Γ. Καρασμάνης : 33 εκατ. € στους Έλληνες παραγωγούς  ροδακίνων για το εμπάργκο

karasmanis

Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων 33 εκατ. ευρώ στους Έλληνες παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αντισταθμιστούν οι απώλειες εισοδήματος που είχαν το 2014 από την πτώση των τιμών, που προκάλεσε η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.
Οι αποζημιώσεις, που αφορούν παραγωγούς εννέα Νομών της χώρας, θα καταβληθούν με τη μορφή της στρεμματικής ενίσχυσης ανάλογα με την τιμή πώλησης των ροδακίνων και των νεκταρινιών και με βάση την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2014 για κάθε παραγωγό, με καθαρό και διαφανή τρόπο.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί επιστέγασμα μιας μεγάλης και επίπονης προσπάθειας που καταβλήθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Καρασμάνη, η οποία ξεκίνησε από τις 16 Ιουλίου του 2014.
Ο κ. Καρασμάνης ανήγαγε το πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών σε μείζον θέμα, ενημερώνοντας παράλληλα με συνεχείς παρεμβάσεις του το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, τους Επιτρόπους Γεωργίας αλλά και τους Έλληνες ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων ζητώντας τη συστράτευσή τους.

Παράλληλα είχε αποσταλεί εμπεριστατωμένος φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον οποίο ο κ. Καρασμάνης τεκμηρίωνε πλήρως το αίτημα για αποζημιώσεις με στοιχεία που απεδείκνυαν τις χαμηλές τιμές παραγωγού για το 2014 στις κυριότερες παραγωγικές περιοχές ροδακίνων και νεκταρινιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα 2/3 της παραγωγής του 2014, δηλαδή 300,000τν περίπου από το σύνολο των 380000τν, πουλήθηκαν σε τιμές έως και 75% χαμηλότερες από την τελευταία τριετία λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν το ρωσικό εμπάργκο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καρασμάνης επισήμανε πως, «η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ικανοποιεί πλήρως το βασικότερο αίτημα των Ελλήνων παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που είχαν από ένα αίτιο, για το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονταν, διασφαλίζοντάς τους ταυτόχρονα την απρόσκοπτη συνέχιση της καλλιέργειας για τα προσεχή χρόνια.

Η δικαίωση του ελληνικού αιτήματος», πρόσθεσε στις δηλώσεις του ο κ. Καρασμάνης, «αποδεικνύει πως με σύνεση, υπεύθυνη στάση, συντονισμένες προσπάθειες, οργανωμένη δουλειά και ουσιαστικές παρεμβάσεις, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγαλοστομίες, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας».