Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας: "Οι αγρότες δεν συμπεριλαμβάνονται σε καμία από τις προτάσεις ενίσχυσης"

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Με αφορμή τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα στήριξης των διαφόρων κλάδων εξ αιτίας της κρίσης του κωρονοϊού θέλουμε να εκφράσουμε την βαθιά μας ανησυχία και αντίδραση για τους αγρότες οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται σε καμία από τις προτάσεις ενίσχυσης . Και όχι μόνο. Ουτε και από την συνέντευξη του ο ΥΠΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη ακούσαμε κάτι άμεσο και κάτι ουσιαστικό. Παρά μόνον παρέπεμψε σε τυχόν στήριξη στο μέλλον, και μάλιστα επιλεκτικά.

Αλήθεια. Όταν πρόκειται για την φορολόγηση οι αγρότες θεωρούνται από το κράτος ελεύθεροι επαγγελματίες. Όταν πρόκειται για στήριξη θεωρούνται απλώς «αγρότες». Για πόσο ακόμη θα θεωρούμαστε πολίτες δίχως νου; Πολίτες δεύτερης κατηγορίας ;

Να ξαναθυμίσουμε εδώ ότι οι αγρότες παρά τις υποσχέσεις για άμεση στήριξη από το περσινό καλοκαίρι το μόνο που έχουν εισπράξει, είναι τα γνωστά ψίχουλα του de minimis.

Οσο δε για τον ΕΛΓΑ που θα ήταν άμεσος δίκαιος και αποτελεσματικός, εννέα μήνες μετά, ακόμη περιμένουμε τα πορίσματα και τις αποζημιώσεις . Έναν ΕΛΓΑ που ενώ ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ακόμη αδυνατεί λέει να συμψηφίσει τις οφειλές με τα ασφάλιστρα . Ακόμη απαιτεί εισφορές . Ακόμη δεν είναι έτοιμος να αποζημιώσει. Ημαρτον !!!

Υπάρχουν ακόμη και σήμερα πολλοί παραγωγοί που δεν έχουν πληρωθεί επίσης την περσινή σοδειά . Εστω αυτήν που γλίτωσε από τα χαλάζια και την κακοκαιρία . Κανένα νεότερο;

Τεράστιες υποχρεώσεις οφειλών απ την μεριά των αγροτικών νοικοκυριών σωρεύονται .

Τεράστιες επίσης είναι οι δυσκολίες στην νέα καλλιεργητική περίοδο, με έλλειψη εργατικών χεριών , με μειωμένη την δυνατότητα θρέψης και φυτοπροστασίας των καλλιεργειών .

Τεράστιες και οι ζημιές στα κηπευτικά και ειδικά στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου εξ αιτίας της κρίσης του κωρονοϊού.

Τεράστια και η δυσκολία επιβίωσης των αγροτικών οικογενειών σε συνθήκες ενός ακήρυχτου πολέμου.

Για όλα αυτά θα επιληφθεί κανείς ; Θα νοιαστεί; Θα ενδιαφερθεί; Θα πάρουμε τις απαντήσεις και την στήριξη που πρέπει;

Με το «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» δεν επιβίωσε κανείς" .