Οι δυο αγωνίες των ροδακινοπαραγωγών

Τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού και οι αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες Μαρτίου και Απριλίου έχουν δημιουργήσει δυο αγωνίες στον τομέα των ροδακινοπαραγωγών της περιοχής μας. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Τα μέτρα για τον κορονοϊό έκλεισαν και τα σύνορα με τις γειτονικές μας χώρας. Μια από αυτές τις χώρες είναι και η Αλβανία. Οι ροδακινοπαραγωγοί τα τελευταία 20-25 χρόνια πραγματοποιούσαν την συγκομιδή των ροδακίνων με εργατικό δυναμικό από την γείτονα Αλβανία. Τώρα με το κλείσιμο των συνόρων και με την αβεβαιότητα που υπάρχει στο πότε θα αρθούν τα μέτρα, οι ροδακινοπαραγωγοί φοβούνται ότι θα μείνουν χωρίς εργατικά χέρια.

Ο αλλοπρόσαλλος καιρός δημιούργησε κινδύνους ζημιών στην ροδακινοπαραγωγή. Από την μια είχαμε τις χαμηλές θερμοκρασίες που έφερε η χιονόπτωση και στο...καπάκι ήρθε η βροχόπτωση. Και οι χαμηλές θερμοκρασίες και η έντονη βροχόπτωση δημιουργούν κινδύνους στην καρπόδεση. Ειδικά τα ανθισμένα δένδρα που ήταν πριν την καρπόδεση υπάρχει κίνδυνος να χάσουν μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής τους από την ζημιά που μπορεί να προκληθεί. Μάλιστα πρόκειται για μια ζημιά που με τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνεται.