Συνάντηση Μανταλένας Παπαδοπούλου με τον υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη για αγροτικά ζητήματα

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Σγουρίδη είχε χθες Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2015, η Μανταλένα Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Νεολαίας Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Πολιτευτής Ημαθίας για ζητήματα που αφορούν στο Νομό και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υφυπουργού.

Πρώτο θέμα που συζητήθηκε αφορά στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Η Μανταλένα Παπαδοπούλου είχε συνάντηση τόσο προεκλογικά όσο και μετά τις εκλογές την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015 με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Προσωπικού Εργαζομένων Πλατέος κ. Στράντζαλη, με τον Προϊστάμενο Γεωπονικής Υπηρεσίας Πλατέος κ. Μινόπουλο Σοφοκλή, με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού κ. Κουγιαννό και τον Διευθυντή Γεωπονικών Υπηρεσιών κ. Γεώργιο Κοκκίνη και Προσωρινό Διευθυντή του εργοστασίου .

Παράλληλα συναντήθηκε προεκλογικά με εκπροσώπους του Σωματείου Τευτλοπαραγωγών και βέβαια τον Πρόεδρό τους στη Κεντρική Μακεδονία κ. Μπογιαννίδη Παύλο. Τα αιτήματά τους μετέφερε στον Υφυπουργό, με τον οποίο η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα, και αναμένεται η συνάντηση όλων των εκπροσώπων με το Υπουργικό επιτελείο, αυτή την εβδομάδα.

Άμεσα, όπως ανέφερε, πρέπει μέσα στον μήνα οι Τευτλοπαραγωγοί να εισπράξουν το 45% των χρωστούμενων που υπολείπεται, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν την διαδικασία παραγωγής, να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τα ασυγκόμιστα που σαπίζουν στα χωράφια και να πραγματοποιηθεί ο Προγραμματισμός Τευτλοκαλλιέργειας για το 2015 (Τιμολόγιο).

Χρειάζονται εγγυήσεις για την χρηματοδότηση της επόμενης χρονιάς για την επιτακτική ανάγκη παραμονής σε λειτουργία του εναπομείναντος εργοστασίου στο Πλατύ και σχεδιασμός για την επαναλειτουργία των εργοστασίων Σερρών και Ορεστιάδας τα οποία είναι σε αναστολή. Παράλληλα, η ΕΒΖ η οποία παρουσιάζει οικονομικό έλλειμμα πρέπει να λάβει τα χρωστούμενα, ώστε το εναπομείναν εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας να παραμείνει ανοιχτό, και εν ανάγκη να εξετασθεί από επιστημονική ομάδα η εισαγωγή ενδεχομένως και νέων δραστηριοτήτων. Άλλωστε η βιωσιμότητα της ΕΒΖ έχει να κάνει με αυτά τα χρέη που συσσωρεύτηκαν προς την ΕΒΖ. Συζητήθηκε ακόμη η ανάγκη ένταξης της εταιρείας σε έναν φορέα που θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την εξέλιξή της.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η Μανταλένα Παπαδοπούλου έθεσε τα ζητήματα που προέκυψαν στον αγροτικό κόσμο της περιοχής ,όπως διατυπώθηκαν από τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων του Νομού σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στις 2 Φεβρουαρίου μεταξύ αυτών ο κ. Τάσος Χαλκίδης Πρόεδρος αγροτικού συλλόγου γεωργών Βέροιας, ο κ. Γιάννης Βράνας Αντιπρόεδρος αγροτικού συλλόγου γεωργών Βέροιας, ο κ. Μάκης Αντωνιάδης Πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Νάουσας και ο Πρόεδρος της «Πρωτοβουλίας» αγροτών κ. Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Μίλησε επίσης με τον κ. Παναγιώτη Μεσσαλα Πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Αλεξάνδρειας. Άμεση προτεραιότητα είναι να δοθούν οι αποζημιώσεις εξ αιτίας της χαλαζόπτωσης που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί τόσο για το 2014, όσο και το 2013. Κατετέθη πρόταση σχετιζόμενη με τους εργάτες γης που θα μπορούσε να ωφελήσει κοινά τόσο τους αγρότες, όσο και τους εργαζόμενους, αλλά και το ίδιο το Δημόσιο και είναι εφικτή και αποτελεσματική. Ζητήθηκε η αναζήτηση του λόγου που οδήγησε σε διαφορετικές αποζημιώσεις ειδικά των ροδακινοπαραγωγών ανάμεσα στους πληγέντες Νομούς από την απόφαση του embargo στη Ρωσία, καθώς έπρεπε να υπάρχει μια δίκαιη κατανομή. Συζητήθηκε εν συνεχεία η ανάγκη εκπροσώπησης από έναν επίσημο πανελλήνιο φορέα, αναγνωρισμένο από το Κράτος, όλου του αγροτικού κόσμου. Συνάντηση με τους εκπροσώπους αυτούς και τον Υφυπουργό προγραμματίζεται για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Επιπλέον, στη συνάντηση με τον Υφυπουργό συζητήθηκε και το ζήτημα των κτηνοτρόφων. Η Μανταλένα Παπαδοπούλου συζήτησε μαζί τους προεκλογικά τα ζητήματα που τους απασχολούν και δέχθηκε διεξοδική ανάλυση του θέματος από τον Πρόεδρο των Κτηνοτρόφων Ημαθίας κ. Στέργιο Κύρτσιο, η οποία θα κατατεθεί επισήμως σε επίσημη συνάντηση από τους ίδιους στον αρμόδιο Υπουργό.