Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορες αποζημιώσεις από το χαλάζι ζητά ο Τσαβδαρίδης

Από το Αζερμπαϊτζάν όπου και συμμετείχε στο σεμινάριο ROSE – ROTH που διοργάνωσε το ΝΑΤΟ, ως το μοναδικό μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Βορειο-Ατλαντικού Συμφώνου, ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης προέβη στην εξής δήλωση για το μείζον ζήτημα των μεγάλων ζημιών που προξένησε στην Κεντρική Μακεδονία το χαλάζι το βράδυ της Τετάρτης και το μεσημέρι της σημερινής ημέρας (Πέμπτης).

“Με ιδιαίτερη αγανάκτηση πληροφορήθηκα για τις εκτεταμένες ζημίες που προξένησε η χαλαζόπτωση στις παραγωγές φρούτων των αγροτών μας. Δυστυχώς και παρά την πριν από τουλάχιστον δύο μήνες έγκαιρη προειδοποίηση μου προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο, για την ανάγκη πλήρους ετοιμότητας των αεροσκαφών της αντιχαλαζικής προστασίας, τα αεροσκάφη δεν πέταξαν.

Είχα επισημάνει τότε με έμφαση στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον ενδεχόμενο κίνδυνο καταστροφής της παραγωγής φρούτων, εαν λόγω των γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών και εμποδίων, τα αεροσκάφη της αντιχαλαζικής δεν προμηθεύονταν εγκαίρως με τα απαραίτητα “φυσίγγια” προκειμένου να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους αποτελεσματικά. Είχα επισημάνει, ότι ενδεχόμενη καταστροφή στις παραγωγές, δεν θα προξενήσει μόνο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στον αγροτικό μας κόσμο και στις δεκάδες επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη διοχέτευση των αγροτικών μας προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα όμως, είχα τονίσει, ότι ένα τέτοιο καταστροφικό ενδεχόμενο, θα σήμαινε ότι ο ΕΛΓΑ θα καλούνταν σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, να πληρώσει τεράστια ποσά σε αποζημιώσεις. Δυστυχώς δεν εισακούσθηκα. Όπως μαζί με εμένα, δεν εισακούσθησαν πολλοί άλλοι, φορείς, συνεταιρισμοί, επιχειρηματίες του κλάδου στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις τους.

Ως εκ τούτου:

Ζητάω. Να υπάρξει άμεση παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη, προκειμένου να ενημερωθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας για το ζήτημα.
Ζητάω. Να ξεκινήσουν άμεσα, έστω και αργά, οι πτήσεις των όποιων λίγων διαθέσιμων αεροσκαφών υπάρχουν.
Ζητάω. Να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις των τεράστιων ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες συντομότατα και κυρίως δίκαια”.