για μια καλύτερη ζωή από την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση. Εμείς, που βγήκαμε στους δρόμους τα προηγούμενα χρόνια, ξέρουμε ότι η επανάπαυση και η αναμονή είναι χάσιμο χρόνου.

Η ελπίδα για την επιβίωσή μας βρίσκεται στην παραπέρα οργάνωση και δική μας δράση. Στον κοινό μας αγώνα με τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, που λίγο – πολύ έχει κάθε οικογένεια στη ύπαιθρο.

Λέμε καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έφυγε, αλλά είναι εδώ η ΕΕ, οι τράπεζες, οι βιομήχανοι και οι έμποροι που μας έχουν χειροδέσει. Σε αυτούς υποχρεωτικά θ΄ απευθυνθούμε και για τη νέα καλλιεργητική χρονιά, αλλά πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να το κάνουμε με τους όρους που υπάρχουν σήμερα. Η κυβέρνηση άλλαξε αλλά δε βλέπουμε ν΄ αλλάζουν αυτοί οι όροι.

Η νέα κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα ενδιαφερθεί για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας δεν απαρνήθηκε τη νέα ΚΑΠ που ισχύει από φέτος έως το 2020. Προτίμησε να μην αναφερθεί σε αυτήν, γιατί θα την υλοποιήσει όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ οι νέοι κανόνες για τις ενισχύσεις θα οδηγήσουν στην καταστροφή κι άλλους χιλιάδες φτωχούς αγρότες, χωρίς άλλη προοπτική δουλειάς . Η Κυβέρνηση νοιάζεται για ν΄ ανέβει η παραγωγή ορισμένων προϊόντων, κάποιων ν΄ αυξηθούν οι εξαγωγές, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων θα πάνε στους λίγους και μεγάλους, στις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές μονάδες που θα συγκεντρώνουν και την παραγωγή όπως άλλωστε γίνεται ως τώρα.

Η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων αποφάσισε την διοργάνωση μαχητικού μαζικού συλλαλητηρίου στο Κιλελέρ την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στο χώρο του μνημείου της θυσίας των κολίγων. Τιμώντας την ηρωική εξέγερση των κολίγων καλώντας τους αγρότες να συζητήσουνε σε συνελεύσεις, στα καφενεία και στις πλατείες των χωριών, να πάνε στο Κιλελέρ με πούλμαν κι αυτοκίνητα σε ένα δυναμικό συλλαλητήριο που θα ζητήσει από την κυβέρνηση:

ΑΜΕΣΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
• Να διαχωρίσει την θέση της η ελληνική κυβέρνηση από το εμπάργκο της Ε.Ε προς την Ρωσία. Με ευθύνη του κράτους αγορά των προϊόντων που έμειναν απούλητα λόγω του εμπάργκο. Τα προϊόντα να δοθούν για τις λαϊκές ανάγκες. (νοσοκομεία, σχολεία κλπ)

• Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

• Να μην ισχύσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13% και η προκαταβολή φόρου 27,5% για το 2015. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μην φορολογηθούν οι ενισχύσεις.

• Όχι στα λογιστικά βιβλία σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40000€ που θα προσαυξάνεται κατά 5000€ για κάθε παιδί.

• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

• Να μην επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ γεωργοί και κτηνοτρόφοι για την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ που πρέπει να καταρτίζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Να μην εφαρμοστεί η παρακράτηση της ενίσχυσης 3% και να μην ισχύσει η κατάργηση της ενίσχυσης σε όσους καλλιεργούν 4 στρέμματα και κάτω.

• ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο.

• Κατάργηση από φέτος των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεις, κ.ά, όπως και στα νοσοκομεία , τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΠΥ και τα φάρμακα. Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις".